Ο Ρουμπινί προτείνει έξοδο για τα «γουρούνια» για να σωθεί το ευρώ - iefimerida.gr

Ο Ρουμπινί προτείνει έξοδο για τα «γουρούνια» για να σωθεί το ευρώ

Ελλάδα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Tην ιδέα ενός συναινετικού διαζυγίου μεταξύ του πυρήνα και της περιφέρειας της ευρωζώνης προτάσσουν σε κοινό άρθρο τους στους Financial Times οι Αρναμπ Ντας και ο Νουριέλ Ρουμπίνι, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Roubini Global Economics.

«Πρόκειται για μία δύσκολη διαδικασία, αλλά σε βάθος χρόνου θα αποδειχθεί καλύτερο από έναν κακό γάμο» αναφέρουν οι δύο οικονομολόγοι, οι οποίοι προειδοποιούν «μετακύλιση της κρίσης χρέους και στο σκληρό πυρήνα της οικονομικής ένωσης, γεγονός που θα πυροδοτήσει ντόμινο προβλημάτων στις τράπεζές τους».

«Τίποτα δεν έχει λυθεί ακόμα, παρά την πυροσβεστική παρέμβαση της ΕΚΤ, η οποία κατάφερε απλά να ανακουφίσει λίγο την κατάσταση» εκτιμά ο κ. Ρουμπινί, ο οποίος διαβλέπει και νέο κούρεμα του ελληνικού χρέος στο προσεχές διάστημα.

Μάλιστα, ο γνωστός οικονομολόγος προέβλεψε πως «στη θέση που βρίσκεται η Ελλάδα αναμένεται να βρεθούν και η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, ενώ το ενδεχόμενο αυτό δε μπορεί να αποκλειστεί ούτε για την Ισπανία και την Ιταλία».

«Οι προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις ενδέχεται να επιδεινώσουν λανθάνουσες δημοσιονομικές, τραπεζικές και εξωτερικές ανισορροπίες, καθιστώντας την Ευρωζώνη λιγότερο ανθεκτική στα περιφερειακά σοκ» προσθέτουν οι δύο οικονομολόγοι, ενώ προτείνουν σα μοναδική λύση την έξοδο χωρών από τη ζώνη του ευρώ, βασιζόμενες στην ανάπτυξη των εξαγωγών τους, ενώ όσες μείνουν θα πρέπει να αφιερωθούν περισσότερο στην εγχώρια ζήτηση.

«Το ιδανικό, δε, θα είναι να φύγουν από την Ευρωζώνη πέντε χώρες -η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία-, διαπραγματεύομενες πριν την έξοδό τους κάποια χρηματοδότηση. Είναι πολύ καλύτερο να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα μίας προβληματικής οικονομίας μέσα από οργανωμένη υποτίμηση, παρά με μεταβολή των τιμών με μια καθορισμένη ονομαστική συναλλαγματική ισοτιμία, δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα σε ένα επιβαρυμένο δημοσιονομικό περιβάλλον» καταλήγουν τα ιδρυτικά στελέχη της Roubini Global Economics.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ