Σκηνές... Αποκάλυψης στην αγορά εργασίας - iefimerida.gr

Σκηνές... Αποκάλυψης στην αγορά εργασίας

Σκηνές Αποκάλυψης στην αγορά εργασίας
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Στοιχεία που θα έκαναν ακόμα και τον Πολ Τόμσεν να... κοκκινίζει από τη ντροπή του, έχει στη διάθεση του η Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Εργασίας του υπουργείου Εργασίας, αναφορικά με τις ραγδαίες εξελίξεις στην αγορά εργασίας αμέσως μετά τη ψήφιση των νέων διατάξεων για το «μαχαίρι» στους κατώτερους μισθούς και τη κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων.

Ωστόσο, ακόμα κι έτσι, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται από το 2ο Μνημόνιο να προχωρήσει σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους στην αλλαγή του πλαισίου που διέπει την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, έτσι ώστε αντί να ορίζουν συνδικάτα και εργοδότες τους κατώτερους μισθούς, αυτοί να καθορίζονται με νομοθετική διάταξη! Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά ότι μετά τις μειώσεις κατά 22% (32% για τους νέους) στους κατώτερους μισθούς όλων των κλιμακίων, θα πρέπει να αναμένεται και δεύτερος γύρος περικοπών, έτσι ώστε να κλείσει η ψαλίδα σε σχέση με τους αντίστοιχους μισθούς της Ισπανίας, της Πορτογαλίας ή ακόμα και των γειτονικών Βαλκανικών χωρών, όπως τουλάχιστον επιθυμεί το ΔΝΤ.

Αυτό που δείχνουν τα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακό, καθώς από τις 14 Φεβρουαρίου -οπότε και ενεργοποιήθηκαν οι μειώσεις στους κατώτερους μισθούς- έχουν υπογραφεί 87 επιχειρησιακές συμβάσεις που καλύπτουν περίπου 3.500 εργαζόμενους, καθώς και περίπου 20.000 ατομικές συμβάσεις, με μέση μείωση αποδοχών κοντά στο 22%, ενώ καταγράφηκαν μειώσεις έως και 35%, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι κάποιοι εργοδότες περίμεναν με το στιλό στο χέρι να περάσουν από τη Βουλή οι σχετικές διατάξεις.

Αυτό που αναμένεται, ωστόσο, μετά τις 15 Μαΐου- οπότε και λήγει η μεταβατική περίοδος για την υπογραφή νέων κλαδικών συμβάσεων- ξεπερνά κάθε φαντασία και είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και η Τράπεζα της Ελλάδας στη τελευταία της Έκθεση βλέπει μπαράζ μειώσεων στον ιδιωτικό τομέα, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους εργασίας στη διετία 2012- 2013 κοντά στο 17%, όταν η πρόβλεψη του Μνημονίου είναι για μείωση 15% σε ορίζοντα 3ετίας!

Παρά ταύτα οι εκπρόσωποι της Τρόικα συνεχίζουν να πιέζουν για μεγαλύτερες μειώσεις μισθών, στη βάση του μοντέλου της εσωτερικής υποτίμησης και αυτό ακριβώς αναμένεται να θέσουν στο επόμενο οικονομικό επιτελείο, κατά την αξιολόγηση του Μαΐου. Δεν πρέπει να λησμονά, άλλωστε, κανείς ότι το ΔΝΤ έχει στείλει τελεσίγραφο πως εάν δεν κλείσει το «κενό» ανταγωνιστικότητας έως το τέλος του έτους, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε νέες παρεμβάσεις, λαμβάνοντας βέβαια υπόψιν την άποψη του Ταμείου που λέει ότι το μέτρο που μπορεί να αποδώσει άμεσα δεν είναι άλλο από την αναστολή του 13ου και 14ου μισθού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ