Αργεντινή: Το πρόγραμμα λιτότητας του Μάκρι -Καταργεί υπουργεία, περισσότεροι φόροι στις εξαγωγές

Κατάργηση υπουργείων και μεγαλύτερη φορολόγηση των εξαγωγών περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το πρόγραμμα λιτότητας που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Αργεντινής, Μαουρίτσιο Μάκρι.

Στόχος, η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και η σταθεροποίηση της οικονομίας, μετά την κατάρρευση του πέσο την τελευταία εβδομάδα, που ενίσχυσε την ανησυχία των επενδυτών, για την ικανότητα της κυβέρνησης να αυτοχρηματοδοτηθεί.

Ο Μάκρι καταργεί περίπου τα μισά υπουργεία, προκειμένου να περιοριστούν οι δαπάνες, εξήγησε σε μήνυμά του. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα βασικό πρόβλημα: να μην ξοδεύουμε περισσότερα από αυτά που έχουμε, να κάνουμε προσπάθειες για την εξισορρόπηση των δημοσίων οικονομικών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ολα αυτά, ενώ η κυβέρνηση της Αργεντινής θα ξεκινήσει την Τρίτη συζητήσεις με το ΔΝΤ, με στόχο την επιτάχυνση της εκταμίευσης του δανείου των 50 δισ. δολαρίων. Το πέσο υποχώρησε κατά 16% όταν την περασμένη Τετάρτη ο Μάκρι αιφνιδίασε, ζητώντας να γίνει ταχύτερα η εκταμίευση των χρημάτων από το Ταμείο.

Πάντως, ο Μάκρι δεσμεύθηκε για ενίσχυση των επιδομάτων, επισιτιστικών προγραμμάτων και τον καθορισμό ανώτατου πλαφόν στις τιμές ορισμένων βασικών προϊόντων. Δεν διευκρίνισε περαιτέρω τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση, αλλά είπε πως αν και ο φόρος στις εξαγωγές ήταν «ένας κακός φόρος», την τρέχουσα περίοδο είναι «επιτακτική ανάγκη».

Πληροφορίες: Bloomberg, ΑΠΕ/ AFP, Reuters

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μαουρίτσιο Μάκρι Αργεντινή λιτότητα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ