Αργεντινή: Το πρόγραμμα λιτότητας του Μάκρι -Καταργεί υπουργεία, περισσότεροι φόροι στις εξαγωγές - iefimerida.gr

Αργεντινή: Το πρόγραμμα λιτότητας του Μάκρι -Καταργεί υπουργεία, περισσότεροι φόροι στις εξαγωγές

Ο Μαουρίτσιο Μάκρι (Φωτογραφία: AP/ Jorge Saenz)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κατάργηση υπουργείων και μεγαλύτερη φορολόγηση των εξαγωγών περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το πρόγραμμα λιτότητας που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Αργεντινής, Μαουρίτσιο Μάκρι.

Στόχος, η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και η σταθεροποίηση της οικονομίας, μετά την κατάρρευση του πέσο την τελευταία εβδομάδα, που ενίσχυσε την ανησυχία των επενδυτών, για την ικανότητα της κυβέρνησης να αυτοχρηματοδοτηθεί.

Ο Μάκρι καταργεί περίπου τα μισά υπουργεία, προκειμένου να περιοριστούν οι δαπάνες, εξήγησε σε μήνυμά του. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα βασικό πρόβλημα: να μην ξοδεύουμε περισσότερα από αυτά που έχουμε, να κάνουμε προσπάθειες για την εξισορρόπηση των δημοσίων οικονομικών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ολα αυτά, ενώ η κυβέρνηση της Αργεντινής θα ξεκινήσει την Τρίτη συζητήσεις με το ΔΝΤ, με στόχο την επιτάχυνση της εκταμίευσης του δανείου των 50 δισ. δολαρίων. Το πέσο υποχώρησε κατά 16% όταν την περασμένη Τετάρτη ο Μάκρι αιφνιδίασε, ζητώντας να γίνει ταχύτερα η εκταμίευση των χρημάτων από το Ταμείο.

Πάντως, ο Μάκρι δεσμεύθηκε για ενίσχυση των επιδομάτων, επισιτιστικών προγραμμάτων και τον καθορισμό ανώτατου πλαφόν στις τιμές ορισμένων βασικών προϊόντων. Δεν διευκρίνισε περαιτέρω τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση, αλλά είπε πως αν και ο φόρος στις εξαγωγές ήταν «ένας κακός φόρος», την τρέχουσα περίοδο είναι «επιτακτική ανάγκη».

Πληροφορίες: Bloomberg, ΑΠΕ/ AFP, Reuters

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μαουρίτσιο Μάκρι Αργεντινή λιτότητα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ