«Θα κάψω το σουτιέν μου» -Η ιστορία πίσω την συμβολική κίνηση που ήταν τελικά ένας μύθος - iefimerida.gr

«Θα κάψω το σουτιέν μου» -Η ιστορία πίσω την συμβολική κίνηση που ήταν τελικά ένας μύθος

Η διαμαρτυρία των γυναικών με τον διαγωνισμό ομορφιάς Miss America το 1968 /Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το σουτιέν αποτελούσε πάντα σύμβολο θηλυκότητας.

Συχνά ακούμε την έκφραση: «Θα κάψω το σουτιέν μου», ως πράξη αντίδρασης και διαμαρτυρίας σε θέματα σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών. Από πού όμως προέκυψε η συγκεκριμένη φράση αλλά και πράξη;

Πριν από 50 χρόνια, το 1968, μια ομάδα γυναικών βγήκε στους δρόμους του Νιου Τζέρσι των ΗΠΑ κατά του διαγωνισμού ομορφιάς Miss America. Οι γυναίκες αυτές συγκεντρώθηκαν γύρω από έναν κάδο που τον ονόμασαν «Freedom Trash Can» και έριξαν μέσα σε αυτόν σφουγγαρίστρες, κραγιόν και ψηλοτάκουνα παπούτσια.

Η όλη ιδέα ήταν το συμβολικό πέταγμα αντικειμένων που καταπιέζουν τις γυναίκες, αναφέρει η Robin Morgan, μία από τις διοργανώτριες. Αντικείμενα που απευθύνονταν μόνο σε γυναίκες. «Θυμάμαι ότι μία νεαρή κοπέλα έβγαλε το σουτιέν της», αναφέρει η ίδια στο BBC 100 Women. «Το έβγαλε κάτω από την μπλούζα της και το πέταξε εν μέσω επευφημιών».

Ήταν μια κίνηση που έγινε πρωτοσέλιδο, δίνοντας στις διαδηλώτριες μια θέση στην ιστορία. Αυτή αποτελεί την εμβληματική εικόνα της φεμινίστριας που καίει το σουτιέν της.

Διαβάστε την ιστορία του κάψιμου του σουτιέν που έγινε σύμβολο φεμινισμού στο bovary.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ