Καραβίας (Eurobank) στο Reuters: Θα υπερβούμε τον στόχο για τα κόκκινα δάνεια - iefimerida.gr

Καραβίας (Eurobank) στο Reuters: Θα υπερβούμε τον στόχο για τα κόκκινα δάνεια

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank/Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επιτυχημένη διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμων Ανοιγμάτων θα είναι η λυδία λίθος για εμάς δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας σε αποκλειστική του συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters.

«Είμαστε γνώστες των προκλήσεων αλλά τα πρόσφατα αποτελέσματα αφήνουν περιθώριο για συγκρατημένη αισιοδοξία» πρόσθεσε ο κ. Καραβίας. Επιπλέον εξέφρασε την πεποίθησή του για την επίτευξη των στόχων.

Οπως αναφέρει το πρακτορείο οι ελληνικές τράπεζες δέχονται πιέσεις να περιορίσουν την έκθεση στα "κόκκινα δάνεια", που περιορίζουν τις δυνατότητές τους να χορηγούν νέα δάνεια, βοηθώντας την ανάκαμψη της οικονομίας.

O στόχος για τη Eurobank είναι να μειώσει το στοκ των NPEs στα 15,6 δισ. ευρώ και ο κ. Καραβίας δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος ότι η τράπεζα μπορεί να πετύχει ένα νούμερο γύρω στα 15,3 δισ. ευρώ. Η τράπεζα σχεδιάζει επίσης να τιτλοποιήσει ενυπόθηκα δάνεια 2 δισ. ευρώ, κάτι που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2019. Αυτή η συναλλαγή μαζί με την ρύθμιση δανείων και την ρευστοποίηση εξασφαλίσεων θα βοηθήσει τον όμιλο να πιάσει τους στόχους του 2019 και να μειώσει τα NPEs κατά επιπλέον 3,6 δισ. ευρώ.

Η τιτλοποίηση έχει τρεις σειρές–junior, mezzanine και senior- με τα δυο πρώτα να έχουν το περισσότερο ρίσκο. «Σχεδιάζουμε να πουλήσουμε τις σειρές junior και mezzanine και να κρατήσουμε τη senior στον ισολογισμό μας», δήλωσε. «Αυτή η συναλλαγή αυξάνει την πεποίθησή μας ότι θα πετύχουμε ξανά το 2019 τους στόχους μας».

Κοιτώντας ακόμα περισσότερο μπροστά η Eurobank θα παρουσιάσει σύντομα ένα πλάνο για να μειώσει τον δείκτη NPEs γύρω στο 15% το 2021, πολύ χαμηλότερα δηλαδή από την κορυφή του 45% στα τέλη του 2016.

«Το σχέδιο είναι φιλόδοξο, αλλά δεν έχω αμφιβολία ότι είναι ρεαλιστικό και επιτεύξιμο», δήλωσε ο κ. Καραβίας. «Λαμβάνοντας υπόψη τα ανθεκτικά έσοδα προ προβλέψεων της Eurobank, εκτιμώ ότι μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς να επηρεάσει την κεφαλαιακή βάση».

Αναφερόμενος στην εικόνα των ελληνικών κρατικών ομολόγων μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια ο κ. Καραβίας σημείωσε ότι υπάρχει περιθώριο για υποχώρηση των αποδόσεων.

«Υπάρχει περιθώριο περαιτέρω βελτίωσης, καθώς οι αγορές θα αρχίσουν να αποτιμούν ότι στο ξεκίνημα μιας προεκλογικής περιόδου, όλες οι πολιτικές δυνάμεις συνυπογράφουν τις δεσμεύσεις της Ελλάδας έναντι των διεθνών πιστωτών της».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Καραβίας Eurobank Reuters
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ