Le Monde: «Η επιτυχία του Mόντι είναι και η αχίλλειος πτέρνα του» - iefimerida.gr

Le Monde: «Η επιτυχία του Mόντι είναι και η αχίλλειος πτέρνα του»

Le Monde
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο στόχαστρο της γαλλικής εφημερίδας Le Monde βρέθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, με την εφημερίδα να εκτιμά πως η μέχρι τώρα εφαρμοζόμενη πολιτική του μπορεί να αποδειχθεί και η αχίλλειος πτέρνα του.

Η γαλλική εφημερίδα εστιάζει στο δυνατό σημείο της πολιτικής του Μάριο Μόντι που είναι δεν είναι άλλο από το οτι η πολιτική του λειτουργεί. «Ωστόσο, αυτό ίσως να αποδειχθεί και η αχίλλειος πτέρνα του Ιταλού πρωθυπουργόυ», επισημαίνει το δημοσίευμα.

«Τέσσερις μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας, η Ιταλία έχει ξαναβρεί τη θέση της στη διεθνή σκηνή και την αξιοπιστία της στις αγορές. Το spread ξανάπεσε στις τρεις εκατοστιαίες μονάδες και η χώρα ανέκτησε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, οι οποίοι αγοράζουν πλέον χωρίς φόβο τα κρατικά της ομόλογα. Ο καθηγητής οικονομικών που διοικεί την Ιταλία εμφανίζεται ως ο σωτήρας της χώρας, και σύντομα της ίδιας της Ευρωζώνης».

Ωστόσο, η επιτυχία του αυτή και οι έπαινοι από το εξωτερικό δεν αρκούν για να σώσουν το «Σούπερ Μάριο», όπως τον έχει χαρακτηρίσει ο Τύπος. Τα συνδικάτα είναι απέναντί του εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, την πολιτική της λιτότητας, η μεταρρύθμιση των συντάξεων και την φιλελευθεροποίηση της οικονομίας.

«Αυτός ο καλός μαθητής της φιλελεύθερης τάξης θα πρέπει παρά ταύτα να προσέξει. Οι έπαινοι που λαμβάνει στο εξωτερικό δύσκολα συγκαλύπτουν τα προβλήματα που έχει στο εσωτερικό», γράφει ο ανταποκριτής της Le Monde στη Ρώμη Φιλίπ Ριντέ.

Μέχρι στιγμής, ο Μόντι απολαμβάνει της μεγαλύτερης πολιτικής πλειοψηφίας που είχε ποτέ Ιταλός πρωθυπουργός, ωστόσο το πρώτο μεγάλο στοίχημα θα είναι οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 6ης και 7ης Μαΐου.

Αν η Δεξιά και η Αριστερά εδραιώσουν τη θέση τους, θα είναι η απόδειξη ότι η στήριξη της κυβέρνησης των τεχνοκρατών ήταν μια σωστή επιλογή. Ωστόσο ένα κακό αποτέλεσμα είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει εντάσεις, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει τους πολιτικούς να διεκδικήσουν και πάλι τις θέσεις που παρέδωσαν στους τεχνοκράτες.

«Η απομάκρυνση του κινδύνου να χρεοκοπήσει η Ιταλία ξυπνά την όρεξη των παραδοσιακών κομμάτων, που θέλουν να εμφανιστούν ως πρωτεργάτες της «αναγέννησης» της Ιταλίας και να κλείσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα την παρένθεση Μόντι», καταλήγει το δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ