Στις Πρέσπες για το ετήσιο φεστιβάλ, Παππάς, Γεννηματά, Κουτσούμπας - iefimerida.gr

Στις Πρέσπες για το ετήσιο φεστιβάλ, Παππάς, Γεννηματά, Κουτσούμπας

Απόψε η συναυλία του Γιώργου Νταλάρα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στα 70 χρόνια από τη λήξη του εμφυλίου πολέμου είναι αφιερωμένες οι φετινές πολιτιστικές εκδηλώσεις «Πρέσπες 2018».

Στις αποψινές εκδηλώσεις την κυβέρνηση έδωσε το παρών ο υπ. Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ενώ παρίστανται η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά και ο γεν. γραμματέως του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Η αυλαία των εκδηλώσεων άνοιξε χτες, με την ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη, τον Μανώλη Λιδάκη και τη Σοφία Παπάζογλου στην ερμηνεία των λαϊκών τραγουδιών του Έλληνα συνθέτη, στην τοπική κοινότητα Μελίτης Φλώρινας.

Σήμερα οι εκδηλώσεις συνεχίζονται με τη μεγάλη μουσική βραδιά με τον Γιώργο Νταλάρα στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, όπου θα ερμηνεύσει την Ρωμιοσύνη του Γ. Ρίτσου προς τιμήν -και στη μνήμη- όλων των νεκρών του εμφύλιου πολέμου.

και όπως δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο καλλιτεχνικός διευθυντής και οργανωτής του θεσμού, Γιώργος Λιάνης, οι Πρέσπες είναι αυτή τη στιγμή «ο τέλειος τρόπος, είναι ο κατάλληλος τόπος, όπου ο πολυπόθητη εθνική συμφιλίωση μπορεί να είναι μια πράξη, με παρόντες από όλες τις πλευρές και με την επίδραση της μουσικής και της τέχνης».

Προσερχόμενη στις εκδηλώσεις “ΠΡΕΣΠΕΣ 2018” που φέτος είναι αφιερωμένες στα 70 χρόνια από την λήξη του εμφυλίου πολέμου, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η εθνική συμφιλίωση είναι μια μεγάλη κατάκτηση. Είμαστε περήφανοι που η παράταξη μας έκλεισε τις πληγές της εμφύλιας διαμάχης. Αυτή την περίοδο, δυστυχώς, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ γυρίζουν πίσω το ρολόι της ιστορίας σε μια διχαστική, πολωτική αντιπαράθεση. Ο Ελληνικός λαός που πλήρωσε ακριβά το κόστος του διχασμού δεν θα το επιτρέψει. Το Κίνημα Αλλαγής μένει σταθερά στην γραμμή της Εθνικής Συνεννόησης και της ενότητας του Ελληνικού λαού. Η ευθύνη για τη διαμόρφωση του μέλλοντος είναι κοινή, παρά τις αντιπαραθέσεις και τις αντιθέσεις. Χρειαζόμαστε εθνική αφύπνιση, εθνική γραμμή. Χρειαζόμαστε εθνική αυτοπεποίθηση και αξιοπρέπεια.

Παππάς: Ο τόπος αυτός γίνεται σύμβολο συνάντησης δύο λαών

Την ικανοποίησή του για την παρουσία του στις Πρέσπες και το νησάκι του Αγ. Αχιλλείου, αλλά και την χαρά του για το περιεχόμενο των εκδηλώσεων, εξέφρασε προσερχόμενος στον χώρο, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς.

«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που είμαστε στα Πρέσπεια σε μια εκδήλωση, που επάξια έχει κατακτήσει θέση ξεχωριστή στα ελληνικά δρώμενα, σ' ένα τόπο που γίνεται σύμβολο συνάντησης δύο λαών, οι οποίοι αποφασίζουν να βαδίζουν το δρόμο του κοινού μέλλοντος της ειρήνης και της ανάπτυξης» τόνισε ο Νίκος Παππάς.

Υπογράμμισε επίσης «ότι είμαστε εδώ για να τιμήσουμε γεγονότα πολύ δύσκολων στιγμών του παρελθόντος μας, και έχουμε γεμάτη την φαρέτρα μας από ιστορικά συμπεράσματα, τα οποία θα 'ναι ο ισχυρός μας οπλισμός καθώς βγαίνουμε από την κρίση».

Ο κ. Παππάς κατέληξε, λέγοντας ότι «τα ιστορικά συμπεράσματα που έχουμε αποκομίσει, δεν θα επιτρέψουν στο σπόρο της μισαλλοδοξίας, στο σπόρο του διχασμού, στο σπόρο του φασισμού, να καρπίσει για ακόμη μια φορά, και να ρίξει την ανθρωπότητα στις πιο σκοτεινές στιγμές».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΕΣΠΕΙΑ 2018 εμφύλιος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ