Στις πρεσβείες ο λογαριασμός για τη νοσηλεία των παράνομων μεταναστών - iefimerida.gr

Στις πρεσβείες ο λογαριασμός για τη νοσηλεία των παράνομων μεταναστών

Στις πρεσβείες θα στέλνουν τα νοσοκομεία τα νοσήλεια των μεταναστών
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Από τις πρεσβείες των διαφόρων χωρών στην χώρα μας θα ζητά το υπουργείο Υγείας να καλύψουν τα έξοδα περίθαλψης των παράνομων μεταναστών, με στόχο να καλυφθεί ένα μέρος από την τρύπα των 150 εκατομμυρίων ευρώ που ανοίγει κάθε χρόνο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Τα στοιχεία για το κόστος των νοσηλειών των παράνομων μεταναστών από τα ελληνικά νοσοκομεία είναι αποκαλυπτικά του προβλήματος. Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», μόνο στην Πολυκλινική Αθηνών τον Ιανουάριο νοσηλεύτηκαν επτά παράνομοι μετανάστες που χρέωσαν το νοσοκομείο πάνω από 4.000 ευρώ. Το 2011, το κόστος περίθαλψης μεταναστών από το ίδιο νοσοκομείο έφτασε στα 41.495 ευρώ, ποσό που δεν καλύφθηκε ποτέ από κανέναν.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, το κόστος για τη νοσηλεία των παράνομων μεταναστών στα νοσοκομεία της χώρας ανέρχεται κάθε χρόνο στα 150 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι διοικητές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων τονίζουν ότι το 20% των ασθενών που περιθάλπτουν είναι πλέον αλλοδαποί και κυρίως παράνομοι.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το υπουργείο Υγείας έχει δώσει εντολή στις υγειονομικές περιφέρειες της χώρας να ενημερώνουν άμεσα -όπως οφείλουν άλλωστε- τις πρεσβείες των χωρών από τις οποίες προέρχονται οι μετανάστες που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία. Σύμφωνα δε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας Νίκο Πολύζο, η κυβέρνηση θα απαιτήσει «το κόστος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε πιο οργανωμένη βάση», αν και παραδέχεται ότι οι αιτήσεις προς τις πρεσβείες είναι μέχρι σήμερα πολύ πιο λίγες από ότι θα έπρεπε.

Ωστόσο, παρά τις εξαγγελίες, στελέχη του υπουργείου Υγείας παραδέχονται ότι οι πιθανότητες να εξοφληθούν οι λογαριασμοί προς τα νοσοκομεία από τις χώρες προέλευσης των μεταναστών είναι πολύ μικρές. Κι αυτό γιατί πολλοί παράνομοι μετανάστες είτε δεν έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα είτε δίνουν ψευδή στοιχεία. Από το υπουργείο επιμένουν,όμως, ότι έστω και η ανακοίνωση των περιστατικών στις πρεσβείες είναι ένα «διαπραγματευτικό χαρτί» για την Ελλάδα...

Φωτογραφία Αρχείου

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ