Θεώνη Βαχλιώτη -Η γυναίκα που έντυσε τη «Στέλλα» και προτάθηκε για δύο Οσκαρ [εικόνες] - iefimerida.gr

Θεώνη Βαχλιώτη -Η γυναίκα που έντυσε τη «Στέλλα» και προτάθηκε για δύο Οσκαρ [εικόνες]

Η Σοφία Βέμπο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Θεώνη Βαχλιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Κολωνάκι το 1922. Οι περισσότεροι την φώναζαν Ντένη.

Ήταν η πρώτη γυναίκα ενδυματολόγος στην Ελλάδα, που βραβεύτηκε και τιμήθηκε πολλές φορές για το έργο της στο χώρο του θεάτρου και του κινηματογράφου. Σχεδίασε κοστούμια για πολλές ελληνικές ταινίες και θεατρικά έργα. Μεγάλωσε σε μεγαλοαστική οικογένεια και σπούδασε σε Παρίσι, Ρώμη και Φλωρεντία.

Το 1943, μέσα στην Κατοχή, έγινε φίλη με την Μελίνα Μερκούρη και στη συνέχεια αποκλειστική της ενδυματολόγος. Πρωτοδούλεψε στην Ιταλία σε παραγωγές της θρυλικής «Τσινετσιτά», αλλά γύρισε πίσω για να επιμεληθεί τα κοστούμια για την «Ωραία Ελένη», μια παράσταση στο θέατρο «Rex-Κοτοπούλη», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυράτ, με πρωταγωνίστρια τη Μελίνα.

Ήταν η γυναίκα που έντυσε την «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη και σήμανε μια νέα εποχή για την γυναικεία χειραφέτηση στην οπισθοδρομική Ελλάδα.

Διαβάστε την ιστορία της Ντένης Βαχλιώτη και δείτε φωτογραφίες στο bovary.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ