«Μαγείρεψαν» το πόρισμα για την εξαφανισμένη πτήση MH370 της Malaysia; - iefimerida.gr

«Μαγείρεψαν» το πόρισμα για την εξαφανισμένη πτήση MH370 της Malaysia;

Πέπλο μυστηρίου εξακολουθεί να περιβάλλει τέσσερα χρόνια μετά την εξαφάνιση της πτήσης MH370 (Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εσκεμμένη συγκάλυψη για τα αίτια της εξαφάνισης της μοιραίας πτήσης MH370 της Malaysia Airlines υπαινίσσονται -ούτε λίγο, ούτε πολύ- ανεξάρτητοι ειδικοί.

Όπως καταγγέλλουν, τα αρχεία καταγραφής μηνυμάτων που περιλαμβάνονται στο τελικό πόρισμα για το αεροσκάφος με τους 239 επιβαίνοντες, το οποίο εξαφανίστηκε στις 8 Μαρτίου 2014, ενώ εκτελούσε την πτήση Πεκίνου-Κουάλα Λουμπούρ, είναι ατελή και πιστεύεται ότι είναι «μαγειρεμένα».

Σύμφωνα με τον Βίκτορ Ιανέλο, επικεφαλής της ομάδας Independent Group των ανεξάρτητων ερευνητών, εντοπίστηκαν κάποιες «ανωμαλίες» στα «ημερολόγια μηνυμάτων που περιλήφθηκαν σε τεκμηριωμένες πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα η Μαλαισία» καθώς και στο πόρισμα για την ασφάλεια της πτήσης. Η Independent Group είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με το Αυστραλιανό Γραφείο Ασφάλειας Μεταφορών, που ηγείτο των ερευνών για την πτήση MH370.

«Μαγείρεψαν» το πόρισμα για την εξαφανισμένη πτήση MH370 της Malaysia;  | iefimerida.gr 0

«Είναι απογοητευτικό που ενώ έχουν περάσει πάνω από τέσσερα χρόνια από την εξαφάνιση της MH370 εξακολουθούμε να ζητούμε από τη Μαλαισία να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία που παρακρατεί», ανέφερε ο Ιανέλο στο ιστολόγιό του. « Οι ανωμαλίες αφήνουν να εννοηθεί ότι τα αρχεία καταγραφής κινήσεων δεν είναι πλήρη και αυτά που εμφανίζονται στα πορίσματα έχουν τροποποιηθεί».

Λείπουν τα στοιχεία από τα στρατιωτικά ραντάρ

Ο Ιανέλο λέει ότι ιδιαίτερες υποψίες εγείρει το γεγονός ότι από το πόρισμα παρέλειψαν τα μηνύματα που τυχόν εστάλησαν σε πολύ υψηλές συχνότητες. «Ένα άλλο παράδειγμα είναι τα δεδομένα από τα στρατιωτικά ραντάρ, που δεν δόθηκαν ποτέ πλήρως στη δημοσιότητα παρά τη σημασία τους καθώς παρέχουν πληροφορίες για το πώς πέταξε το αεροσκάφος μετά την εκτροπή από το σχέδιο πτήσης», πρόσθεσε.

Στο «τελικό» πόρισμα που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Μαλαισιανές Αρχές στις 30 Ιουλίου, αναφέρουν ότι δεν κατάφεραν να εντοπίσουν την αιτία ενός εκ των μεγαλυτέρων αεροπορικών μυστηρίων στον κόσμο: «Η ομάδα δεν κατάφερε να καθορίσει την πραγματική αιτία για την εξαφάνιση της πτήσης MH370», δήλωσε τότε ο Κοκ Σου Τσον, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας για την ασφάλεια της MH370, διευκρινίζοντας ότι: «η απάντηση μπορεί να είναι οριστική μόνο εάν βρεθούν τα συντρίμμια».

«Μαγείρεψαν» το πόρισμα για την εξαφανισμένη πτήση MH370 της Malaysia;  | iefimerida.gr 1

Το πόρισμα ανέφερε ότι το αεροσκάφος έφυγε από την προγραμματισμένη πορεία του όχι λόγω μηχανικών βλαβών ή ενώ βρισκόταν στον αυτόματο πιλότο, αλλά ενώ είχε τον έλεγχο του κάποιος στο πιλοτήριο. Οι επιθεωρητές τόνισαν, ωστόσο, ότι δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο αεροπειρατείας. Το πόρισμα προκάλεσε την έντονη καταδίκη συγγενών των αγνοουμένων που κατηγόρησαν την μαλαισιανή κυβέρνηση για συγκάλυψη.

Η πολυδάπανη έρευνα που διεξήγαν για πάνω από τρία χρόνια η Αυστραλία, η Μαλαισία και η Κίνα δεν απέδωσε συγκεκριμένους καρπούς για το που βρίσκεται το αεροσκάφος.

Θεωρίες συνωμοσίας για την εξαφάνιση της MH370

Πολλές θεωρίες συνωμοσίας έχουν διατυπωθεί μετά την εξαφάνισή του μοιραίου αεροπλάνου, όπως εκείνη τον περασμένο μήνα που έκανε λόγο για έναν λαθρεπιβάτη, ο οποίος το έριξε σκόπιμα, ή μια πιο πρόσφατη από τον ειδικό Ίαν Γουίλσον, που αναζήτησε το Boeing με τη βοήθεια της Google Earth και υποστήριξε ότι το εντόπισε σε ζούγκλα στην Καμπότζη.

Παλαιότερες θεωρίες ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι η πτήση κατερρίφθη από στρατιωτικές δυνάμεις, είτε κατά λάθος στη διάρκεια αμερικανο-ταϊλανδέζικων ασκήσεων, είτε εσκεμμένα από τη Βόρεια Κορέα.

Άλλοι μίλησαν για βραχυκύκλωμα που προκάλεσε πυρκαγιά, με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις του από τους καπνούς το πλήρωμα και το αεροσκάφος να συνεχίζει να πετά στον αυτόματο πιλότο μέχρι που του σώθηκαν τα καύσιμα και συνετρίβη στο νότιο Ινδικό Ωκεανό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Malaysia Airlines MH-370
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ