Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο απαντά στον Μπόλτον: Οι απειλές δεν θα μας αποθαρρύνουν - iefimerida.gr

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο απαντά στον Μπόλτον: Οι απειλές δεν θα μας αποθαρρύνουν

Ο Τζον Μπόλτον /Φωτογραφία AP images
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο διαμήνυσε σήμερα ότι δεν αποθαρρύνεται από τις ανακοινώσεις των ΗΠΑ που απείλησαν με κυρώσεις τους δικαστές και τους εισαγγελείς εφόσον ξεκινήσουν έρευνες σε βάρος Αμερικανών ή Ισραηλινών για εγκλήματα πολέμου.

«Το ΔΠΔ, ως Δικαστήριο, θα συνεχίσει να κάνει τη δουλειά του χωρίς να αποθαρρύνεται, με βάση τις αρχές και τη γενική αντίληψη της υπεροχής του δικαίου» ανέφερε σε ανακοίνωσή του, τονίζοντας ότι είναι ανεξάρτητος και αμερόληπτος θεσμός που στηρίζεται από 123 χώρες.

Την Δευτέρα, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, εξαπέλυσε άνευ προηγουμένου επίθεση στο ΔΠΔ, που εδρεύει στη Χάγη και έχει ως αρμοδιότητα να δικάζει εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας. Ο Μπόλτον κατήγγειλε την πιθανή έναρξη ερευνών σε βάρος Αμερικανών στρατιωτών που υπηρέτησαν στο Αφγανιστάν αλλά και μια ενδεχόμενη έρευνα σε βάρος του Ισραήλ, με την παρότρυνση της Παλαιστινιακής Αρχής.

«Αν το Δικαστήριο τα βάλει με εμάς, με το Ισραήλ ή με άλλους συμμάχους των Αμερικανών, δεν θα παραμείνουμε σιωπηλοί», είπε, προαναγγέλλοντας μια σειρά πιθανών κυρώσεων σε βάρος των δικαστών και των εισαγγελέων. Χαρακτήρισε επίσης «αναποτελεσματικό, ανεύθυνο και σαφώς επικίνδυνο» το ΔΠΔ.

Το Δικαστήριο υπενθύμισε από την πλευρά του ότι ασκεί τις αρμοδιότητές του μόνο όταν οι χώρες που εμπλέκονται σε κάποια υπόθεση δεν είναι σε θέση ή δεν επιθυμούν να εμπλακούν σε μια έρευνα οι ίδιες.

Η συνθήκη με την οποία ιδρύθηκε το ΔΠΔ έχει επικυρωθεί από 123 χώρες. Οι σχέσεις της Ουάσινγκτον με το Δικαστήριο ήταν ανέκαθεν ταραχώδεις. Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να ενταχθούν στη συνθήκη και έχουν κάνει τα πάντα για να μην διωχθούν Αμερικανοί πολίτες από το ΔΠΔ.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΗΠΑ Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ