Περιβαλλοντικό έγκλημα στον Πόρο - iefimerida.gr

Περιβαλλοντικό έγκλημα στον Πόρο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην πιο κρίσιμη καμπή βρίσκεται ο αγώνας για την περιβαλλοντική και αναπτυξιακή διάσωση του Πόρου, απομακρύνοντας τις παράνομες μονάδες ιχθυοτροφείων, καθώς την ερχόμενη Πέμπτη, 5 Μαΐου 2011 εκδικάζονται οι υποθέσεις με το ποινικό αδίκημα της κατ’ εξακολούθηση υποβάθμισης του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση «Πρωτοβουλία» κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς τον Οκτώβριο του 2008, συζητείται μεθαύριο, 4 Μαΐου και 6 Απριλίου ενώπιον του ΣτΕ οι αιτήσεις για την ακύρωση και την παύση των αδειών των παράνομων μονάδων. Οι νομικές αυτές εξελίξεις και η μεγάλη κινητοποίηση των κατοίκων του Πόρου ενάντια στην κατάληψη και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος του νησιού, επέφεραν ήδη τα πρώτα χειροπιαστά αποτελέσματα, αφού, χάρη σε αυτές, τους τελευταίους μήνες απομακρύνθηκαν όλες οι εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιέργειας από τις περιοχές Βίδι και Κοκκινόβραχο.

Ταυτόχρονα, η «Πρωτοβουλία» προειδοποιεί για την επερχόμενη καταστροφή του νησιού, επιχειρώντας την «ανατροπή» της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Κ.Υ.Α) για το Χωροταξικό Πλαίσιο των Υδατοκαλλιεργειών (που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 13 Απριλίου 2011), καθώς η διαβούλευση κατά την οποία θεωρητικά μπορεί να γίνουν διαφοροποιήσεις στο σχέδιο, διαρκεί έως 26 Μαΐου 2011.

Όπως επισημαίνει η οργάνωση, ο Πόρος είναι το μοναδικό νησί με ανάλογη πληθυσμιακή και τουριστική ανάπτυξη, στο οποίο θα δημιουργηθεί Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.), δηλαδή ιχθυο - βιομηχανική ζώνη, στην οποία θα συγκεντρωθούν οι μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας από όλες τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Κριτήριο της επιλογής αυτής υπήρξε η πολυετής θετική εμπειρία από τη συγκέντρωση και λειτουργία μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας σε αυτόν. Εκτός από τον Πόρο, Π.Ο.Α.Υ. θα δημιουργηθούν σε σαράντα συνολικά, κατά κύριο λόγο ακατοίκητες και μη-ανεπτυγμένες τουριστικά ακτές και βραχονησίδες, αλλά και στα Μέθανα και τη Σαλαμίνα. Αντίθετα, σε όλα τα άλλα νησιά του Αργοσαρωνικού, τις Κυκλάδες, τις Σποράδες, τα Δωδεκάνησα, τα Επτάνησα (με ελάχιστες μεμονωμένες εξαιρέσεις), δεν θα επιτρέπεται η δημιουργία συγκεντρώσεων και οργανωμένων ζωνών υδατοκαλλιέργειας.

Οι αρνητικές επιπτώσεις…

Σύμφωνα με το Χωροταξικό Πλαίσιο και τη «Μελέτη για τον καθορισμό Π.Ο.Α.Υ στην Αττική 2000–2006» (βλ.χάρτη), την οποία υιοθετεί, το μεγαλύτερο μέρος της ακτογραμμής του Πόρου, από το Λιμανάκι της Αγάπης μέχρι και το Μόδι(!), χαρακτηρίζεται περιοχή «αποκλειστικής χρήσης» μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας. Οι μονάδες θα εγκαθίστανται ανά 500μ, θα έχουν πλάτος επίσης 500μ. και σε ακτίνα 200μ από τα όριά τους θα απαγορεύεται η επαγγελματική και ερασιτεχνική αλιεία και ο θαλάσσιος τουρισμός, ενώ σε ακτίνα 1.000μ στη στεριά θα απαγορεύεται η οικιστική και τουριστική ανάπτυξη, μέσω πολεοδομικών και άλλων ρυθμίσεων. Ολόκληρο το νησί του Πόρου αναγνωρίζεται ΡΗΤΑ ως περιοχή που δεν είναι «ανεπτυγμένη τουριστικά και δεν παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη θαλάσσιου τουρισμού».

Η «Πρωτοβουλία» εδώ και τρία χρόνια έχει προειδοποιήσει για την επερχόμενη καταστροφή, καλώντας σε ξεσηκωμό για την αποτροπή της. Όποιες ενέργειες και αν έγιναν όμως, αποδεικνύεται ότι δεν στάθηκαν ικανές να ακυρώσουν τα σχέδια της Πολιτείας, επιτρέποντας να αναπτυχθεί ανεξέλεγκτα μια ξενόφερτη δραστηριότητα, που σήμερα βάζει τέλος στο επάγγελμα του Ποριώτη ψαρά και θέτει σε αμφιβολία την επιβίωση ολόκληρης της τουριστικής οικονομίας του νησιού.

Μια δραστηριότητα, η οποία έχει βεβαιωθεί επισήμως από την Πολιτεία ότι προκαλεί την υποβάθμιση του θαλασσίου περιβάλλοντός του νησιού μας και «αρνητικές επιπτώσεις στην οικολογική ισορροπία, στην ποιότητα ζωής και την υγεία των κατοίκων της περιοχής» εξαιτίας της παράνομης λειτουργίας της.

Όπως καταλήγει η «Πρωτοβουλία» σε σχετική της ανακοίνωση: Πρόκειται για τις κρισιμότερες μέρες για το μέλλον του Πόρου. Ο καθένας μας ας αναλογιστεί τις ευθύνες του απέναντι στον τόπο και τις επόμενες γενεές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ