Ξεναγήσεις στην άγνωστη Δυτική Αθήνα -Η αρχαία Λίμνη Ρειτών, η Ελευσίνα, οι υγροβιότοποι - iefimerida.gr

Ξεναγήσεις στην άγνωστη Δυτική Αθήνα -Η αρχαία Λίμνη Ρειτών, η Ελευσίνα, οι υγροβιότοποι

Ξεναγήσεις με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Άγνωστα σημεία και κρυμμένες γωνιές, ιστορικά ίχνη, άλση και πάρκα, βουνά και υγροτόπους, αλλά και τον σύγχρονο πολιτισμό της δυτικής Αθήνας θα φωτίσει το Ελληνικό Δίκτυο «Φίλοι της Φύσης» που υλοποιεί το πρόγραμμα «Πάμε Δυτικά-Ανακαλύπτουμε τη Δυτική Αθήνα» με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Δικτύου, Κώστας Φωτεινάκης «όταν αναφερόμαστε στη δυτική Αττική μιλάμε για τις περιοχές που βρίσκονται κατά μήκος της Ιεράς Οδού, δηλαδή Κεραμεικός, Αιγάλεω, Αγία Βαρβάρα, Χαϊδάρι, Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, χωρίς όμως να αφήνουμε εκτός και άλλα ενδιαφέροντα σημεία γύρω από τους συγκεκριμένους δήμους.

ΞΕναγήσεις σε Ελαιώνα - Ποταμό Κηφισό, Μονή Δαφνίου, Λίμνες αρχαίων Ρειτών - Κουμουνδούρου, Ελευσινιακός Κηφισός, Βιομηχανικά κτήρια με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον στην Παραλία της Ελευσίνας - Αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας

Το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί την Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου στις 7.30 το απόγευμα στη δημαρχείο Χαϊδαρίου. Εκεί θα προβληθούν τα τέσσερα βασικά στοιχεία του προγράμματος:
α)ξεναγήσεις σε ιστορικούς, αρχαιολογικούς και περιβαλλοντικούς χώρους της δυτικής Αττικής
β)ημερίδα με θέμα βιώσιμη ανάπτυξη- ιστορία, περιβάλλον - πολιτισμός στην δυτική Αττική
γ)τηνέκδοση ενός πολιτιστικού-τουριστικού οδηγού για την περιοχή με πληροφορίες για γνωστά κι άγνωστα σημεία της περιοχής και
δ)δημιουργία ιστοσελίδας».

Ο αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας

Το πρόγραμμα ξεκινά με ξεναγήσεις στα δυτικά της πρωτεύουσας.

«Οι ξεναγήσεις περιλαμβάνουν ιστορικούς κι αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και περιβαλλοντικούς χώρους, αστικά πάρκα» στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει ο κ. Φωτεινάκης.

Από την Ελευσίνα στα Μέγαρα

Το κουβάρι της ιστορίας δυτικά της Αθήνας ξετυλίγεται με τις δύο αρχαίες πόλεις, την Ελευσίνα και τα Μέγαρα, την αρχαία Λίμνη των Ρειτών και την Ιερά Οδό με τα ιστορικά ίχνη ορατά μέχρι τις ημέρες μας, την Μονή Δαφνίου (Παγκόσμιο Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco), τον Κηφισό και τον Ελαιώνα της Αθήνας (το «κάλλιστον Προάστειον» σύμφωνα με τον Πλάτωνα), το Όρος Αιγάλεω - Ποικίλο.

«Πρώτα θα επισκεφθούμε το μετρό του Αιγάλεω για να δούμε τις 18 προθήκες όπου εκτίθενται τα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν κατά την διάνοιξη σήραγγας. Θεωρούμε ότι είναι ένα μικρό μουσείο της Ιεράς Οδού και την ξενάγηση θα κάνει αρχαιολόγος. Παράλληλα, θα επισκεφθούμε περιβαλλοντικούς χώρους, αστικά πάρκα, όπως το Πάρκο Αντώνης Τρίτσης, τον Βοτανικό Κήπο και άλλα, ενώ θα προγραμματίσουμε και περιπάτους στο όρος Αιγάλεω. Στόχος μας είναι να μάθουν οι κάτοικοι της Αττικής αλλά και της δυτικής Αθήνας άγνωστα σημεία που προσπερνούν και δεν γνωρίζουν, σημαντικά στοιχεία την κληρονομιά της περιοχή την οποία αγνοούμε» υπογραμμίζει ο κ. Φωτεινάκης.

Στην αρχαιότητα η Ελευσίνα ήταν για 2000 χρόνια (1600 π.Χ.-400 μ.Χ.) μία από τις πέντε ιερές πόλεις με τα Ελευσίνια Μυστήρια να προσελκύουν προσκυνητές από όλο τον τότε γνωστό κόσμο. Το όνομα της πόλης έγινε ακόμα πιο γνωστό χάρη στον μεγάλο τραγικό ποιητή Αισχύλο

Το πρόγραμμα των ξεναγήσεων

Συγκεκριμένα οι ξεναγήσεις που έχουν προγραμματιστεί είναι:

Την Κυριακή 21 Οκτωβρίου από τις 09.30 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι.
Η ξενάγηση περιλαμβάνει επιβίβαση και μεταφορά με πούλμαν «Κατά μήκος της Αρχαίας Ιεράς Οδού» με στάσεις σε σημαντικούς τόπους από τον Κεραμεικό έως την Ελευσίνα.
[Προβλεπόμενες στάσεις: Ελαιώνας - Ποταμός Κηφισός, Μονή Δαφνίου, Λίμνες αρχαίων Ρειτών - Κουμουνδούρου, Ελευσινιακός Κηφισός, Βιομηχανικά κτήρια με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον στην Παραλία της Ελευσίνας - Αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας (όχι ξενάγηση - απλά επίσκεψη και πρώτη γνωριμία)].

Την Κυριακή 4 Νοεμβρίου στις 10.30 το πρωί. Η ξενάγηση περιλαμβάνει επίσκεψη - ξενάγηση στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ελευσίνας.

Στις ξεναγήσεις η είσοδος είναι ελεύθερη «ωστόσο θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν συμμετοχή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο gowestathens@gmail.com και στο τηλέφωνο 2155257408 καθώς ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι συγκεκριμένος.

Οι ξεναγήσεις στη Δυτική Αθήνα πραγματοποιούνται με ελεύθερη συμμετοχή

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ