Συνεχίζεται η πλάκα με τα στοιχεία και για το Έλλειμμα του 2011 - iefimerida.gr

Συνεχίζεται η πλάκα με τα στοιχεία και για το Έλλειμμα του 2011

Συνεχίζεται η πλάκα με τα στοιχεία για το Έλλειμμα του 2011
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η αναφορά που θα αποσταλεί στη Eurostat για το περσινό Έλλειμμα, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι οι περιβόητοι και πολυσυζητημένοι κανόνες για τα δημοσιονομικά μεγέθη επιδέχονται- για κάποιους τουλάχιστον- διαφορετικών ερμηνειών.

Φρονίμως ποιών ο υπουργός Οικονομικών πριν από λίγες ημέρες εκτίμησε δημοσίως ότι με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του, το περσινό Έλλειμμα «έκλεισε» στα επίπεδα του 9,2- 9,3%, δηλαδή σαφώς πολύ χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για Έλλειμμα κοντά ή και πάνω από το 10%, με βάση τα ταμειακά στοιχεία έως και τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έκριναν ότι το Έλλειμμα του 2011 μπορεί να συμπιεστεί ακόμα περισσότερο, καθώς κάποιες από τις δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης- ήτοι δαπάνες Ταμείων, ΔΕΚΟ, νοσοκομείων, ΝΠΔΔ- θα μπορούσαν να εγγραφούν διαφορετικά στον Προϋπολογισμό. Εκεί ακριβώς υπήρξε και η διαφωνία με την ΕΛΣΤΑΤ, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες είχε διαφορετική άποψη, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα το Έλλειμμα να διαμορφώνεται πάνω από το 9% του ΑΕΠ.

Αν και τα νεώτερα μαντάτα από το μέτωπο της διαβούλευσης ΓΛΚ- ΕΛΣΤΑΤ αναφέρουν ότι η Στατιστική Αρχή φαίνεται ότι τελικά συμφωνεί με την άποψη των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η σχετική αναφορά που θα αποσταλεί στη EUROSTAT στα μέσα του μήνα, θα αποτελέσει αντικείμενο σκέψης έως το παρά ένα, καθώς το τελευταίο πράγμα που θα επιθυμούσε η ελληνική πλευρά είναι να υπάρξει διαφορετική μέτρηση για το περσινό Έλλειμμα τον Απρίλιο και διαφορετικά μεγέθη τον Οκτώβριο, όταν η Eurostat θα ανακοινώσει τα τελικά μεγέθη του 2011.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ