Παιχνίδι με τη φωτιά: Η κυβέρνηση φλερτάρει με τη μονομερή ψήφιση φοροελαφρύνσεων - iefimerida.gr

Παιχνίδι με τη φωτιά: Η κυβέρνηση φλερτάρει με τη μονομερή ψήφιση φοροελαφρύνσεων

Αλέξης Τσίπρας /Φωτογραφία Αρχείου: Intime News
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Αντικρουόμενα μηνύματα εκπέμπει η κυβέρνηση, παίζοντας με τη «φωτιά», αφού ενώ από τη μια εμφανίζεται προσηλωμένη στους στόχους και στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, από την άλλη προαναγγέλλει την άμεση νομοθέτηση μέτρων που υποτίθεται ότι παραμένουν υπό διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Ένα από τα κομμάτια του παζλ που αφορά στην τύχη των συντάξεων, είναι το είδος και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των αντίμετρων, συμπεριλαμβανομένων των εξαγγελιών που έκανε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. «Εμείς έχουμε προτίμηση για το ποια μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν το 2019, αλλά το ζήτημα είναι ανοικτό», έλεγε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος μετά από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Ωστόσο αυτή η θέση φαίνεται ότι δεν είναι η κεντρική γραμμή.

Η εξίσωση είναι πολυσύνθετη. Το αν και πόσο θα περικοπούν οι συντάξεις, εξαρτάται κυρίως από το δημοσιονομικό χώρο που εκτιμάται ότι θα υπάρξει κατ’ αρχάς το 2019. Για να υπολογιστεί αυτός ο δημοσιονομικός χώρος, θα πρέπει να συνεκτιμηθούν η δυναμική του Προϋπολογισμού, οι μακροοικονομικοί δείκτες (η τάση των ρυθμών ανάπτυξης), αλλά και τα μέτρα- ελαφρύνσεις, που επιθυμεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση, όπως αυτά εξαγγέλθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Αυτό που έγινε, όμως, σαφές στις λίγες ημέρες που έμειναν οι Θεσμοί στην Αθήνα, είναι πως ούτε θα εφαρμοστούν όλα τα αντίμετρα που έχουν ψηφιστεί αλλά και πως αυτά που τελικά θα εφαρμοστούν, θα «απλώσουν» σε βάθος τετραετίας, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος για να απορροφηθεί πλήρως η ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις.

Κι ενώ υποτίθεται- κατά τα λεγόμενα κυβερνητικών πηγών- ότι αυτό το παζάρι για το δημοσιονομικό χώρο, τις έως τώρα αποκλίσεις και το «άπλωμα» των αντίμετρων, θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες και τουλάχιστον ως την κατάθεση του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού, με ανταλλαγή στοιχείων και τηλεδιασκέψεις με τους Θεσμούς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε με κάθε επισημότητα την άμεση νομοθέτηση των όσων εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι οι επίμαχες διατάξεις θα έρθουν στη Βουλή έτσι κι αλλιώς.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για το δεύτερο σήμα, μετά από τις δηλώσεις του Π. Καμμένου για τις συντάξεις και την… ενημέρωση- όχι συμφωνία- των δανειστών για τη μη αναγκαία περικοπή τους, που ενισχύει το σενάριο της μονομερούς ενέργειας από την κυβέρνηση, όσο θα στενεύουν τα χρονικά περιθώρια ως την κατάθεση του Προϋπολογισμού.

Το που αποσκοπεί αυτή η τακτική της κυβέρνησης είναι δύσκολο να απαντηθεί, πόσο μάλλον όταν την ίδια ώρα ο Ε. Τσακαλώτος επιχειρεί να εξασφαλίσει στο Βερολίνο την ανοχή των Γερμανών απέναντι στο θέμα των συντάξεων, αφού ακόμα και οι πέτρες γνωρίζουν ότι αν δεν περάσει το αίτημα από το Eurogroup, όλα τελειώνουν. Η αποστολή του υπουργού Οικονομικών γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι θα «ανακριθεί» κι από επικεφαλής επενδυτικών funds, για το πού ακριβώς το πηγαίνει η Αθήνα.

Οι πληροφορίες απ’ έξω λένε ότι η ιστορία με το αμφιλεγόμενο τηλεγράφημα του ΑΠΕ τα ξημερώματα της Παρασκευής, έκανε μεγάλη ζημιά, αφού ενεργοποίησε αντανακλαστικά κι ενόχλησε ακόμα και φίλα προσκείμενους στην Ελλάδα, που δεν βλέπουν αρνητικά το θέμα των συντάξεων. Το πού θα πάει το ζήτημα ενδεχομένως να φανεί στο Euroworking Group της Πέμπτης, όπου η ελληνική αντιπροσωπεία θα ενημερώσει για τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2019…

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ