Ντράγκι: Η ανάκαμψη συνεχίζεται αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν-Αμετάβλητη η πολιτική της ΕΚΤ - iefimerida.gr

Ντράγκι: Η ανάκαμψη συνεχίζεται αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν-Αμετάβλητη η πολιτική της ΕΚΤ

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ανάκαμψη συνεχίζεται αλλά οι κίνδυνοι επιμένουν υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ που αποφάσισε τη διατήρηση της νομισματικής πολιτικής με το πρόγραμμα αγοράς να περιορίζεται στα 15 δισ. ευρώ από τον Οκτώβριο μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου όπου θα λήξει.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΚΤ προσδιόρισε τον αυξανόμενο προστατευτισμό, τα προβλήματα των αναδυόμενων οικονομιών και την έντονη μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές ως τους κύριους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία και την Ευρωζώνη. Εξαιτίας του περιβάλλοντος αβεβαιότητας οι εκτιμήσεις για τους ρυθμούς αναπτυξης αναθεωρούνται ελαφρώς στο 1,9% για το 2019 και στο 1,7% το 2020.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, ο κ. Ντράγκι εκτίμησε ότι θα συνεχίσει να οδηγείται σταθερά προς το στόχο του 2% και ότι οι αβεβαιότητες για την πορεία του έχουν περιοριστεί.

Σημείωσε επίσης πως η ιδιωτική κατανάλωση στο ευρώ στηρίζεται από την τόνωση της απασχόλησης και την αύξηση των μισθών, οι επιχειρηματικές επενδύσεις στηρίζονται από τα εταιρικά κέρδη και οι επενδύσεις στην αγορά στέγης παραμένουν επίσης ισχυρές.

Η κρίση στις αναδυόμενες αγορές είναι μία πηγή ανησυχίας για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τον Μάριο Ντράγκι, ωστόσο, να επισημαίνει ότι μέχρι στιγμής η «διάχυση» από την Τουρκία ή την Αργεντινή παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη. Οι πιο ευάλωτες χώρες στην διάχυση, όπως είπε, είναι εκείνες με τα πιο αδύναμα δημοσιονομικά- κάτι που είδαμε να συμβαίνει και στο παρελθόν.

Σημείωσε επίσης πως μεγάλες αλλαγές βρίσκονται στην μεγαλύτερη αναδυόμενη οικονομία του πλανήτη, την Κίνα, τις οποίες επίσης όλοι πρέπει να παρακολουθούν.

Η απόφαση του ΔΣ της ΕΚΤ

Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019 και πάντως για όσο διάστημα χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της διαρκούς σύγκλισης του πληθωρισμού προς επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα

Σε ό,τι αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, το Διοικητικό Συμβούλιο θα διατηρήσει το ύψος των καθαρών αγορών που διενεργεί στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme - APP), το οποίο επί του παρόντος ανέρχεται σε 30 δισεκ. ευρώ μηνιαίως, μέχρι το τέλος αυτού του μήνα.

Μετά τον Σεπτέμβριο του 2018, το Διοικητικό Συμβούλιο θα μειώσει το ύψος των μηνιαίων καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού σε 15 δισεκ. ευρώ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2018 και προβλέπει ότι, με την επιφύλαξη εισερχόμενων στοιχείων που να επιβεβαιώνουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό, οι καθαρές αγορές θα λήξουν.

Το Διοικητικό Συμβούλιο προτίθεται να επανεπενδύει τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ολοκλήρωση των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού και πάντως για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ντράγκι ΕΚΤ επιτόκια ανάπτυξη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ