Σε οικονομική δίνη η Τουρκία μετά την κατάρρευση της Turk Telekom- Μέτρα για να «σωθεί» η λίρα - iefimerida.gr

Σε οικονομική δίνη η Τουρκία μετά την κατάρρευση της Turk Telekom- Μέτρα για να «σωθεί» η λίρα

Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Mπροστά στον φόβο ενός ντόμινο που θα συμπαρασύρει και άλλες τουρκικές επιχειρήσεις μετά την κατάρρευση της Turk Telekom η Τουρκία προχωρά σε μια νέα προσπάθεια στήριξης της λίρας, η πτώση της οποιίας δεν έχει τέλος.

Οπως αναφέρουν οι Financial Times οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν τον μηδενισμό του φόρου στις καταθέσεις τουρκικής λίρας. Ειδικότερα, όπως τονίζουν, η παρακράτηση φόρου στις καταθέσεις λίρας άνω του ενός έτους θα μειωθεί στο μηδέν από 10% που είναι σήμερα.

Επιπλέον θα μειωθούν οι φόροι στις καταθέσεις διάρκειας μικρότερης του ενός έτους. Η παρακράτηση φόρου στις καταθέσεις ξένου συναλλάγματος έως ενός έτους, αντιθέτως, αυξάνονται στο 16% από 15%.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως οι αλλαγές θα είναι προσωρινές, και θα έχουν διάρκεια τριών μηνών.

Η είδηση της χρεοκοπίας της τουρκικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών προκάλεσε πανικό, καθώς πολλές τουρκικές επιχειρήσεις ακολουθούν την ίδια τακτική εισπράττοντας σε τουρκική λίρα και αποπληρώνοντας σε δολάρια ή ευρώ τα δάνειά τους.

Χθες η υποτίμηση της τουρκικής λίρας άγγιξε το 4,5% ενώ αυτή την ώρα υποχωρεί κατά περίπου 3% στις 6,4423 λίρες/δολάριο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μόλις δύο μέρες πριν η JP Morgan έκρουσε σήμα κινδύνου για τη γετονική χώρα επισημαίνοντας ότι πρέπει να αποπληρώσει εξωτερικό δημόσιο χρέος ύψους 179 δισ. δολαρίων, μέχρι τον Ιούλιο του 2019, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 25% του ΑΕΠ της χώρας.

Το μεγαλύτερο τμήμα των χρεογράφων που ωριμάζουν –περί τα 146 δισ. δολάρια- κατέχεται από τον ιδιωτικό τομέα και κυρίως τις τράπεζες. Για την αποπληρωμή ή την επιμήκυνση του χρέους η τουρκική κυβέρνηση χρειάζεται 4,3 δισ. δολάρια, ενώ για το υπόλοιπο ποσό είναι υπόχρεες επιχειρήσεις του τουρκικού δημοσίου τομέα, σύμφωνα με την έκθεση της JPM.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τουρκία Χρεοκοπία λίρα Turk Telekom
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ