Γιάννης Κωστάλας, ο Ελληνας που έζησε την 11η Σεπτεμβρίου μιλάει στο iefimerida.gr -Οι Αμερικανοί τον αποκαλούν «ήρωα» [εικόνες] - iefimerida.gr

Γιάννης Κωστάλας, ο Ελληνας που έζησε την 11η Σεπτεμβρίου μιλάει στο iefimerida.gr -Οι Αμερικανοί τον αποκαλούν «ήρωα» [εικόνες]

Ο Έλληνας που έζησε την 11 η Σεπτεμβρίου μιλάει στο iefimerida.gr

Στην οδό Liberty στο νότιο τμήμα του Μανχάταν, εκεί που κάποτε έστεκαν οι Δίδυμοι Πύργοι, το Essex World Cafe του Γιάννη Κωστάλα είναι η πιο φιλόξενη γωνιά για τους Έλληνες που επισκέπτονται τη Νέα Υόρκη.

Στον τοίχο υπάρχει ακόμα η ταμπέλα «Medical Station» καθώς το καφέ-εστιατόριο του Έλληνα επιχειρηματία είχε μετατραπεί σε σταθμό πρώτων βοηθειών μετά το τρομοκρατικό χτύπημα. Εκεί οι διασώστες έδιναν μάχη για να κρατήσουν ζωντανούς τους τραυματίες μέχρι να παραληφθούν από ασθενοφόρα.

Στον τοίχο υπάρχει ακόμα η ταμπέλα «Medical Station»

«Από θαύμα ζω»

«Από θαύμα ζω» λέει ο Γιάννης Κωστάλας, ξετυλίγοντας στο iefimerida.gr τις εφιαλτικές μνήμες του από τη μέρα που άλλαξε τον κόσμο. «Είδα το πρώτο αεροπλάνο να πέφτει στον ουρανοξύστη. Στην αρχή σκέφτηκα ότι ήταν ατύχημα. Όταν είδα και το δεύτερο κατάλαβα ότι κάτι τρομερό συμβαίνει». Τυχαία, μπροστά στην είσοδο του καταστήματος είχε σταθμεύσει εκείνη την ώρα ένα φορτηγό. Αμέσως ο κ. Κωστάλας κατέβασε τις μεταλλικές μπάρες του κατααστήματός του, που μαζί με το ογκώδες όχημα λειτούργησαν ως ασπίδα συγκρατώντας τα συντρίμμια που εκτοξεύονταν σε ακτίνα εκατοντάδων μέτρων.

Ο Γιάννης Κωστάλας περιγράφει στη συντάκτρια του iefimerida.gr Αθανασία Αγγελοπούλου όσα έζησε την 11η Σεπτεμβρίου

«Βγήκα και άρχισα να τρέχω με όση δύναμη είχα»

«Οταν έπεσε ο πρώτος πύργος, ήταν σαν να σείστηκε ολόκληρη η γη. Δεν μπορώ να σας το περιγράψω, ήταν κάτι φοβερό. Ήμουν τυχερός γιατί το μαγαζί είναι διαμπερές και έχει πόρτα που βγαίνει στον πίσω δρόμο. Βγήκα κι άρχισα να τρέχω με όση δύναμη είχα ενώ ένιωθα ότι γύρω μου γκρεμίζονταν τα πάντα» . Μέσα στον πρώτο πύργο που χτυπήθηκε βρισκόταν ένας από τους υπαλλήλους που είχε πάει όπως κάθε μέρα παραγγελία με καφέδες στους άτυχους υπαλλήλους. « Άκουσε το μπαμ και παρότι δεν είχε καταλάβει τι συνέβη είχε την ψυχραιμία να μην πάρει το ασανσέρ αλλά άρχισε να πηδάει τις σκάλες πέντε πέντε. Οταν τον ξαναείδα χάρηκα τόσο πολύ... Τον είχα ξεγραμμένο».

Το ελληνικό-καφέ εστιατόριο στη Νέα Υόρκη

Το εστιατόριο έμεινε κλειστό για 2,5 χρόνια

Το εστιατόριο έμεινε κλειστό για δυόμισι χρονιά και από τότε που ξανάνοιξε έχει μετατραπεί σε ένα αυτοσχέδιο μουσείο για την 11η Σεπτεμβρίου. «Εμεινε κλειστό γιατί όλη περιοχή είχε ρημάξει. Δεν υπήρχε ούτε νερό, ούτε τηλέφωνο είχαν κοπεί τα πάντα. Ούτε άνθρωπος πατούσε εδώ πέρα».

Οι Αμερικανοί τον αποκαλούν «ήρωα»

Οι τοίχοι είναι πλέον γεμάτοι από κάδρα με φωτογραφίες των θυμάτων που ήταν πελάτες του καθώς και φωτογραφίες από τις επιχειρήσεις διάσωσης και το βομβαρδισμένο τοπίο που άφησε πίσω της η πιο άγρια τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Ο Γιάννης Κωστάλας είχε μετατρέψει το καφέ σε σταθμό πρώτο βοηθειών

Οι Αμερικανοί αποκαλούν τον Έλληνα επιχειρηματία «αφανή ήρωα» αφού παραχώρησε το κατάστημά του σε πυροσβέστες και αστυνομικούς για ολόκληρους μήνες προκειμένου να ξεκουράζονται εκεί, ενώ τους βοηθούσε με όποιον τρόπο μπορούσε. Εκείνοι από την πλευρά όμως δεν ξέχασαν ποτέ την προσφορά του και μέχρι σήμερα κάθε πρωί δεκάδες πυροσβέστες και αστυνομικοί πριν πιάσουν δουλειά πηγαίνουν για πρωινό στον κύριο Γιάννη, που παρέδωσε στο πληγωμένο Μανχάταν μαθήματα ελληνικής φιλοξενίας.

Στους τοίχους υπάρχουν φωτογραφίες των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους εκείνη την ημέρα: Αστυνομικοί, πυροσβέστες και πολίτες θύματα του τρομοκρατικού χτυπήματος
Η επόμενη ημέρα στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Τίποτα δεν ήταν πλέον ίδιο
Γιάννης Κωστάλας, ο Ελληνας που έζησε την 11η Σεπτεμβρίου μιλάει στο iefimerida.gr -Οι Αμερικανοί τον αποκαλούν «ήρωα» [εικόνες] | iefimerida.gr 6
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ