«Αυτή τη Φανουρόπιτα θα τη φτιάξει φέτος ΟΛΗ η Ελλάδα» τονίζει μέσω των σόσιαλ μίντια ο Ακης Πετρετζίκης.Μια πανεύκολη συνταγή, όπως αναφέρει, που το μόνο που χρειαζόμαστε είναι 1 μπολ και 1 σύρμα!
«Βάλτε τη στον φούρνο και απολαύστε την αφράτη και νόστιμη, έτσι όπως ακριβώς πρέπει να είναι».
Η πίτα του Αγίου Φανουρίου είναι μια νηστίσιμη πίτα που φτιάχνεται στην μνήμη του Αγίου και προσφέρεται στους πιστούς. Επίσης έχει επικρατήσει και ως έθιμο να προσφέρεται η πίτα ως μια ευλαβική χειρονομία των πιστών για την εύρεση απολεσθέντων αντικειμένων αλλά και προσώπων.
Ακολουθήστε τις οδηγίες του Ακη Πετρετζίκη
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170-180ο C στον αέρα.
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το σπορέλαιο, 250 γρ. χυμό πορτοκάλι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα 125 γρ. χυμό πορτοκάλι, τη σόδα, την κανέλα, το γαρίφαλο και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να αφρίσει η σόδα.
- Προσθέτουμε το μείγμα με τη σόδα στο μπολ με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
- Βάζουμε στο μπολ το αλεύρι, τα καρύδια, το αλάτι, τις σταφίδες και ανακατεύουμε με μία κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Μεταφέρουμε σε ένα βουτυροαλευρωμένο ταψί 25x30 εκ. και ψήνουμε για 50-60 λεπτά.
- Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη και φύλλα δυόσμου.