Η Εθνική Πινακοθήκη το φθινόπωρο... μετακομίζει - iefimerida.gr

Η Εθνική Πινακοθήκη το φθινόπωρο... μετακομίζει

Το φθινόπωρο μετακομίζει η Εθνική Πινακοθήκη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το φθινόπωρο αναμένεται να αρχίσει το τεράστιο έργο της μεταστέγασης των έργων τέχνης και των διοικητικών υπηρεσιών της Εθνικής Πινακοθήκης, αποφάσισε χθες το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

Μάλιστα, η μετεγκατάσταση, που θα είναι προσωρινή και θα γίνει λόγω του ότι στο κτίριο της οδού Βασιλίσσης Σοφίας θα αρχίσουν οι εργασίες επέκτασής του, θα γίνει σε τρεις φάσεις.

Στο ένα από τα δύο διατηρητέα κτίρια της Εθνικής Γλυπτοθήκης στην περιοχή Γουδή θα στεγαστούν προσωρινά η βιβλιοθήκη και τα εργαστήρια συντήρησης της Πινακοθήκης.

Στον περιβάλλοντα χώρο της Γλυπτοθήκης θα φιλοξενηθούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Πινακοθήκης. Για το λόγο αυτό θα δημιουργηθούν δύο προσωρινές κατασκευές, επάνω σε πλάκες θεμελίωσης οπλισμένου σκυροδέματος.

Στο δεύτερο, διώροφο κτίσμα, θα εγκατασταθούν υπηρεσίες διοίκησης και μέρος των εργαστηρίων.

Η μεγάλη πρόκληση θα είναι ωστόσο η αποθήκευση και η φύλαξη των πολύτιμων έργων τέχνης της Πινακοθήκης. Για τον σκοπό αυτό η Εθνική Τράπεζα παραχώρησε δωρεάν στην Πινακοθήκη ειδική αποθήκη υψηλής ασφάλειας στη Μαγούλα Αττικής.

Αρχικά, οι συνεργάτες της Εθνικής Πινακοθήκης έκαναν επί μήνες μετρήσεις, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν οι κλιματολογικές συνθήκες εντός της αποθήκης είναι οι κατάλληλες για να στεγάσουν τα έργα τέχνης. Στη συνέχεια, το μεγάλο στοίχημα ήταν η διασφάλιση της προστασίας του πολύτιμου αυτού υλικού από κλοπή και φυσικές καταστροφές.

Η αποθήκη είναι μια κιβωτός οπλισμένου σκυροδέματος χωρισμένη σε τέσσερις διακριτούς θαλάμους με ξεχωριστά συστήματα ασφαλείας ο καθένας, προκειμένου τα έργα τέχνης να είναι πλήρως προστατευμένα. Για την προστασία κατά κλοπής κάθε χώρος της αποθήκης θα είναι εξοπλισμένος με συστήματα ενεργητικών και παθητικών ακτίνων υπερύθρων και μικροκυματικούς ανιχνευτές, ενώ θα υπάρχει και οπτική επιτήρηση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ