Ο Μαργαρίτης Σχοινάς χωρίς γραβάτα μιλά για τον Γιούνκερ, την Μέρκελ και τον Αρη Θεσσαλονίκης [βίντεο]

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλάζει και δείχνει να ακολουθεί μια νέα μορφή ουσιαστικής αλλά και πιο χαλαρής επικοινωνία μέσω διαδικτυακών συνεντεύξεων (EUPeople) που θα μεταδίδεται αποκλειστικά μέσω των social media.

Την αρχή έκανε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς. Σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση έβγαλε τη γραβάτα και μίλησε για όλους. Από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και την Ανγκελα Μέρκελ μέχρι τον Αγγελο Χαριστέρα και τον Αρη Θεσσαλονίκης.

«Συχνά δεν φοράω γραβάτα. Ωστόσο, όταν εκπροσωπώ την Επιτροπή, θεωρώ ότι το χρωστάω στην εικόνα του ιδρύματος να εμφανίζομαι με γραβάτα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σχοινάς δηλώνει πως απεχθάνεται τη λέξη «eurocrat» (αξιωματούχος της Ε.Ε.), διότι «έχει την ρίζα της ελληνικής λέξης "κράτος" που σημαίνει εξουσία». Οπως λέει προτιμά απλώς «Ευρωπαίος δημόσιος υπάλληλος (European civil servant). Προτιμώ την έννοια της παροχής υπηρεσίας»,

Ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο για το εάν υπάρχει κάτι που δεν γνωρίζουμε για τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απάντησε: «Είναι καλός άνθρωπος, έχει ενσυναίσθηση, ακούει και είναι ένας από τους λίγους πολιτικούς που ξέρω ο οποίος θα σε ρωτήσει για την οικογένειά σου, για τους γονείς σου. Ενδιαφέρεται προσωπικά και αυτό αποτελεί προτέρημα», είπε και πρόσθεσε: «είναι προτέρημα για ένα τέτοιο τεράστιο οργανισμό, ο επικεφαλής του να ακούει και να λειτουργεί πέρα από τα παραδοσιακά όρια».

Ο κ. Σχοινάς αναφέρεται στην κληρονομιά που θα αφήσει πίσω της η Κομισιόν έχοντας στο τιμόνι τον Γιούνκερ. «Η διάσωση της Ελλάδας, η διατήρηση μιας ισχυρής Ε.Ε. με ένα ισχυρό νόμισμα, η υλοποίηση ένος φιλόδοξου επενδυτικού προγράμματος μεγάλης κλίμακας, η έξυπνη εφαρμογή μιας τράπεζας σταθερότητας και ανάπτυξης, η οποία επανέφερε τις οικονομίες μας σε τροχιά ανάπτυξης, και την πρώτη ουσιώδη προσπάθεια να δημιουργηθεί μια αληθινή ολιστική μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε.»

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, μιλά για τους πολιτικούς που έχει ξεχωρίσει και αναφέρεται στον Εμανουέλ Μακρόν και τον Αλεξάντερ Βούτσιτς. Μάλιστα, για τον πρόεδρο της Σερβίας αναφέρει πως έχει ένα «καθαρό όραμα» για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του, ενώ τόνισε πως συναισθάνεται τον συνομιλητή του «σαν τον Γιούνκερ».

Αναφορικά με τον Γάλλο πρόεδρο σχολίασε πως αυτό που του αρέσει είναι πως κάνει όποιον κάθεται δίπλα του να νιώθει σημαντικός.

Το παιχνίδι με το «Ναι και Οχι»

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Σχοινάς κλήθηκε να απαντήσει με «Ναι» ή «Οχι». Μεταξύ άλλων είπε πως η ΕΕ δεν έχει κάνει αρκετά για το μεταναστευτικό, πως θα εφαρμόσει τη συμφωνία του Παρισιού, πως η Μέρκελ δεν υπαγορεύει την πορεία της ΕΕ και πως το Brexit είναι όντως έξοδος της Βρετανίας, ενώ υπογράμμισε πως δεν είμαστε εν μέσω εμπορικού πολέμου.

Τα πρόσωπα

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς κλήθηκε να χαρακτηρίσει ορισμένα πρόσωπα. Την Ανγκελα Μέρκελ την χαρακτήρισε «άγκυρα σταθερότητας», την Τερέζα Μέι «ειλικρινή πολιτικό που προσπαθεί να κάνει το καλύτερο εν μέσω μιας δύσκολης κατάστασης», τον Βλαντίμιρ Πούτιν «δυνατό ηγέτη, αλλά όχι ηγέτη της Δύσης» και τον Ντόναλντ Τραμπ «ηγέτη της Δύσης, αλλά όχι δυνατό ηγέτη».

Για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε πως είναι ένας «δύσκολος γείτονας».

Η αγάπη για το ποδόσφαιρο

Η συζήτηση με τον δημοσιογράφο δεν περιορίστηκε σε θέματα γύρω από την ΕΕ και ο Μαργαρίτης Σχοινάς μίλησε για το πάθος του με τον Αρη Θεσσαλονίκης.

«Οσοι με ξέρουν, γνωρίζουν βέβαια και το πάθος μου για τον Αρη Θεσσαλονίκης. Πάντα με πειράζουν και λένε ότι είμαι "υπερασπιστής των χαμένων σκοπών", αλλά όχι», είπε, ενώ αναφέρθηκε και στον Ελληνα πρώην διεθνή ποδοσφαιριστή Αγγελο Χαριστέα, υποστηρίζοντας πως έκανε περήφανος όλους τους Ελληνες.

«Αγαπώ το ποδόσφαιρο και ήμουν σε αυτό τον απίστευτο αγώνα του τελικού του Euro το 2004, όπου η Ελλάδα αντιμετώπισε την Πορτογάλια», είπε μεταξύ άλλων ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μαργαρίτης Σχοινάς Κομισιόν

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ