Ο Παρασκευάς Αυγερινός, στα 91 του, μίλησε για το ναυάγιο του ΕΣΥ [εικόνες] - iefimerida.gr

Ο Παρασκευάς Αυγερινός, στα 91 του, μίλησε για το ναυάγιο του ΕΣΥ [εικόνες]

Παρασκευάς Αυγερινός

Στα 91 του χρόνια βραβεύτηκε για την προσφορά του και μίλησε για το ναυάγιο του ΕΣΥ που ο ίδιος είχε ξεκινήσει στην κυβέρνηση Παπανδρέου.

Ένα παρατεταμένο χειροκρότημα από τους καλεσμένους συνόδευσε την εμφάνιση –έκπληξη του Παρασκευά Αυγερινού στα healthcare business awards που απονεμήθηκαν το βράδυ της Τρίτης σε αίθουσα εκδηλώσεων στη Βαρυμπόπη .

Ο πρώτος Υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου που έχει ξεκινήσει την υλοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και σήμερα είναι 91 ετών μίλησε για τη διαδρομή του δικού του «παιδιού» που δεν εφαρμόστηκε ποτέ όπως ο ίδιος το είχε οραματιστεί. «Λειτούργησα την ιατρική 27 χρόνια και 25 χρόνια ασχολήθηκα με την πολιτική» είπε στη σύντομη ομιλία του και πρόσθεσε «Στην Ελλάδα είχαμε τα ράντζα που ήταν η ντροπή του συστήματος . Ο κόσμος κατέφευγε στο εξωτερικό .Το ΕΣΥ ήταν κοινωνικό αίτημα και προσέφερε στον τομέα αρρώστια, όμως στο θέμα της πρωτοβάθμιας υγείας ναυάγησε. Παρακολουθώ τις προσπάθειες του Υπουργείου , αλλά δεν μπορώ να πω ότι συμμερίζομαι την αισιοδοξία τους. Η φροντίδα της πρωτοβάθμιας υγείας έχει περάσει στον ιδιωτικό τομέα. Το ΕΣΥ δεν μπόρεσε να πατήσει στον τομέα υγεία. Ακρωτηριάστηκε στη βουλή που δεν ψήφισε ουσιαστικούς μεταρρυθμιστικούς θεσμούς». Το 1983 το νομοσχέδιο για την δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας κατατέθηκε στην Βουλή από τον εξωκοινοβουλευτικό υπουργό υγείας της κυβέρνησης Παπανδρέου Παρασκευά Αυγερινό.

Όπως έχει πει ο ίδιος σε συνεντεύξεις του η κατάθεση έγινε μετά από αλλεπάλληλες αναβολές λόγω των συμφερόντων που πλήττονταν κι έβαζαν εμπόδια στην προωθούμενη μεταρρύθμιση . Το ΕΣΥ προχώρησε τελικά ο Γιώργος Γεννηματάς που τον διαδέχθηκε στο Υπουργείο το 1984, ωστόσο ποτέ δεν εφαρμόστηκε στο σύνολό του.

Στον Παρασκευά Αυγερινό απονεμήθηκε τιμητικό βραβείο για τη συνολική προσφορά του. Στην εκδήλωση τιμήθηκαν επίσης μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης Δημήτρης Κοντοπόδης για τον αγώνα του με τη σπάνια ασθένεια , ο γιατρός Κώστας Πάντος για τη συμβολή του στον ιατρικό τουρισμό και ο Στέφανος Χανδακάς επικεφαλής της Hope Genesis που έχει βοηθήσει δεκάδες γυναίκες να γίνουν μητέρες σε ακριτικές περιοχές.

Θλίψη για την κατάντια του ΕΣΥ από τον ιδρυτή του
Στον Παρασκευά Αυγερινό απονεμήθηκε τιμητικό βραβείο για τη συνολική προσφορά του
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Παρασκευάς Αυγερινός ΕΣΥ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ