Μέτωπο κατά των λαϊκιστών της Ευρώπης προωθεί ο Μακρόν – Συναντήθηκε χθες με τρεις πρωθυπουργούς - iefimerida.gr

Μέτωπο κατά των λαϊκιστών της Ευρώπης προωθεί ο Μακρόν – Συναντήθηκε χθες με τρεις πρωθυπουργούς

MAKRON
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με τρεις Ευρωπαίους ηγέτες συναντήθηκε χθες ο Γάλλος πρόεδρος σε μια προσπάθεια να συγκροτήσει συμμαχία κατά της εφόδου της ακροδεξιάς ενόψει των ευρωεκλογών.

Ο Εμανουέλ Μακρόν συζήτησε χθες κοντά στην πρωτεύουσα του Λουξεμβρούργου την ευρωπαϊκή στρατηγική με τους πρωθυπουργούς της Ολλανδίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου, Μαρκ Ρούτε, Σαρλ Μισέλ και Ξαβιέ Μπετέλ μετά τις επαφές που είχε το τελευταίο διάστημα το κόμμα του LREM με αρκετά ευρωπαϊκά κόμματα, περιλαμβανομένης της παράταξης των Φιλελευθέρων στην ευρωβουλή (ALDE) για το σχηματισμό κοινού μετώπου των υποστηρικτών των φιλελεύθερων αξιών κατά των υπέρμαχων του εθνικισμού.

«Το θεωρούμε ως συγχώνευση συμφερόντων για τη δημιουργία μιας κοινής πλατφόρμας», είπε ο βουλευτής του LRME, Πιερ Αλεξάντερ Ανγκάντ, προσθέτοντας ότι βρίσκονται σε επαφές και με τους κεντρώους Ciudadanos στην Ισπανία καθώς και πολιτικούς από το ΕΛΚ και τους Σοσιαλιστές.

Μέτωπο κατά των λαϊκιστών της Ευρώπης προωθεί ο Μακρόν – Συναντήθηκε χθες με τρεις πρωθυπουργούς  | iefimerida.gr 0

Οι επαφές του Μακρόν με ηγέτες σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εντάσσεται στη στρατηγική του υπέρβασης του παραδοσιακού κομματικού συστήματος, καθώς θεωρεί ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα επηρεάσει όχι μόνον τη σύνθεση της νέας ευρωβουλής, αλλά και την εκλογή του προέδρου της Κομισιόν.

«Μοιραζόμαστε την επιθυμία για μια πιο ενωμένη κυρίαρχη Ευρώπη. Ελπιζω να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό μαζί», είπε ο Μακρόν κατηγορώντας τους εθνικιστές ότι προσπαθούν να καταστρέψουν την ΕΕ.

Ο Μακρόν και οι συνεργάτες του, περιλαμβανομένου του επικεφαλής του LREM Κριστόφ Καστανέρ, πιέζουν για μια κοινή, διακομματική πλατφόρμα. Ο Καστανέρ συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τον επικεφαλής του ALDE Γκι Φέρχοφσταντ. Έχει ήδη επισκεφθεί την Ισπανία, τη χώρα μας, την Ιταλία, την Πορτογαλία και αρκετές ακόμη χώρες της ΕΕ και συνεχίζει στην Πολωνία την περιοδεία του για να πείσει Ευρωπαίους να ενταχθούν στη συμμαχία του Γάλλου προέδρου.

Αναζητεί όμως εταίρους στη Γερμανία. Ενόψει της σημερινής τους συνάντησης στο Ελιζέ ο Μακρόν επιχείρησε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου άνοιγμα στην Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι η γερμανίδα καγκελάριος «είναι απολύτως στην πλευρά της προόδου».

Μακρόν σε Βέμπερ: Διάλεξε Μέρκελ ή Ορμπάν.

Μέτωπο κατά των λαϊκιστών της Ευρώπης προωθεί ο Μακρόν – Συναντήθηκε χθες με τρεις πρωθυπουργούς  | iefimerida.gr 1

Παράλληλα ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα -βασικό μέλος του οποίου είναι οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ – να «διευκρινίσει τη θέση του».

«Το ΕΛΚ πρέπει να επιλέξει μεταξύ της υποστήριξης της καγκελαρίου Μέρκελ ή του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Β. Ορμπάν» είπε ο Γάλλος πρόεδρος απαντώντας στο ερώτημα εάν θα μπορούσε να υποστηρίξει τον Μάφρεντ Βέμπερ του ΕΛΚ στην υποψηφιότητά του για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Δεν μπορείτε να υποστηρίζετε και τη Μέρκελ και τον Όρμπαν ταυτόχρονα. Το ΕΛΚ πρέπει να το διευκρινίσει τη θέση του, εναπόκειται στους συντηρητικούς να το διευκρινίσουν» πρόσθεσε. Και αναφερόμενος σε Ουγγαρία και Πολωνία διεμήνυσε: «Πρέπει να υπερασπιζόμαστε το κράτος δικαίου παντού».

Σύμφωνα με τον Γάλλο Πρόεδρο το δικαίωμα ασύλου δεν πρέπει να διαταράσσεται στην ΕΕ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχει επίσης προβλήματα με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι. «Δεν πρέπει να ανεχτούμε καμία ασάφεια, πρέπει να βρούμε μια λύση για την Ιταλία και είμαι βέβαιος ότι ο ιταλικός λαός δεν είναι σε κάθε περίπτωση σύμφωνος με τους εκπροσώπους του», εκτίμησε ο Μακρόν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ