Επιστράφηκε από το Λονδίνο στην Ελλάδα κλεμμένη αρχαία ταφόπλακα -Την είχαν σε δημοπρασία - iefimerida.gr

Επιστράφηκε από το Λονδίνο στην Ελλάδα κλεμμένη αρχαία ταφόπλακα -Την είχαν σε δημοπρασία

«Η πιο αξιοσημείωτη επιστροφή από την Αγγλία αρχαίου αντικειμένου τα τελευταία χρόνια»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κλεμμένη ταφόπλακα, που κατέληξε σε δημοπρασία του οίκου Sotheby's στο Λονδίνο, επιστράφηκε στην Ελλάδα αφού παραδόθηκε στην αστυνομία αναφέρουν οι Times.

Πρόκειται για την τελευταία επιτυχία της Ελλάδας που προσπαθεί για τον επαναπατρισμό κλεμμένων αρχαίων θησαυρών.
Πρόκειται επίσης για την πιο αξιοσημείωτη επιστροφή από την Αγγλία αρχαίου αντικειμένου τα τελευταία χρόνια, σχολίασε ο Ν. Παπαγεωργίου, επιτετραμμένος της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο.
Στο μεταξύ, τα μάρμαρα του Παρθενώνα παραμένουν στο Βρετανικό Μουσείο παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Ελλάδας να επιστραφούν.

ΥΠΠΟ: «Η στήλη χρονολογείται περί το 340 π.Χ. και προέρχεται αναμφίβολα από κάποιο αρχαίο νεκροταφείο της Αττικής»

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωση του του Υπουργείο Πολιτισμού

«Πρόκειται για ένα τυπικό παράδειγμα μαρμάρινης αττικής στήλης Κλασικών χρόνων με ανθεμωτή επίστεψη. Στον κορμό της, αποδίδονται ανάγλυφα δύο ρόδακες και κάτω από αυτούς διακρίνεται αρχή ονόματος, πιθανόν του νεκρού: ΕΣΤΙ[ΑΙΟΣ].

Η στήλη χρονολογείται περί το 340 π.Χ. και προέρχεται αναμφίβολα από κάποιο αρχαίο νεκροταφείο της Αττικής, καθώς ο συγκεκριμένος τύπος αποτελεί αποκλειστικότητα των αττικών εργαστηρίων γλυπτικής.

Στην επιστροφή της στήλης συνέβαλε ουσιαστικά η Πρεσβεία της Ελλάδας στο Λονδίνο, η οποία συνέδραμε εξαρχής με κάθε πρόσφορο τρόπο, ώστε να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες της επιστροφής της στήλης. Μετά τον επαναπατρισμό της η στήλη παραδόθηκε στο Επιγραφικό Μουσείο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ