Απογοητευτικές εικόνες από το Εθνικό Μουσείο Βραζιλίας -Θησαυρός χιλιάδων ετών έγινε στάχτη και αποκαΐδια [εικόνες] - iefimerida.gr

Απογοητευτικές εικόνες από το Εθνικό Μουσείο Βραζιλίας -Θησαυρός χιλιάδων ετών έγινε στάχτη και αποκαΐδια [εικόνες]

Φωτια στο Εθνικό Μουσείο Βραζιλίας/ Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Απόγνωση και οργή προκαλούν οι εικόνες της επόμενης ημέρας από το Εθνικό Μουσείο της Βραζιλίας, το οποίο κάηκε ολοσχερώς το βράδυ της Κυριακής.

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, πυροσβέστες προσπαθούν να προσεγγίσουν το καμένο εσωτερικό του μουσείου, ενώ ήδη από τα παράθυρα και τις πόρτες φαίνονται τα πρώτα καμένα έργα τέχνης που καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Επόμενη μέρα στο Εθνικό Μουσείο Βραζιλίας... καμένο παντού.

Η στέγη από το μουσείο αποτελεί πλέον παρελθόν, ενώ εκτός από το «μαύρο» στους τοίχους, τη θέση του μεγαλοπρεπούς εσωτερικού του (που βέβαια τα τελευταία χρόνια είχε παραμεληθεί από τις κυβερνήσεις της Βραζιλίας, σύμφωνα με τον υποδιευθυντή του) πήραν τα χαλάσματα και τα καμένα αντικείμενα.

Υπολογίζεται πως έχουν καεί περίπου 20 εκατομμύρια έργα τέχνης.

Η καταστροφή είναι μεγάλη, καθώς περισσότερα από 20 εκατομμύρια κομμάτια τέχνης παραδόθηκαν στις φλόγες, ανάμεσά τους αιγυπτιακές μούμιες, αλλά και ιστορικά έργα τέχνης της Βραζιλίας.

Μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς, βασική προτεραιότητα της πυροσβεστικής τώρα είναι να σώσει ό,τι μπορεί να σωθεί.

Ανάμεσά τους αιγυπτιακές μούμιες, και ιστορικά μνημεία.

«Θα προχωρήσουμε με μεγάλη προσοχή για να δούμε αν καταφέρουμε να σώσουμε κάτι. Δεν ξέρω ακόμη αν έχει σωθεί έστω και μια αίθουσα», εξήγησε ένας εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Το Εθνικό Μουσείο ιδρύθηκε από τον βασιλιά Πορτογαλίας και Βραζιλίας Ιωάννη ΣΤ' το 1818 και μόλις τον περασμένο Ιούνιο γιόρτασε τα 200 χρόνια λειτουργίας του.

Οι πυροσβέστες προσπαθούν να σώσουν ότι μπορεί να σωθεί.

Ήταν ένα από τα παλαιότερα και αξιολογότερα μουσεία της Βραζιλίας.

Σύμφωνα με τον υποδιεθυντή του, το Μουσείο είχε παραμεληθεί από τις κυνερνήσεις τα τελευταία χρόνια.

Από το 1892 στεγαζόταν σε ένα παλιό ανάκτορο της βασιλικής οικογένειας. Θεωρείτο επίσης ένα από τα σημαντικότερα μουσεία φυσικής ιστορίας στη Λατινική Αμερική και εκτός από τα 20 εκατομμύρια εκθέματα διέθετε μια βιβλιοθήκη με 530.000 έργα.

Απογοητευτικές εικόνες από το Εθνικό Μουσείο Βραζιλίας -Θησαυρός χιλιάδων ετών έγινε στάχτη και αποκαΐδια [εικόνες] | iefimerida.gr 5
Το Εθνικό Μουσείο Βραζιλίας έχει μεγάλη ιστορία, ενώ εκεί το 1892 στεγαζόταν σε ένα παλιό ανάκτορο της βασιλικής οικογένειας
Θεωρείτο επίσης ένα από τα σημαντικότερα μουσεία φυσικής ιστορίας στη Λατινική Αμερική και εκτός από τα 20 εκατομμύρια εκθέματα διέθετε μια βιβλιοθήκη με 530.000 έργα.

Φωτογραφίες: AP

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ