Αυστρία: Προς παραίτηση από την ηγεσία των Σοσιαλιστών, ο πρώην καγκελάριος Κρίστιαν Κερν - iefimerida.gr

Αυστρία: Προς παραίτηση από την ηγεσία των Σοσιαλιστών, ο πρώην καγκελάριος Κρίστιαν Κερν

O Κρίστιαν Κερν /Φωτογραφία AP images
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο 52χρονος πρώην ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας (μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο) Κρίστιαν Κερν ενδέχεται να ανακoινώσει, τελείως αιφνιδιαστικά, την παραίτησή του από την αρχηγία των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών στα ανώτερα όργανά τους.

Η ενδεχόμενη παραίτηση έρχεται ένδεκα μήνες μετά την απώλεια της πρώτης θέσης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στις τελευταίες αυστριακές βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου και το πέρασμά του στην αντιπολίτευση.

Μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Κρίστιαν Κερν, σε συνεντεύξεις του, υπογράμμιζε την πρόθεσή του να είναι και πάλι υποψήφιος για την κορυφή της ηγεσίας των Σοσιαλδημοκρατών στο επικείμενο συνέδριό τους στις 6 Οκτωβρίου, όπως επίσης να διεκδικήσει εκ νέου την πρώτη θέση για το κόμμα του και το αξίωμα του καγκελάριου, στις επόμενες αυστριακές βουλευτικές εκλογές το φθινόπωρο του 2022.

Ως πιθανοί διάδοχοί του στην αρχηγία του κόμματος, στην οποία ο Κρίστιαν Κερν είχε διαδεχθεί τον Μάιο του 2016, τον έως τότε αρχηγό του και καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, που είχε παραιτηθεί τελείως απροσδόκητα από όλα τα αξιώματα, αναφέρονται η πρώην πρόεδρος της αυστριακής Βουλής και νυν αντιπρόεδρος της, Ντόρις Μπούρες, ο πρώην υπουργός 'Αμυνας Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, ο τοπικός κυβερνήτης στο ομόσπονδο κρατίδιο της Καρινθίας Πέτερ Κάιζερ και η πρώην υπουργός Υγείας Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ.

Ο Κρίστιαν Κερν υπήρξε ο 13ος καγκελάριος στην μεταπολεμική ιστορία της Αυστρίας και ο ένατος στη σειρά αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών μετά το 1945, ενώ πριν από την ανάληψη των δύο αξιωμάτων, τον Μάιο του 2016, διατελούσε επί σειρά ετών γενικός διευθυντής των δημόσιων Ομοσπονδιακών Αυστριακών Σιδηροδρόμων.

Ο Κρίστιαν Κερν ήταν από την αρχή ο επικρατέστερος για την διαδοχή του Βέρνερ Φάιμαν στην αρχηγία του κόμματος και για τη θέση του καγκελάριου, ενώ ο δεύτερος των δύο υποψηφίων, ο επί σειρά ετών διευθυντής μεγάλων ομίλων τηλεοπτικών δικτύων (όπως του RTL) και πρώην γενικός διευθυντής της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοτηλεόρασης, Γκέρχαρντ Τσάιλερ, είχε αποσύρει τότε, την τελευταία στιγμή, την υποψηφιότητά του.

Με απλή καταγωγή, από πατέρα ηλεκτρολόγο και μητέρα γραμματέα, ο Κρίστιαν Κερν γεννήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 1966 στη Βιέννη, μεγαλώνοντας σε λαϊκή συνοικία της, για να σπουδάσει αργότερα δημοσιολογία και να αναλάβει ενεργή δράση στη Νεολαία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Σε ηλικία 25 χρόνων βρέθηκε βοηθός του τότε υφυπουργού καγκελαρίας των Σοσιαλδημοκρατών Πέτερ Κοστέλκα και αργότερα διευθυντής του γραφείου του ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου στην αυστριακή Βουλή.

Έχοντας από το 1997 διευθυντική θέση στον Όμιλο των αυστριακών Επιχειρήσεων Ηλεκτρισμού, ο Κρίστιαν Κερν ανέλαβε από το 2010 γενικός διευθυντής των δημόσιων Ομοσπονδιακών Σιδηροδρόμων, θέση που κατείχε μέχρι τα μέσα Μαίου 2016.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ