Τουλάχιστον 104 δισ. ευρώ «έφυγαν» από την Ελλάδα μόνον το 2010 | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | iefimerida.gr

Τουλάχιστον 104 δισ. ευρώ «έφυγαν» από την Ελλάδα μόνον το 2010

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κατά τη διάρκεια του 2010 μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό 104,6 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων σε αυτά, ποσών που αφορούν σε εμπορικές συναλλαγές, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη. Παράλληλα, δόθηκαν, όμως, οι διαβεβαιώσεις ότι θα διασταυρωθούν, όλες οι περιπτώσεις που το ύψος των κεφαλαίων που διακινήθηκαν υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ.

Οπως αναφέρεται στο έγγραφο που διαβίβασε ο κ. Σαχινίδης στη Βουλή, προς απάντηση της ερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής της Ν.Δ., Πάνος Παναγιωτόπουλος, αυτή τη στιγμή «η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων δεν έχει στη διάθεσή της συγκεκριμένα στοιχεία για το ύψος του ποσού των καταθέσεων, που έχουν φύγει στο εξωτερικό τους τελευταίους 20 μήνες. Τα ποσά που περιέχονται αφορούν κινήσεις-μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων και των εμπορικών συναλλαγών. Το ύψος των ποσών αυτών ανέρχεται για το 2010 σε 104,6 δισ. ευρώ».

Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε επίσης, ότι «η διαβίβαση των στοιχείων αυτών γίνεται σε μηνιαία βάση, με τη χρήση διαδικτύου, έως την 20η ημέρα του επόμενου μήνα από το μήνα αναφοράς» και υπογραμμίζει ότι το υπουργείο θα διασταυρώσει περιπτώσεις που το ύψος των κεφαλαίων τα οποία διακινήθηκαν στο εξωτερικό υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 100.000 ευρώ ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο, κατ΄ έτος, ανεξάρτητα του αριθμού των ιδρυμάτων μέσω των οποίων διακινήθηκαν τα εμβάσματα αυτά.

Ο κ.Σαχινίδης, ενημερώνει, επίσης, ότι με απόφαση του υπουργού Οικονομικών του 2011, τα πιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, τα χρηματοδοτικά ιδρύματα, τα ιδρύματα πληρωμών που λειτουργούν στην Ελλάδα και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία υποχρεούνται να διαβιβάζουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, στοιχεία που αφορούν σε μεταφορές πίστωσης, εμβάσματα, άμεσες χρεώσεις, τραπεζικές επιταγές πελατών τους (φυσικών και νομικών προσώπων), για μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό, καθώς και συναλλαγές καρτών πληρωμής (χρεωστικών, πιστωτικών, προπληρωμένων κλπ.).

Ο υπουργός εξηγεί ότι «η διαβίβαση των στοιχείων αυτών γίνεται σε μηνιαία βάση, με τη χρήση διαδικτύου, έως την 20η ημέρα του επόμενου μήνα από το μήνα αναφοράς» και υπογραμμίζει ότι το υπουργείο Οικονομικών θα διασταυρώσει περιπτώσεις που το ύψος των κεφαλαίων τα οποία διακινήθηκαν στο εξωτερικό υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 100.000 ευρώ ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο, κατ΄ έτος, ανεξάρτητα του αριθμού των ιδρυμάτων μέσω των οποίων διακινήθηκαν τα εμβάσματα αυτά.

Αφορμή για την ερώτηση του κ. Παναγιωτόπουλου, αποτέλεσε το δημοσίευμα εφημερίδας σύμφωνα με το οποίο στελέχη συγκεκριμένων ξένων τραπεζικών ομίλων κατευθύνουν τους πελάτες τους να βγάλουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, «οι Γάλλοι της Εμπορικής, οι Άγγλοι της HSBC, η αμερικανική Citi, αλλά και οι ελβετικές UBS, Credit Suisse, καθώς και οι ελληνικές τράπεζες που βρίσκονται στην Κύπρο, τους τελευταίους μήνες έχουν τραβήξει από 500.000 Έλληνες (πάνω από 1.200.000 εμβάσματα) περισσότερα από 20 δισ. ευρώ στο εξωτερικό».

Δημοσιοποίηση ονομάτων καταθετών σε ελβετικές Τράπεζες

Ο υπουργός Οικονομικών προς απάντηση άλλης ερώτησης και συγκεκριμένα του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λευτέρη Αυγενάκη, απέστειλε στη Βουλή έγγραφο στο οποίο αναφέρει ότι «η δημοσιοποίηση του ονόματος οποιουδήποτε Έλληνα καταθέτη σε ελβετική Τράπεζα προϋποθέτει την επίτευξη διμερούς συμφωνίας, για την οποία η κυβέρνηση εργάζεται εντατικά και αναμένει σύντομα αποτελέσματα». Ο υπουργός υπογραμμίζει όμως παράλληλα ότι «οι ελληνικές αρχές διερευνούν εμβάσματα Ελλήνων πολιτών προς το εξωτερικό και τα διασταυρώνουν με τα στοιχεία του φορολογητέου εισοδήματος που έχει δηλωθεί». Είναι προφανές, σημειώνει ο κ. Σαχινίδης, ότι αν προκύπτει αδυναμία δικαιολόγησης των καταθέσεων με βάση τα φορολογητέα εισοδήματα, το υπουργείο Οικονομικών ενεργοποιεί τις πρόσφατα ψηφισμένες διατάξεις για την επιβολή των προβλεπόμενων φόρων και προσαυξήσεων.

Φορολόγηση ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία

Ερώτηση σχετικά με τη φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία είχε καταθέσει στη Βουλή και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. Στην απάντηση του ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης αναφέρεται στις συνομιλίες που διεξάγονται με την Ελβετία, επισημαίνοντας όρο που περιλαμβάνεται στις συμφωνίες της Ελβετίας με τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος προβλέπει ότι ο κάτοχος αποταμιεύσεων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων μπορεί να αποφύγει την πληρωμή ποσού επί των καταθέσεων του, εφόσον εξουσιοδοτήσει ρητά το ελβετικό πιστωτικό ίδρυμα να γνωστοποιήσει τα σχετικά με αυτόν στοιχεία στη χώρα κατοικίας

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ