Το Μαξίμου μετρά βουλευτές για το Σκοπιανό και «αδιαφορεί» για τις απειλές Καμμένου ότι θα ρίξει την κυβέρνηση - iefimerida.gr

Το Μαξίμου μετρά βουλευτές για το Σκοπιανό και «αδιαφορεί» για τις απειλές Καμμένου ότι θα ρίξει την κυβέρνηση

Το Μαξίμου μετρά βουλευτές για το Σκοπιανό και «αδιαφορεί» για τις απειλές Καμμένου ότι θα ρίξει την κυβέρνηση / Φωτογραφία: Nikos Libertas / SOOC

Διαβεβαιώσεις προς τους ψηφοφόρους του ότι… θα ρίξει την κυβέρνηση όταν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, εξακολουθεί να δίνει σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος την ώρα που η κυβέρνηση προσδοκά θετικά νέα από το δημοψήφισμα στα Σκόπια.

Το ένστικτο της πολιτικής επιβίωσης Καμμένου όσο πλησιάζουμε σε εθνικές κάλπες, κάνει τον κυβερνητικό εταίρο να επαναλαμβάνει μετ’ επιτάσεως τις θέσεις του και την αντίθεσή του στη χρήση του όρου «Μακεδονία».

Στον αντίποδα, ο Αλέξης Τσίπρας έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι επιθυμεί να ολοκληρωθούν με επιτυχία όλες οι διεργασίες στη γείτονα, προκειμένου το επόμενο διάστημα να κυρωθεί η συμφωνία και από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Εξόχως βοηθητικό άλλωστε για τους κυβερνητικούς θα είναι το θέμα να πάψει να σέρνεται, αφού αυτό που λένε πολλά στελέχη είναι πως ό,τι πολιτικό κόστος ήταν να επιφέρει, το επέφερε. Ο «οδικός χάρτης» της συμφωνίας, πάντως, προβλέπει συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να γίνουν από τις δύο πλευρές. Πέραν της θετικής ψήφου στο δημοψήφισμα της 30ηςΣεπτεμβρίου, στην ΠΓΔΜ οι κοινοβουλευτικές επιτροπές θα εργαστούν για τη συνταγματική αναθεώρηση (αφού ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος) για την οποία απαιτείται αρχικά πλειοψηφία 2/3 ακολουθούμενη από συζήτηση 30 ημερών.

Φεβρουάριο και βλέπουμε για τη συμφωνία στη Βουλή

Προσπερνώντας στην κυριολεξία τις προειδοποιήσεις Καμμένου ότι θα ρίξει την κυβέρνηση προτού η συμφωνία φτάσει στη Βουλή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αρκέστηκε χθες στο να χαρακτηρίσει «γνωστή» τη στάση Καμμένου.

Βούληση της ηγεσίας του Μαξίμου- παρότι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμα ληφθεί- είναι η συμφωνία να έρθει προς ψήφιση το Φεβρουάριο του νέου έτους αν και δεν αποκλείεται (όπως λένε κάποιοι) αν χρειαστεί να φτάσουμε ακόμα και Απρίλιο.

Το plan b και… οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν οι πολιτικοί συσχετισμοί στη Βουλή για την κύρωση της συμφωνίας και αυτό θα φανεί όταν αυτή κατατεθεί και υπερψηφιστεί», ήταν το δεύτερο πράγμα που φρόντισε για άλλη μια φορά η κυβέρνηση να θυμίσει.

Σε μία άσκηση προσομοίωσης, πάντως, υπενθυμίζεται πως για να πέσει η κυβέρνηση βασική προϋπόθεση είναι να προηγηθεί πρόταση δυσπιστίας την οποία θα έπρεπε να καταθέσει η ΝΔ. Η πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών, ήτοι με 151 βουλευτές.

Αριθμός, που με τα σημερινά δεδομένα καθίσταται μάλλον ανέφικτος αν λάβει κανείς υπόψιν ότι πέρα από τους 145 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, η κα Παπακώστα θεωρείται απίθανο ότι θα καταψήφιζε την κυβέρνηση, όπως και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ο Κώστας Ζουράρις που χθες προχώρησε και σε σχετική δήλωση. Τέλος και για το Ποτάμι θα ήταν δύσκολο να υπερψηφίσει τυχόν πρόταση δυσπιστίας προτού έρθει η συμφωνία στη Βουλή, με δεδομένη τη θέση που έχει υπέρ της λύσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ