Η Τουρκία σχεδιάζει υποθαλάσσιο αγωγό προς τα Κατεχόμενα - iefimerida.gr

Η Τουρκία σχεδιάζει υποθαλάσσιο αγωγό προς τα Κατεχόμενα

Γάζα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με μια άνευ προηγουμένου κίνηση η Τουρκία επιχειρεί να ανεβάσει το θερμόμετρο στην Κύπρο, αποκαλύπτοντας τα σχέδια για κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει τις τουρκικές ακτές με το ψευδοκράτος.

Την αποκάλυψη του σχεδίου έκανε ο Τούρκος υπουργός Δασών και Υδάτινων Πόρων Βεϊσέλ Έρογλου και σε αυτό περιλαμβάνεται η κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού από το νοτιότερο σημείο της Τουρκίας στην περιοχή Ανάμουρ, προς την κατεχόμενη Κύπρο.

Το μήκος του υποθαλάσσιου αγωγού, θα φτάνει τα 107 χιλιόμετρα και θα τοποθετηθεί σε βάθος περίπου 250 μέτρων.

Μάλιστα σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, το ψευδοκράτος έχει «μεγάλα σχέδια» και υποστηρίζει πως ο αγωγός θα είναι έτοιμος στις 7 Μαρτίου του 2014 και θα λύσει τα προβλήματα ύδρευσης του ψευδοκράτους μέχρι το 2060.

Στόχος της Τουρκίας είναι η μεταφορά 75 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού κάθε χρόνο. Το συνολικό κόστος τους έργου θα ξεπεράσει τα 600 εκατομμύρια δολάρια.

«Μιλάμε για το σχέδιο του αιώνα στην περιοχή. Στην Τουρκία κατασκευάζουμε το φράγμα Αλάκιοπρου. Από το φράγμα αυτό θα κατασκευάσουμε αγωγό προς την Βόρεια Κύπρο. Θα έχει μήκος 107 χιλιομέτρων από τα οποία τα 80 χιλιόμετρα θα είναι υποθαλάσσια. Το νερό θα μεταφέρεται στο φράγμα Γκετσίτκογ στη Βόρεια Κύπρο.» δηλώσε ο Τούρκος υπουργός.

Το συγκεκριμένο φράγμα θα κατασκευαστεί κοντά στην Κερύνεια και η θεμελίωσή του έγινε την Παρασκευή ενώπιον των κατοχικών αρχών και του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάϊ..

«Ο Ερντογάν μας έχει δώσει εντολή όλο το έργο για τη μεταφοράς νερού στη Βόρεια Κύπρο να είναι έτοιμο στις 7 Μαρτίου του 2014. Είναι δύσκολο έργο και εργαζόμαστε νυχθημερόν. Κάποτε το έργο αυτό το βλέπω στα όνειρα μου», δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Ο υπουργός φυσικών πόρων του ψευδοκράτους Αλί Αμτζάογλου μάλιστα «άνοιξε το παράθυρο» και για επέκταση της συνεργασίας των δύο πλευρών με πιθανή μεταφορά και ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί.

«Έχω την εντύπωση πως σε λίγο καιρό θα έχουμε μια έκπληξη από την Τουρκία και για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας. Γνωρίζω πως κάτι τέτοιο εξετάζεται» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα οι τουρκικές αρχές σε μια προσπάθεια να καταστήσουν την Τουρκία πρωταγωνίστρια στον ενεργειακό χάρτη της Ανατολική Μεσογείου φροντίζουν να διαμηνύουν πως εξετάζεται μελλοντικά η μεταφορά νερού...στη Γάζα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ