Βραζιλία, προεδρικές εκλογές: Προβάδισμα στον ακροδεξιό υποψήφιο για τον α' γύρο δίνουν οι δημοσκοπήσεις

Προβάδισμα του ακροδεξιού προεδρικού υποψηφίου Ζαΐχ Μπολσονάρου ενόψει της αναμέτρησης του Οκτωβρίου στη Βραζιλία καταγράφει η πρώτη δημοσκόπηση μετά την απαγόρευση καθόδου στις εκλογές του φυλακισμένου πρώην προέδρου Λούλα ντα Σίλβα.

Στη σφυγμομέτρηση του ινστιτούτου Ibope, που μετέδωσε χθες το τηλεοπτικό δίκτυο Globo, ο Μπολσονάρου συγκεντρώνει το 22% των προθέσεων ψήφου.

Η οικολόγος Μαρίνα Σίλβα και ο κεντροαριστερός Σίρου Γκόμις ισοψηφούν στη δεύτερη θέση με 12%, ο φίλα προσκείμενος στον επιχειρηματικό κόσμο Ζεράλντου Άλκμιν ακολουθεί με το 9% και ο Φερνάντου Αντάτζι, που θεωρείται πλέον ότι θα είναι ο υποψήφιος του Κόμματος Εργαζομένων (PT), συγκεντρώνει μόλις το 6%.

Ωστόσο, παρά το προβάδισμα του ακροδεξιού υποψηφίου, η δημοσκόπηση έδειξε ότι θα χάσει από τους περισσότερους αντιπάλους του, αν βρεθεί αντιμέτωπος με κάποιον απ’ αυτούς σ’ έναν δεύτερο γύρο. Αν έχει απέναντί τον Γκόμις θα χάσει με 11 μονάδες διαφορά, με 10 από την Μαρίνα Σίλβα και 9 από τον Άλκμιν.

Ο Ζαϊχ Μπολσονάρου, πρώην λοχαγός, μέγας νοσταλγός της στρατιωτικής δικτατορίας και αποκαλούμενος «Τραμπ της Βραζιλίας» από διεθνή ΜΜΕ, δήλωσε την Τετάρτη ενώπιον χιλιάδων οπαδών του στην Μπραζίλια ότι «θα σκουπίσουμε» τα κόμματα εξουσίας και «θα τα στείλουμε στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας». Ο ακροδεξιός πολιτικός βάζει στο επίκεντρο της εκστρατείας του την καταπολέμηση «της διαφθοράς» και την αποκατάσταση «του νόμου και της τάξης».

Αυτή την εβδομάδα ασκήθηκαν σε βάρος του Αντάτζι και του Άλκμιν, του υποψήφιου του PSDB, διώξεις για διαφθορά, με κατηγορίες που αμφότεροι αρνούνται. Το Κόμμα Εργαζομένων και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα κυβέρνησαν τη Βραζιλία 21 από τα τελευταία 23 χρόνια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ