Τι θα διαβάσουμε το φετινό φθινόπωρο [εικόνες]

Βασίλης Αλεξάκης, Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Ιωάννα Καρυστιάνη, Αύγουστος Κορτώ, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Ali Smith, Elena Ferrante, Daniel Kehlmann, Philip Kerr και Hanya Yanagihara είναι μόνο μερικοί από τους συγγραφείς που ξεχωρίζουν στις λογοτεχνικές σελίδες του φθινοπώρου.

Από τις εκδόσεις Καστανιώτη

Από τις εκδόσεις Καστανιώτη, που φέτος γιορτάζουν πενήντα χρόνια παρουσίας στα ελληνικά γράμματα, θα κυκλοφορήσουν τα νέα μυθιστορήματα Χίλιες ανάσες της Ιωάννας Καρυστιάνη, Ο άντρας της πέμπτης πράξης του Αλέξη Σταμάτη, Καπνισμένα ερείπια του Βασίλη Κουνέλη, Η γυναίκα του πρωινού τρένου του Δημήτρη Γράψα και Καινούργια μέρα του Νίκου Χρυσού.

Στη σειρά της ελληνικής λογοτεχνίας ξεχωρίζουν, επίσης, το τρίτο μέρος της τριλογίας του Αλέξη Πάρνη Ο ρυθμός του κόσμου και το πρώτο μυθιστόρημα του Θοδωρή Τσεκούρα Το Αγριότρενο, με ήρωα έναν διαφημιστή που μπλέκει σε μια ασύλληπτη περιπέτεια στον χώρο και στον χρόνο.

Από τις εκδόσεις Καστανιώτη θα κυκλοφορήσουν τα διηγήματα Ο Ορφέας και ο Ανδρέας του βραβευμένου με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος Ανδρέα Μήτσου, καθώς και η συλλογή Το μυστικό σε επιμέλεια Αμάντας Μιχαλοπούλου. Πρόκειται για τα διηγήματα 17 νέων συγγραφέων γύρω από κάποιο μυστικό που αποκαλύφθηκε ή έμεινε για πάντα κρυμμένο.

Στη σειρά «Καστανιώτης noir» θα εκδοθεί το δεύτερο αστυνομικό μυθιστόρημα του Δώρου Αντωνιάδη με τίτλο Memento mori, ένα καταιγιστικό θρίλερ με μαθηματικούς γρίφους και ήρωα τον αστυνόμο Πέτρο Ελευθεριάδη.

Στην πολύ αξιόλογη σειρά της ξένης λογοτεχνίας και στη σειρά «Εικοστός αιώνας» θα κυκλοφορήσει το διαχρονικό έργο του Danilo Kis Η εγκυκλοπαίδεια των νεκρών και το Σάμα του Αργεντινού Antonio Di Benedetto, ένα από τα αριστουργήματα της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας.

Στη σειρά «Συγγραφείς απ’ όλο τον κόσμο» περιμένουμε τα νέα μυθιστορήματα της Ludmila Ulitskaya (Το πράσινο αντίσκηνο) και του Daniel Kehlmann (Τυλ, ο σαλτιμπάγκος), καθώς και το Φθινόπωρο της Ali Smith. Πρόκειται για το πρώτο επεισόδιο της τετραλογίας «Κουαρτέτο των Εποχών» της διάσημης Σκωτσέζας συγγραφέα με τους φανατικούς αναγνώστες σε όλο τον κόσμο. Στην ίδια σειρά θα δούμε την Όγδοη μέρα της Mitsuyo Kakuta, που θεωρείται μια από τις πιο αξιόλογες φωνές της σύγχρονης ιαπωνικής λογοτεχνίας και το μεγάλο μυθιστόρημα του Kirmen Uribe Την ώρα που ξυπνάμε μαζί, μια αφήγηση της βασκικής, ισπανικής και ευρωπαϊκής ιστορίας του 20ού αιώνα.

Από τις εκδόσεις Καστανιώτη θα κυκλοφορήσουν, επίσης, ο τόμος Ελευθεριακά γραπτά (1948-1960) του Albert Camus με κείμενα και άρθρα που έγραψε ο σπουδαίος νομπελίστας συγγραφέας σε εφημερίδες και περιοδικά της εποχής του, καθώς και ο τόμος με τις δημοσιογραφικές ανταποκρίσεις του Karl Marx Του ανταποκριτή μας στο Λονδίνο Καρλ Μαρξ – 22 επίκαιρες ανταποκρίσεις για τη New-York Daily Tribune. Τα κείμενα αυτά μας εισάγουν στον τρόπο σκέψης του Marx, στην ατμόσφαιρα της εποχής του αλλά και σε κορυφαίας σημασίας θεωρητικές συλλήψεις του, τις οποίες θα επεξεργαζόταν συστηματικά στο μετέπειτα έργο του.

Από τις εκδόσεις Πατάκη

Ο Αύγουστος Κορτώ στο νέο του βιβλίο με τίτλο Σκυλίσια ψυχή αφηγείται τη ζωή μιας εβραιοπούλας που θα ζήσει τη φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης και μέσα απ’ τις περιπλανήσεις της θα δοκιμάσει το θαύμα της ζωής στον πάτο της Κόλασης.

Στη σειρά της ελληνικής λογοτεχνίας θα δούμε επίσης τα νέα βιβλία του Θεόδωρου Γρηγοριάδη (Γιατί πρόδωσα την πατρίδα μου), της Μαρίας Σκιαδαρέση (Όσα δεν ξέχασαν) και του Σωτήρη Δημητρίου (Ένα παιδί απ’ τη Θεσσαλονίκη).

Από τις εκδόσεις Πατάκη θα κυκλοφορήσει και ο τόμος Γιώργος Χειμωνάς, Άπαντα τα Πεζά που περιλαμβάνει όλα τα πεζογραφικά έργα του Γιώργου Χειμωνά (Καβάλα 1938-Παρίσι 2000).

Στα κλασικά της ξένης λογοτεχνία πρόκειται να εκδοθούν Η Απόγνωση του Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ, σε μετάφραση Αύγουστου Κορτώ, Για τον έρωτα του Τσαρλς Μπουκόφσκι σε μετάφραση Γιώργου Λαμπράκου, Το Παλτό του Νικολάι Γκογκόλ σε μετάφραση Γιώργου Τσακνιά και Η Μεταμόρφωση του Φραντς Κάφκα σε μετάφραση Μαργαρίτας Ζαχαριάδου.

Στη σειρά της σύγχρονης ξένης λογοτεχνίας περιμένουμε να δούμε το μυθιστόρημα της Έλενας Φεράντε Η χαμένη κόρη, την Ιστορία μιας μοιχείας του Εντοάρντο Αλμπινάτι, το Όσα χάσαμε στις φλόγες της Μαριάνα Ενρίκες και το νέο μυθιστόρημα του Αλεσσάντρο Μπαρίκκο Μίστερ Γκουίν / Τρεις φορές το ξημέρωμα. Από τις εκδόσεις Πατάκη θα κυκλοφορήσουν ακόμη τα βιβλία δύο ξεχωριστών Αμερικανών: του Σαμ Σέπαρντ (Ο άλλος μέσα του) και του Τομ Χανκς (Ασυνήθιστοι τύποι). Τον Οκτώβριο αναμένεται και το νέο βιβλίο του διάσημου Γάλλου συγγραφέα και διανοούμενου Πασκάλ Μπρικνέρ με τίτλο Η σοφία του χρήματος. Ένα δοκίμιο που εξετάζει το χρήμα από φιλοσοφική και πολιτική σκοπιά και αναλύει τη στάση μας απέναντί του. Τη μετάφραση έχει κάνει η Σώτη Τριανταφύλλου.

Από τις εκδόσεις Ίκαρος

Από τον Ίκαρο θα κυκλοφορήσει η νέα ποιητική συλλογή του Χάρη Μεγαλυνού και ο συγκεντρωτικός τόμος με τα ποιήματα του Κυριάκου Χαραλαμπίδη. Στη σειρά της ελληνικής λογοτεχνίας θα δούμε δύο αστυνομικά μυθιστορήματα: Ο δύτης του Μίνου Ευσταθιάδη, που εγκαινιάζει τη συνεργασία του με τον εκδοτικό οίκο, και Η θρυμματισμένη φρυγανιά του Κρίτωνα Σαλπιγκτή, μια ιστορία με φόντο τη Θεσσαλονίκη τα χρόνια της Κατοχής.

Από τον Ίκαρο θα κυκλοφορήσει, επίσης, το νέο βιβλίο του Απόστολου Δοξιάδη με τίτλο Ερασιτέχνης επαναστάτης- Προσωπική ιστορία σε έκρυθμη κατάσταση. Πρόκειται για μια πολιτική αυτοβιογραφία για τα χρόνια της Δικτατορίας και ταυτόχρονα μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορία ενηλικίωσης.

Στην επιτυχημένη σειρά της ξένης λογοτεχνίας του Ίκαρου περιμένουμε τρία μυθιστορήματα που έχουν ξεχωρίσει στις χώρες τους: από την Ιταλία το Αρμινούτα της Donatella Di Pietrantonio, από τη Νότια Κορέα το Πατσίνκο της Min Jin Lee και από τη Νότια Αφρική Το νυχτολούλουδο της Kopano Matlwa. Στο εκδοτικό πρόγραμμα ξεχωρίζει επίσης το νέο graphic novel του Soloúp με τίτλο Ο Συλλέκτης- Έξι διηγήματα για έναν κακό λύκο.

Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Το φθινόπωρο θα κυκλοφορήσουν από τo Μεταίχμιο τα νέα μυθιστορήματα των Βασίλη Αλεξάκη, Κώστα Ακρίβου, Τάκη Θεοδωρόπουλου, Κώστα Β. Κατσουλάρη, Νίκου Παναγιωτόπουλου, Γιώργου Συμπάρδη και Πέτρου Τατσόπουλου, καθώς και το πρώτο μυθιστόρημα του γνωστού ηθοποιού Δημήτρη Πιατά. Στη σειρά της ξένης λογοτεχνίας ξεχωρίζει το μυθιστόρημα Οι άνθρωποι στα δέντρα της Hanya Yanagihara. Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο της διάσημης Αμερικανίδας συγγραφέα που έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο με το πολυσυζητημένο μυθιστόρημα Λίγη ζωή.

Θα κυκλοφορήσουν επίσης το Δάσος σκοτεινό της Αμερικανίδας Nicole Krauss, το δεύτερο μυθιστόρημα της Celeste Ng Μικρές φωτιές παντού, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εκδοτικές επιτυχίες της προηγούμενης χρονιάς και το πολυμεταφρασμένο μυθιστόρημα Ένας έρωτας του Ιταλού μυθιστοριογράφου Dino Buzzati.

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο συνεχίζουν και εμπλουτίζουν τη σειρά «Μεγάλες αφηγήσεις» που επιμελείται ο συγγραφέας Δημήτρης Στεφανάκης και περιλαμβάνει αριστουργήματα της παγκόσμιας κλασικής λογοτεχνίας. Οι δύο νέοι τίτλοι της σειράς είναι το ανεπανάληπτο αριστούργημα Δράκουλας του Ιρλανδού Bram Stoker και η Οικογενειακή ευτυχία, μία από τις δημοφιλέστερες νουβέλες του εμβληματικού Λέοντα Τολστόι.

Οι πολυάριθμοι λάτρεις των αστυνομικών ιστοριών δεν πρόκειται να μείνουν παραπονεμένοι αφού μερικοί από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς του είδους έρχονται με νέες περιπέτειες: η Βρετανίδα Clare Mackintosh (Σε είδα), η Ιρλανδή Tana French (Το δάσος), η Ισλανδή Yrsa Sigurdardóttir (Το μήνυμα), ο Νορβηγός Arne Dahl με νέα αστυνομική σειρά (Επτά μείον ένα), η Σουηδή Susanne Jansson (Ο βάλτος των χαμένων ψυχών) και ο Βρετανός Daniel Cole με το δεύτερο μυθιστόρημά του που έχει τίτλο Κρεμάλα. Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο θα κυκλοφορήσει επίσης η μελέτη 1821, Η δημιουργία ενός έθνους-κράτους που υπογράφουν τρεις από τους πιο καταξιωμένους ιστορικούς της εποχής μας: ο Θάνος Βερέμης, ο Γιάννης Κολιόπουλος και ο Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης.

Από τις εκδόσεις της Εστίας

Στη σειρά της ελληνικής λογοτεχνίας της Εστίας ξεχωρίζουν τα μυθιστορήματα Πάρκο του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη, Ο ταχυδρόμος του Γιώργου Παπαδάκη και Καρκίνος του Περικλή Σφυρίδη, η νουβέλα του Φαίδωνα Ταμβακάκη Το μυστικό της Σεσάτ καθώς και οι συλλογές διηγημάτων της Νίκης Σταυρίδη (Γιούρι, Μέσα στην ομίχλη) και του Ευάγγελου Αρεταίου (Σαν άμμος που χάνεται. Στιγμές στη ζωή δεκαπέντε γυναικών).

Με μεγάλο ενδιαφέρον περιμένουμε την έκδοση του εμβληματικού έργου του Αλέξανδρου Δουμά Ο Κόμης του Μόντε Χρίστο σε μετάφραση Σοφίας Αυγερινού. Την εισαγωγή, τις σημειώσεις και την επιμέλεια έχει κάνει ο Θεόδωρος Κατσικάρος που έχει μελετήσει σε βάθος το έργο του Δουμά.

Από την Εστία θα δούμε επίσης τον δεύτερο τόμο του περίφημου Δον Κιχότε ντε λα Μάντσα, μια έκδοση που πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Ισπανικού Ινστιτούτου Θερβάντες, καθώς και την έκδοση του Ανακτημένου χρόνου, του έβδομου και τελευταίου τόμου του κλασικού έργου του Μάρσελ Προυστ Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο. Μέσα στο φθινόπωρο θα κυκλοφορήσει και το μυθιστόρημα του Νορβηγού συγγραφέα Roy Jacobsen Οι αφανείς που ήταν υποψήφιο για το βραβείο Man Booker International Prize 2017.

Από τις εκδόσεις Κέδρος

Από τις εκδόσεις Κέδρος θα κυκλοφορήσουν ο τόμος με τα πρώιμα ποιήματα και πεζά του Γιάννη Ρίτσου και οι Ανασκαφές της Διδώς Σωτηρίου, ένα βιβλίο που προέκυψε από της σημειώσεις της συγγραφέα την περίοδο 1988-1994. Στη σειρά της ελληνικής λογοτεχνίας ξεχωρίζουν η Λία Μεγάλου-Σεφεριάδη (Οι σαράντα τρεις σιωπές), η Χριστίνα Φραγκεσκάκη (Σύνταγμα-ΚΑΤ), η Γιώτα Στεφάνου (Το ζευγάρι απέναντι δεν καυγαδίζει πια), η Βικτώρια Μακρή (Το αρχιπέλαγος Maddalena), o Μιχάλης Μανωλιός (Το βιβλίο και η περφόρμανς), ο Πάνος Ιωαννίδης (Ο χορός της Μέλισσας) και η Σοφία Αλεξανιάν (Η ζωή αύριο, η ζωή χθες).

Στη σειρά της ξένης λογοτεχνίας διακρίνουμε ονόματα όπως ο Philip Ker, με μια ακόμη περιπέτεια με πρωταγωνιστή τον Μπέρνι Γκούντερ (Φοβού τους Δαναούς) ), ο J.R.R. Tolkien, με μια ιστορία από τη γενικότερη μυθολογία των Χόμπιτ με τίτλο Μπέρεν και Λούθιεν, ο J.J. Ballard με το Crash, ένα από τα κορυφαία μυθιστορήματά του (το είδαμε στον κινηματογράφο σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ) και ο David Foster Wallace με το τελευταίο του μυθιστόρημα με τίτλο Ο χλωμός βασιλιάς. Το μυθιστόρημα αν και δεν ολοκληρώθηκε, προοριζόταν για έκδοση και είναι γραμμένο με το χαρακτηριστικό ύφος του Wallace.

Από τις εκδόσεις Κέδρος θα κυκλοφορήσει επίσης το πρώτο μυθιστόρημα του Jonathan Safran Foer με τίτλο Όλα έρχονται στο φως. Ο συγγραφέας, που θεωρείται ένας από τους πλέον ταλαντούχους συγγραφείς της νέας γενιάς στην Αμερική, περιγράφει αναζητήσεις ανθρώπων και τόπων που δεν υπάρχουν πια και αποπειράται να φέρει στην επιφάνεια κρυμμένες αλήθειες που στοιχειώνουν κάθε οικογένεια.

Από τις εκδόσεις Διόπτρα

Οι εκδόσεις Διόπτρα εγκαινιάζουν τη συνεργασία τους με την Αλκυόνη Παπαδάκη με το νέο της μυθιστόρημα Το χαμόγελο του δράκου που θα κυκλοφορήσει στις 10 Οκτωβρίου 2018. Την ίδια μέρα θα κυκλοφορήσει το πρώτο μυθιστόρημα του δημοσιογράφου Πάνου Αμυρά με τίτλο Ο Λιμός, ένα κράμα αστυνομικού και ιστορικού μυθιστορήματος με φόντο την Αθήνα της Κατοχής. Το μυθιστόρημα του Γιάννη Ξανθούλη Του Φιδιού το γάλα θα κυκλοφορήσει σε νέα έκδοση, βάσει του προγράμματος επανέκδοσης όλων των βιβλίων του αγαπημένου συγγραφέα.

Στη σειρά της αστυνομικής λογοτεχνίας, που έχει πια εδραιωθεί στις εκδόσεις Διόπτρα με επιλογές που ξεχωρίζουν, θα δούμε τις νέες ιστορίες των καθιερωμένων πια Nicci French (Η όγδοη μέρα), John Verdon (Ο λευκός ποταμός καίγεται), Sophie Hannah (Το μυστήριο των τριών τετάρτων), Michael Connelly (Φόνοι στην πόλη των Αγγέλων) και Sebastian Fitzek (Η θεραπεία). Η Υπόθεση Μίτφορντ: Έγκλημα στο τρένο είναι το πρώτο μυθιστόρημα της Jessica Fellowes που έχει γράψει πέντε βιβλία αφιερωμένα στην επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά «Downton Abbey».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ βιβλία φθινόπωρο συγγραφεάς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ