Παπαδήμος: Εθνική προτεραιότητα οι επενδύσεις στις ΑΠΕ - iefimerida.gr

Παπαδήμος: Εθνική προτεραιότητα οι επενδύσεις στις ΑΠΕ

Παπαδήμος: Εθνική προτεραιότητα οι επενδύσεις στις ΑΠΕ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Eθνική προτεραιότητα, χαρακτήρισε τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι εφαρμόζοντας το πρόγραμμα «Ηλιος» η Ελλάδα θα καταστεί πρότυπο ευρωπαϊκής χώρας για εξαγωγή ενέργειας.

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο για τις ανανεώσιμες πηγές που διοργανώνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στην Αθήνα, στο οποίο συμμετέχει και ο επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Γκίντερ Έτινγκερ, ανέφερε ότι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η πρόσβαση τρίτων στους λιγνίτες, η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ για την οποία, όπως είπε, υπήρξε στην πρώτη φάση εξαιρετικό ενδιαφέρον, η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, οι ενέργειες για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, συνθέτουν τη δυναμική του κλάδου τα επόμενα χρόνια.

Το συνέδριο αφορά ειδικότερα το πρόγραμμα «Ήλιος», που συνίσταται στην παραγωγή ενέργειας στη χώρα μας από φωτοβολταϊκά και την εξαγωγή της σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης με χαμηλότερη ηλιοφάνεια. Ο κ. Παπαδήμος σημείωσε ότι η υλοποίηση του προγράμματος θα καταστήσει την Ελλάδα πρότυπο ευρωπαϊκής χώρας για εξαγωγές ενέργειας. «Η ενέργεια πρέπει να παράγεται εκεί που κοστίζει λιγότερο», είπε ο πρωθυπουργός. «Υπολογίζουμε ότι αν η ίδια επένδυση γινόταν στην Κεντρική Ευρώπη, όπου η ηλιοφάνεια είναι χαμηλότερη, θα είχε επιπλέον κόστος 6 δισ. ευρώ. Σε περίοδο λιτότητας δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε, εξάλλου, ότι η Ελλάδα την τελευταία διετία μείωσε το πρωτογενές έλλειμμα κατά 8 μονάδες του ΑΕΠ, επίδοση που δεν έχει πετύχει καμία άλλη χώρα του ΟΟΣΑ. Ωστόσο, πρόσθεσε, η δημοσιονομική προσαρμογή είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για την ανάπτυξη. Και η ανάπτυξη στο μέλλον για να είναι βιώσιμη πρέπει να στηριχθεί στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και τις εξαγωγές.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι σήμερα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός ως το 2050 που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εξηλεκτρισμό των μεταφορών, μείωση της κατανάλωσης πετρελαιοειδών, αύξηση των βιοκαυσίμων, ενίσχυση των μέσων σταθερής τροχιάς, βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στον κτιριακό τομέα. Τελικός στόχος είναι η μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενη ενέργεια, ενώ τα σενάρια που περιλαμβάνονται στο σχέδιο προβλέπουν ότι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να φθάσει το 2050 έως και στο 60- 70% σε σχέση με το 2005, η ηλεκτροπαραγωγή από ανανεώσιμες πηγές στο 85- 100%, η διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο στο 60- 70%.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Ήλιος» ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών θα καλύψει λιγότερο από 0,1% της έκτασης της ελληνικής επικράτειας, δεν θα επιβαρύνει τους καταναλωτές και θα επιτρέψει στη χώρα να κάνει εξαγωγές ενέργειας όχι μόνο προς την Ε.Ε. αλλά και σε γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία. Πρόσθεσε δε ότι η πλήρης ανάπτυξη του σχεδίου που προβλέπει την εγκατάσταση 10.000 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών προϋποθέτει την ενίσχυση των δικτύων καθώς με τα σήμερα ισχύοντα οι δυνατότητες απορρόφησης φθάνουν στα 2.000 μεγαβάτ. Τόνισε δε ότι η υλοποίηση του προγράμματος δεν σημαίνει εκχώρηση του ελληνικού ήλιου σε ξένες δυνάμεις. «Θα συνεχίσουμε να μαυρίζουμε στην Ελλάδα τα καλοκαίρια», είπε χαρακτηριστικά.

Ο επίτροπος Ενέργειας σημείωσε ότι οι ανανεώσιμες πηγές αποτελούν ευκαιρία για δημιουργία θέσεων εργασίας, καινοτομία και εξαγωγές και μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα να ξεπεράσει την ύφεση. Τόνισε ότι η Ε.Ε. παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε όλες τις χώρες- μέλη και θα δημοσιοποιήσει σύντομα στοιχεία για την πορεία επίτευξης των υποχρεωτικών στόχων που έχουν τεθεί αναφορικά με την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Συμφώνησε ότι η υπάρχουσα υποδομή δεν επαρκεί για την πλήρη ανάπτυξη του «Ήλιος» για την οποία, όπως είπε, θα απαιτηθεί ενίσχυση των δικτύων, διασύνδεση των νησιών και νέες διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες, βήματα που εξυπηρετούν και τον στόχο της δημιουργίας ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας. Σημείωσε τέλος ότι η Ελλάδα έχει ρόλο- κλειδί για την ολοκλήρωση της περιφερειακής αγοράς ενέργειας, επισήμανε την ανάγκη για προώθηση της απελευθέρωσης των αγορών και της ενίσχυσης του ανταγωνισμού και δήλωσε ότι θα είναι συμπαραστάτης στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης.

Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση αναφορικά με τις επικείμενες εκλογές ο κ. Έτινγκερ τόνισε ότι δεν μπορούμε να χάσουμε χρόνο και ότι όποια κυβέρνηση προκύψει θα πρέπει να αποδεχθεί και να υλοποιήσει τους στόχους για το 2020. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε τον Απρίλιο και τον Μάιο, ανέφερε ο επίτροπος και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ