Ο Αμος Οζ, στο τελευταίο του βιβλίο, φωτίζει σύνθετα ιστορικά ζητήματα - iefimerida.gr

Ο Αμος Οζ, στο τελευταίο του βιβλίο, φωτίζει σύνθετα ιστορικά ζητήματα

Το βιβλίο «Αγαπητοί ζηλωτές -Τρεις στοχασμοί» κυκλοφορεί από τον Καστανιώτη. Φωτογραφία: apimages
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Οι σελίδες αυτές απευθύνονται και σ’ εκείνους –και μάλιστα κυρίως σ’ εκείνους– που έχουν διαφορετικές ιδέες από τον συγγραφέα» μας πληροφορεί το οπισθόφυλλο του νέου βιβλίο του Αμος Οζ «Αγαπητοί ζηλωτές -Τρεις στοχασμοί».

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη σε μετάφραση Λουίζας Μιλάν.

Σε αυτό, ο Ισραηλινός συγγραφέας ρίχνει απρόσμενο φως πάνω σε σύνθετα ιστορικά και πολιτικά ζητήματα και τολμά να προτείνει νέες διεξόδους σε μια πραγματικότητα που φαντάζει δυσοίωνα περίκλειστη.

Διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο:

Αυτά τα τρία νέα δοκίμια γράφτηκαν με την αίσθηση του επείγοντος, μέσα από την ανησυχία του, τον έντονο προβληματισμό και, πιο συγκεκριμένα, την πίστη πως ένα καλύτερο μέλλον είναι ακόμη εφικτό. Τι είναι ο φανατισμός; Είναι η φύση του οικουμενική; Μήπως ενυπάρχει σε όλους μας ένας τέτοιος πυρήνας; Ποια είναι η καρδιά του εβραϊσμού από την αρχή της ιστορίας του μέχρι σήμερα; Είναι πράγματι ασύμβατος ο εβραϊσμός με το δημοκρατικό πολίτευμα; Γιατί προσπαθούν να πείσουν τον ισραηλινό λαό πως η κατάσταση είναι «μη αναστρέψιμη»; Και ποια είναι τελικά αυτή η «κατάσταση»; Τι σημαίνει «δικαίωμα πάνω στη γη» και γιατί άραγε πρέπει κανείς να το διεκδικεί; Τρεις μαχητικοί στοχασμοί που προσεγγίζουν την ουσία της συζήτησης γύρω από την ίδια την ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ, του εβραϊσμού και της ανθρωπότητας.

Ο Αμος Οζ, στο τελευταίο του βιβλίο, φωτίζει σύνθετα ιστορικά ζητήματα | iefimerida.gr 0

«Περιεκτικό και εμπνευσμένο, το Αγαπητοί ζηλωτές δεν είναι μόνο ένα εκπληκτικό βιβλίο με στοχασμούς και ιδέες –αποτυπώνει και τον πνευματικό αγώνα ενός ανθρώπου ο οποίος εδώ και δεκαετίες επιμένει να διατηρεί μια κριτική, αιχμηρή και διαυγή ματιά την ώρα που αντιμετωπίζει το χάος, ενίοτε και την παραφροσύνη» σημειώνει για το βιβλίο ο Ισραηλινός συγγραφέας Νταβίντ Γκρόσμαν (νικητής του περσινού βραβείου Booker με το βιβλίο Το Άλογο στο Μπαρ).

Φωτογραφία: apimages.


Ο Άμος Οζ, το αληθινό όνομα του οποίου είναι Άμος Κλάουσνερ, γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ, στη συνοικία Κέρεμ Αβραάμ, το 1939.

Οι γονείς του ήταν μετανάστες από την Ανατολική Ευρώπη. Όταν ο Άμος ήταν 12 χρονών, η μητέρα του αυτοκτόνησε και το γεγονός αυτό τον σημάδεψε για πάντα. Τρία χρόνια αργότερα έφυγε από το σπίτι του και πήγε να ζήσει στο κιμπούτς Χούλντα. Τότε άλλαξε το επίθετό του σε Οζ, που στα εβραϊκά σημαίνει δύναμη.

Στο Χούλντα έζησε μέχρι το 1986, οπότε μετακόμισε στην πόλη Αράντ, επειδή ο γιος του έπασχε από άσθμα. Σήμερα ζει στο Τελ Αβίβ. Πήρε μέρος στον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967 και στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ. Σπούδασε φιλοσοφία και εβραϊκή λογοτεχνία στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο.

Μέχρι σήμερα, έχει γράψει 18 βιβλία που έχουν μεταφραστεί σε τουλάχιστον 30 γλώσσες. Γνωστός για τους αγώνες του υπέρ της ειρήνης στη Μέση Ανατολή, είναι σταθερός διεκδικητής του Βραβείου Νόμπελ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αμος Οζ εκδόσεις Καστανιώτη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ