Ξεκινά η συνταγογράφηση των πρώτων γενοσήμων - iefimerida.gr

Ξεκινά η συνταγογράφηση των πρώτων γενοσήμων

Ξεκινά η συνταγογράφηση των πρώτων γενοσήμων
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τέλος εποχής από σήμερα για τη συνταγογράφηση δέκα δημοφιλών φαρμάκων, καθώς οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι συμβεβλημένοι με τα ασφαλιστικά ταμεία συνταγογραφούν όχι με βάση την εμπορική ονομασία του φαρμάκου, αλλά με βάση τη δραστική ουσία του.

Ο φαρμακοποιός από εδώ και στο εξής θα επιλέγει το φάρμακο, με βάση τη συνταγογραφούμενη ουσία και υποχρεούται να δώσε στον ασθενή το πιο φθηνό από τα αντίγραφα (γενόσημα) φάρμακα που κυκλοφορεί. Στην περίπτωση που ο ασθενής επιμένει να αγοράσει άλλο φάρμακο εκτός από το οικονομικότερο αντίγραφο θα καλείται να πληρώνει τη διαφορά στην τιμή. Οι ασφαλιστικοί φορείς θα αποζημιώνουν μόνο το φθηνότερο γενόσημο της κάθε μίας δραστικής ουσίας.

Από σήμερα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ οι 10 δραστικές ουσίες με τον κατάλογο όλων των φαρμάκων που αντιστοιχούν.

Οι γιατροί θα πρέπει έως τη Δευτέρα 9 Απριλίου - οπότε και θα αρχίσει η πλήρης εφαρμογή του μέτρου - να συνταγογραφούν αναγράφοντας τόσο τη δραστική ουσία όσο και την εμπορική ονομασία του φαρμάκου που επιλέγουν.

Τη Δευτέρα 9 Απριλίου θα αρχίσει η πλήρης εφαρμογή του μέτρου καθώς θα αναρτηθούν στις ιστοσελίδες τόσο του ΕΟΠΥΥ όσο και του ΕΟΦ, οι επίσημες νέες τιμές των φαρμάκων που αντιστοιχούν στις 10 δραστικές ουσίες. Έτσι οι γιατροί θα μπορούν να συνταγογραφούν το φθηνότερο σκεύασμα ή το φάρμακο της επιλογής του ασθενούς.

Με αφορμή τα προβλήματα που κατεγράφησαν κατά την έναρξη της συνταγογράφησης με βάση τις 10 πρώτες δραστικές ουσίες, ο ΕΟΠΥΥ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «η εφαρμογή του νέου συστήματος γίνεται σταδιακά με στόχο να ενημερωθούν και να εξοικειωθούν πλήρως με τις δραστικές ουσίες συνεπώς και με τα γενόσημα όλοι οι εμπλεκόμενοι και κυρίως οι γιατροί».

Ο ΕΟΠΥΥ διαπιστώνει ότι κατά τη διαδικασία της πρώτης ημέρας της εφαρμογής, διαπιστώθηκαν τεχνικές δυσκολίες οι οποίες θα αντιμετωπισθούν τις επόμενες ημέρες.

«Μέσα από τη διαδικασία της σταδιακής υλοποίησης του νέου μέτρου και του εντοπισμού των όποιων προβλημάτων, οι γιατροί έχουν τη δυνατότητα να εξοικειωθούν με τις δραστικές ουσίες και τα αντίστοιχα γενόσημα καθώς μέχρι σήμερα συνταγογραφούσαν μόνο με βάση την εμπορική ονομασία» καταλήγει ο ΕΟΠΥΥ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ