Περικοπές-μαμούθ 27 δισ. στην Ισπανία - Σε νέο ρεκόρ 22,8% η ανεργία - iefimerida.gr

Περικοπές-μαμούθ 27 δισ. στην Ισπανία - Σε νέο ρεκόρ 22,8% η ανεργία

27 δισ. ευρώ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενα μόλις 24ωρο, μετά τις ογκώδεις διαδηλώσεις των συνδικάτων κατά των μέτρων λιτότητας η κυβέρνηση Ραχόι, ανακοίνωσε περικοπές 27 δισ. ευρώ. Στόχος είναι να μειωθεί το έλλειμμα από το 8.51% το 2011 στο 5,3% για το 2012.

Η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, μειώνει τις δαπάνες όλων των υπουργείων της, που φτάνουν το 16,9% ενώ από την 1η Απριλίου αυξάνονται τα τιμολόγια σε ηλεκτρικό ρεύμα (κατά 7%) αλλά και στο φυσικό αέριο (κατά 5%).

Παράλληλα προσδοκά ότι από την αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων τα έσοδα, θα φτάσουν περί των 12 δισ. ευρώ.

Η εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου δήλωσε: «Είμαστε αντιμέτωποι με μια οριακή κατάσταση. Πρώτη μας υποχρέωση είναι να επανέλθουμε σε υγιή δημοσιονομικά».

Και ενώ η ανεργία «χτύπησε» νέο ρεκόρ φτάνοντας το 22.85% , η κυβέρνηση υποστηρίζει πως οι περικοπές, δεν θα γίνουν με οποιοδήποτε κόστος και πως κύριο μέλημά της είναι να στηρίξει όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, να μην παραλύσει η ανάπτυξη καθώς και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Η κυρία ντε Σανταμαρία, συνέχισε, συμπληρώντας πως «πήραμε την απόφαση να διατηρήσουμε τις αυξήσεις στις συντάξεις, να παγώσουμε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων αντί να τους μειώσουμε, το ίδιο και το επίδομα ανεργίας και τις κοινωνικές δαπάνες».

Σύμφωνα με τους αναλυτές πάντως, για να φθάσει το έλλειμα στο 5,3% η Ισπανία χρειάζεται να εξοικονομήσει περί τα 50 δισ. με δεδομένη την ύφεση που αναμένεται να μειώσει το ΑΕΠ της Ισπανίας κατά 1,7% φέτος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ