Πώς οι Αμερικανοί σκότωσαν τον Οσάμα μπιν Λάντεν - iefimerida.gr

Πώς οι Αμερικανοί σκότωσαν τον Οσάμα μπιν Λάντεν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δέκα χρόνια μετά την πλέον πολύνεκρη επίθεση στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης τον Σεπτέμβριο του 2001, ο ηγέτης της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν, ο νούμερο 1 καταζητούμενος στη σχετική λίστα των Ηνωμένων Πολιτειών, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης ειδικών αμερικανικών και πακιστανικών δυνάμεων, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Αργά χθες το βράδυ, ο Αμερικανός πρόεδρος σε διάγγελμά του από τον Λευκό Οίκο είπε ότι "επιτέλους υπήρξε δικαιοσύνη" μετά από κοινή επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων, της CIA και πακιστανικών στρατιωτικών δυνάμεων. "Περισσότερα από δέκα χρόνια ο μπιν Λάντεν ήταν το σύμβολο και ο ηγέτης της Αλ Κάιντα. Ο θάνατός του υποδηλώνει μία σημαντική νίκη στον αγώνα που δίνει το έθνος μας εναντίον της τρομοκρατίας. Ομως ο θάνατός του δεν δίνει και τέλος στον αγώνα αυτόν. Θα πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στους στόχους μας". Αμέσως μετά το διάγγελμα του προέδρου εκατοντάδες πολίτες διαδήλωσαν με ζητωκραυγές έξω από το προεδρικό μέγαρο στην Ουάσιγκτων.

Το θέμα που προκύπτει τώρα πλέον, είναι τι σηματοδοτεί η είδηση αυτή. Θα γυρίσει σελίδα η Μέση Ανατολή, ή ο Μπιν Λάντεν θα ανακηρυχθεί σε μάρτυρα, όπως αφήνουν να εννοηθεί αμερικανικές εφημερίδες, και οι υποστηρικτές του θα συνεχίζουν με αμείωτη ένταση τον αγώνα του;

Τα ίχνη του Μπιν Λάντεν είχαν χαθεί μέχρι τον περασμένο Αύγουστο. Μέχρι τότε μόνον φήμες ακούγονταν για την τύχη του Σαουδάραβα κροίσου που αποφάσισε να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη τρομοκρατική οργάνωση στον κόσμο. Χρειάσθηκαν να περάσουν μήνες για να επιβεβαιωθεί το νέο ίχνος του, που ανακάλυψαν πράκτορες της CIA, και ήθελε τον ηγέτη της Αλ Κάιντα να κρύβεται σε περιοχή λίγο έξω από το Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, παραδέχθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος, αποφάσισε τελικά να δώσει το πράσινο φως για τη μυστική επιχείρηση στο Πακιστάν.

Οι ειδικές δυνάμεις επετέθησαν σε κρυσφήγετο σκότωσαν τον μπιν Λάντεν και άλλους τρείς άνδρες που βρίσκονταν εκεί και πήραν μαζί τους τη σορό του Σαουδάραβα τρομοκράτη. Δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί αν η πακιστανική κυβέρνηση εγνώριζε για την επιχείρηση, κατά την οποία δεν τραυματίσθηκε κανένας Αμερικανός. Σύμφωνα με πηγές των μυστικών υπηρεσιών, η κυβέρνηση στο Ισλαμαμπάντ δεν είχε ιδέα για την επιχείρηση. Το γεγονός ότι τελικά ο Μπιν Λάντεν βρέθηκε εντός του εδάφους του Πακιστάν δημιουργεί και νέα ερωτηματικά σχετικά με τη συνεργασία της ισλαμικής χώρας με την Ουάσιγκτον. Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών προσπαθούν να διασταυρώσουν τα στοιχεία που έχουν πλέον στα χέρια τους, ώστε να εξακριβώσουν αν τόσα χρόνια, οι περιβόητες μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν εγνώριζαν που κρυβόταν ο Μπιν Λάντεν.

Η έκπληξη για τους Αμερικανούς αναλυτές είναι το γεγονός ότι ο Μπιν Λάντεν δεν σκοτώθηκε στις αυτόνομες περιοχές κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, όπου σύμφωνα με τις φήμες είχε βρει καταφύγιο μετά τον πόλεμο στο Αφγανιστάν το 2001, αλλά στην πόλη Αμποταντάντ, που απέχει μόλις μία ώρα με το αυτοκίνητο βόρεια της πρωτεύουσας Ισλαμαμπάντ. Στην πόλη αυτή υπάρχει μεγάλη πακιστανική στρατιωτική βάση, στρατιωτική ακαδημία, καθώς και σύγχρονο νοσοκομείο. Στην περιοχή εφέτος συνελήφθη ο Ινδονήσιος ισλαμιστής αντάρτης Ουμάρ Πατέκ ο οποίος προστατευόταν από την Αλ Κάιντα. Αυτό ήταν το πρώτο σημάδι για τη CIA ότι η τρομοκρατική οργάνωση είχε βάσεις στην πόλη.

Η είδηση του θανάτου του ανθρώπου που θεωρήθηκε ο ηθικός και αυτουργός της επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους του Μανχάταν τον Σεπτέμβριο του 2001 έρχεται μόλις δύο εβδομάδες μετά από τις κατηγορίες του αρχηγού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων Μάικ Μιούλεν, ο οποίος κατηγορόρησε ανοικτά τις πακισταινικές ένοπλες δυνάμεις ότι δεν συνεργάζονται στον πόλεμο κατά των εξτρεμιστών στο Βόρειο Ουαζιριστάν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποστηρίξει τις πακιστανικές ένοπλες δυνάμεις με περίπου 20 δισεκατομμύρια δολλάρια από τον Σεπτέμβριο του 2001.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ