Πέθανε ο Βασίλειος Ιντζές -Υπουργός Βορείου Ελλάδος στην κυβέρνηση Παπανδρέου το 1981 - iefimerida.gr

Πέθανε ο Βασίλειος Ιντζές -Υπουργός Βορείου Ελλάδος στην κυβέρνηση Παπανδρέου το 1981

Η πρώτη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου το 1981
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο πρώην υπουργός και βουλευτής Σερρών του ΠΑΣΟΚ, Βασίλειος Ιντζές.

Συλλυπητήριο μήνυμα για το θάνατο του Βασιλείου Ιντζέ εξέδωσε το Κίνημα Αλλαγής.

«Η Προοδευτική Παράταξη σήμερα πενθεί.

Έχασε ένα από τα ιδρυτικά της στελέχη. Έναν Σερραίο αγωνιστή, έναν «πολιτικό πρωταγωνιστή» στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης, έναν άξιο Υπουργό (Υπουργό Βορείου Ελλάδος της πρώτης Κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου (1981-1985)), έναν από τους πιο διακεκριμένους διατελέσαντες Προέδρους της Βουλής με σημαντικό επιστημονικό έργο στα θέματα της ελληνικής, αγροτικής οικονομίας και το ασφαλιστικό.

Το πολιτικό του έργο, οι αγώνες τους, οι θητείες του αποτελούν για όλους εμάς πολύτιμη, πολιτική κληρονομιά, την οποία οφείλουμε να σεβαστούμε και να διαφυλάξουμε..

Θα τον θυμόμαστε και θα τον τιμούμε πάντα. Αιωνία η Μνήμη του...».

Συλλυπητήρια του Προέδρου της Βουλής

Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Βασίλη Ιντζέ εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης, σημειώνοντας στη δήλωσή του την εποικοδομητική και μακρά κοινοβουλευτική του θητεία.

Ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε: «Ο Βασίλης Ιντζές πρωτοστάτησε στους αγώνες για την ενίσχυση της Δημοκρατίας και του Κοινοβουλευτισμού στον τόπο μας. Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και σημαίνουσα προσωπικότητα της Δημοκρατικής Παράταξης. Στην μακρά και εποικοδομητική κοινοβουλευτική του θητεία διακρίθηκε για την αγωνιστική συνέπειά του και το ήθος του. Η παρουσία του στη δημόσια ζωή της χώρας μας υπογραμμίστηκε από το επιστημονικό του έργο στα θέματα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας και του ασφαλιστικού ζητήματος. Στους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια.»

Η κηδεία του, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει την Πέμπτη στην Αθήνα.

Ποιος ήταν

Ο Βασίλειος Ιντζές του Χαραλάμπους διετέλεσε βουλευτής Σερρών με την Ένωση Κέντρου και το ΠΑΣΟΚ, και υπήρξε ο πρώτος υπουργός Βορείου Ελλάδος του ΠΑΣΟΚ.

Γεννήθηκε το 1929 στο Στρυμονοχώρι του νομού Σερρών. Οι γονείς του κατάγονταν από τον Πόντο. Σπούδασε ηλεκτρολόγος - μηχανολόγος στο Μικρό Πολυτεχνείο στην Αθήνα.

Ήταν από τους πρώτους οπαδούς του Ανδρέα Παπανδρέου στη Βόρεια Ελλάδα. Διετέλεσε βουλευτής Σερρών με την Ένωση Κέντρου από το 1963 μέχρι το 1967 (εκλέχτηκε στις εκλογές του Νοεμβρίου του 1963 και ξανά στις εκλογές του Φεβρουαρίου του 1964), κατά την προδικτατορική περίοδο.

Μεταπολιτευτικά, πρωτοστάτησε στην ίδρυση του ΠΑΣΟΚ Σερρών το 1974, και διετέλεσε βουλευτής Σερρών του Κινήματος από το 1975 μέχρι το 1989. Στις πρώτες μεταδικτατορικές εκλογές του 1974 αρχικά δεν εξελέγη, αλλά προσέφυγε στο Εκλογοδικείο, που έκανε δεκτή την προσφυγή του και το Μάρτιο του 1975 κατέλαβε την έδρα του Θεοχάρη Μηνά της Νέας Δημοκρατίας, που εξέπεσε από το βουλευτικό αξίωμα.

Χρημάτισε υπουργός Βορείου Ελλάδος από τον Οκτώβριο του 1981 μέχρι τον Ιούνιο του 1985, στην πρώτη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο Ιντζές εκλέχτηκε επανειλημμένα μέλος του Προεδρείου της Βουλής των Ελλήνων. Εκπόνησε, επίσης, μελέτες με θέματα γύρω από προβλήματα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας (σιτικό πρόβλημα και καπνικό πρόβλημα), καθώς και το ασφαλιστικό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ