Ξεκινούν υποχρεωτικοί υγειονομικοί έλεγχοι σε όλους τους μετανάστες - iefimerida.gr

Ξεκινούν υποχρεωτικοί υγειονομικοί έλεγχοι σε όλους τους μετανάστες

Ξεκινούν υποχρεωτικοί υγειονομικοί έλεγχοι σε όλους τους μετανάστες
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Όλοι οι μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα θα περνούν υποχρεωτικά από υγειονομικό έλεγχο όπως ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Οι δύο υπουργοί υποστήριξαν πως οι περίπου 1.000.000 μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα, με τους περισσότερους να μην έχουν άδεια, έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και στο επίπεδο της υγείας, τα οποία αυτομάτως μεταφέρονται στο επίπεδο της ασφάλειας.

Ήδη παρατηρείται ραγδαία αύξηση στα μεταδιδόμενα νοσήματα, ενώ η εγκληματικότητα σε ορισμένες περιοχές έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Μόνο τα κρούσματα AIDS έχουν αυξηθεί κατά 1000%,ενώ έχουν καταγραφεί 620 οίκοι ανοχής χωρίς άδεια, και μόνο επτά με άδεια.

Παράλληλα ανακοινώθηκε πως θα δημιουργηθούν ειδικοί χώροι στα νοσοκομεία για όσους μετανάστες πάσχουν από λοιμώδη νοσήματα. Την ίδια ώρα κινητά συνεργεία του ΚΕΕΛΠΝΟ θα πραγματοποιούν ελέγχους σε μετανάστες, ενώ θα λειτουργήσει και ειδική γραμμή καταγγελιών, προκείμενου οι πολίτες να ενημερώνουν για σπίτια, στα οποία στοιβάζονται λαθρομετανάστες.

Η σχετική διάταξη που έχει δρομολογηθεί από τα δύο υπουργεία προβλέπει μεταξύ άλλων:

  • Προσδιορίζονται τα λοιμώδη νοσημάτων που αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία
  • Καθιερώνεται η υποχρεωτική παραπομπή στις υγειονομικές δομές της χώρας των πασχόντων και των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, προκειμένου να διενεργηθούν οι αναγκαίοι έλεγχοι και να παρασχεθεί η απαιτούμενη θεραπευτική αγωγή
  • Καθιερώνονται συγκεκριμένες υποχρεώσεις για τα νοσηλευτικά ιδρύματα για την αντιμετώπιση περιστατικών λοιμωδών νοσημάτων
  • Επιβάλλονται περιορισμοί στην απασχόληση ατόμων που πάσχουν από λοιμώδη νοσήματα
  • Προσδιορίζονται οι υποχρεώσεις των κρατικών αρχών (ΚΕΕΛΠΝΟ-ΣΕΥΥΠ-ΣΕΕ-ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ-ΕΛ.ΑΣ)
  • Προωθείται η διαδικασία καθιέρωσης για το πιστοποιητικό υγείας για τους μετανάστες, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εργασία σε σπίτια και εταιρείες
  • Καθιερώνονται προδιαγραφές και απαιτήσεις, ώστε οι χώροι διαβίωσης των παράνομων μεταναστών να πληρούν επαρκείς προδιαγραφές υγιεινής και ταυτόχρονα
  • Επιβάλλονται περιορισμοί στις χρήσεις των χώρων διαβίωσης και διαμονής των παράνομων μεταναστών.

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της «υγειονομικής βόμβας»

Οι υπουργοί Υγείας και Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσαν μεταξύ άλλων και τα μέτρα που θα ληφθούν προκειμένου ο υγειονομικός έλεγχος των παράνομων μεταναστών να γίνει υποχρεωτικός. Την ίδια ώρα όσοι από αυτούς πάσχουν από λοιμώδη νοσήματα, θα μεταφέρονται στους ειδικούς χώρους που θα δημιουργηθούν στα νοσοκομεία, ανεξαρτήτως αν έχουν αιτηθεί ασύλου.

Τέλος ο κ.Χρυσοχοΐδης επεσήμανε πως η τροπολογία, που θα προβλέπει τη δημιουργία τριών κέντρων κράτησης ανά ηπειρωτική περιφέρεια θα κατατεθεί στη Βουλή, ενώ επανέλαβε ότι το θέμα των μεταναστών είναι εξαιρετικά κρίσιμο και ξεκαθάρισε ότι όλοι οι παράνομοι μετανάστες θα φύγουν σταδιακά από την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ