Τέσσερα χρόνια κρατάει η δίκη της Χρυσής Αυγής -Μια εκκρεμότητα που εκθέτει τη χώρα - iefimerida.gr

Τέσσερα χρόνια κρατάει η δίκη της Χρυσής Αυγής -Μια εκκρεμότητα που εκθέτει τη χώρα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πέντε χρόνια συμπληρώνονται την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, κι’ έχουν περάσει πάνω από τέσσερα από την έναρξη (άνοιξη του 2014) της περιβόητης «Δίκης της Χρυσής Αυγής».

Μιας δίκης που διεκδικεί μια θέση στο βιβλίο Γκίνες, ως η μακροβιότερη, καθώς όπως εκτιμούν δικαστικοί, νομικοί αλλά και πολιτικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η ολοκλήρωσή της, δεν πρόκειται να να συμβεί πριν το...2020, κατά τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις, με πιθανότερο να υπάρξει απόφαση μέσα στο 2021! Και με ορατούς τους μικροπολιτικούς λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση θέλει να διατηρεί σε «εκκρεμότητα» την πολύκροτη δίκη...

Η παραπομπή του Γιώργου Ρουπακιά ως φυσικού αυτουργού του στυγερού εγκλήματος στο Κερατσίνι, αλλά και άλλων 68 ατόμων στα οποία συμπεριλαμβάνονται και ο επικεφαλής της«Χρυσής Αυγής» Νίκος Μιχαλολιάκος καθώς επίσης και το σύνολο των βουλευτών της, έγινε (επί ημερών κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου) με σχετικά ταχείς ρυθμούς, με δεδομένο τον αριθμό των κατηγορουμένων και την πολιτική φόρτιση που ακολούθησε τις αποκαλύψεις των ανακριτών για την δολοφονία. Η δίκη, άρχισε άνοιξη του 2014...

Πέραν των ουσιαστικών δυσκολιών της διαδικασίας ( δεκάδες χιλιάδες σελίδες εγγράφων, καταθέσεων, πλήθος ηχητικών και οπτικών ντοκουμέντων, ατέλειωτος αριθμός μαρτύρων, στρατιές συνηγόρων υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής) και της σαφούς διάθεσης κωλυσιεργίας από πλευράς των (πολιτικών) κατηγορουμένων, εξ αρχής προέκυψε μείζον ζήτημα (;) εξεύρεσης της... κατάλληλης αίθουσας για την διεξαγωγή, επί καθημερινής βάσεως, της δίκης! Με αποτέλεσμα να... μεταφέρεται από κτίριο σε κτίριο... εντός της Αττικής και πρακτικά να διεξάγεται, το πολύ, μια φορά την εβδομάδα...

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ακόμη και οι δικαστές δεν έχουν ως... αποκλειστική απασχόληση την περαίωση της πολύκροτης πολιτικής δίκης, αλλά είναι επιφορτισμένοι και με άλλα... παράλληλα καθήκοντα!

Η ... αργόσυρτη εξέλιξη της όλης διαδικασίας, σε συνδυασμό με τις «εκλεκτικές» συμπεριφορές και αντιμετωπίσεις της ΧΑ από κυβερνητικής πλευράς, γενικά αλλά και ειδικότερα εντός του Κοινοβουλίου, δείχνουν να συνηγορούν υπέρ των έμμεσων πλην σαφών καταγγελιών της αντιπολίτευσης ότι το Μέγαρο Μαξίμου κάθε άλλο παρά επείγεται για να υπάρξει απόφαση και πιθανή καταδίκη του «συστήματος» της ναζιστικής ΧΑ, επειδή εκτιμά ότι η ενεργός πολιτική παρουσία της και η μη δικαστική και ηθική καταδίκη των εγκλημάτων της, εξυπηρετεί πολιτικά την κυβέρνηση, επειδή η δικαστικά «άφθαρτη» ΧΑ, μπορεί να ... κόψει ψήφους από την αξιωματική αντιπολίτευση! Η κυβέρνηση, μελετά τις δημοσκοπήσεις, κατανοεί ότι έστω και ελάχιστοι ψήφοι μπορούν να στερήσουν από την ΝΔ την αυτοδυναμία και... πορεύεται ανάλογα.

Φυσικά, η προοπτική μια τέτοιας σημασίας και βαρύτητας πολιτική δίκη να κρατήσει...καμιά 8ετία, όχι μόνο καταρρακώνει την έννοια της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, αλλά καθιστά την χώρα μας περίγελο και παράδειγμα failed-state σ’ ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο.


Φόβοι επεισοδίων

Έκτακτες συσκέψεις γίνονται από τους επιτελείς της ΕΛΑΣ, για να βρεθεί ο καταλληλότερος (κι ασφαλέστερος για την δημόσια ασφάλεια) προληπτικός αλλά και κατασταλτικός τρόπος αντιμετώπισης των αναμενόμενων συγκρούσεων μεταξύ αντιφασιστικών οργανώσεων και οργανωμένων ακροδεξιών «ομάδων κρούσης», τόσο αύριο Σάββατο που έχει προγραμματιστεί η πρώτη μεγάλη εκδήλωση για την επέτειο της δολοφονίας Φύσσα (στις 5 το απόγευμα στην Ομόνοια, και πορεία προς το Σύνταγμα όπου δυο ώρες αργότερα θα δοθεί εκεί συναυλία), όσο και κυρίως για την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου (ακριβώς πέντε χρόνια από την δολοφονία) στις 5.30 το απόγευμα, στο Κερατσίνι, στο ίδιο σημείο που δολοφονήθηκε ο Φύσσας) με τους συγκεντρωμένους να έχουν προαναγγείλει ότι θα κάνουν στην συνέχεια πορεία διαμαρτυρίας προς τα γραφεία της ΧΑ, στον Πειραιά.

«Απολογία» Βούτση

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 5 χρόνων από την δολοφονία, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει πρόθεση για την καθυστέρηση, αλλά αυτή καθαυτή η καθυστέρηση συνιστά πρόβλημα που λειτουργεί ως αφύπνιση για να τιμηθεί ένα σύμβολο του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού αγώνα, ο Παύλος Φύσσας».

Σε συνέντευξή του στο 24.7 fm, ο κ. Βούτσης τόνισε πως "Η καθυστέρηση στη δίκη της Χρυσής Αυγής εξελίσσεται σε όνειδος και οφείλεται σε λειτουργικές αδυναμίες του δικαιικού συστήματος που δεν μπορεί να απορροφήσει το σύνολο των μαρτύρων των στοιχείων. Η δολοφονία του ήταν ένα τραγικό ορόσημο και το επιστέγασμα 80 εγκληματικών περιστατικών που είχαν συμβεί το 2012-2013. Επί 1,5 χρόνο ήταν σαφής η ανοχή που υπήρχε, ήρθε η δολοφονία Φύσσα που επειδή ήταν Έλληναςδεν μπορούσε πια να κρυφτεί η μαζική βία που ξεκίνησε από τον Αγ. Παντελεήμονα πριν από τις εκλογές του 2012. Πιστεύω ότι η Δικαιοσύνη τεκμηριωμένα θα προχωρήσει με θάρρος στον καταλογισμό όλων των ευθυνών για τη δολοφονία του Π. Φύσσα.

"Εάν μέχρι τις εκλογές -συνέχισε- δεν έχει ολοκληρωθεί η δίκη θα είναι μια δραματικά πρωτότυπη κατάσταση όπως συνέβη και με τις έκτακτες αποφάσεις που πάρθηκαν λχ για τη μη χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής. Όταν συζητηθεί η συνταγματική αναθεώρηση, μέσα στο 2018, τέτοια ζητήματα θα τεθούν, δηλαδή η μη συμμετοχή στο πολιτικό σύστημα κομμάτων και οργανώσεων που έχουν αναφορά στη ναζιστική ιδεολογία. Προσωπικά δεν θα συμφωνούσα σε μια τέτοια προσέγγιση. Το οπλοστάσιο του ποινικού κώδικα είναι ισχυρό και η νέα νομοθεσία για την ρατσιστική ρητορική είναι ισχυρή, παραπέμπω το θέμα στον λαό, η λαϊκή βούληση μετράει, η Βουλή δεν μπορεί να πάρει μέτρα που την αναιρούν».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ δίκη Χρυσής Αυγής
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ