ΙΟΒΕ: Βελτιωμένες οι προσδοκίες στη Βιομηχανία τον Ιούλιο - iefimerida.gr

ΙΟΒΕ: Βελτιωμένες οι προσδοκίες στη Βιομηχανία τον Ιούλιο

Από εργοστάσιο ζυθοποιίας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής χωρίς εκπλήξεις και οι αποφάσεις για το μετα-μνημονιακό πλαίσιο εποπτείας συμβάλουν στη σταθεροποίηση του οικονομικού πλαισίου και επιτρέπουν τη βελτίωση των προσδοκιών σε τμήματα της οικονομίας.

Αυτό επισημαίνει η έρευνα του ΙΟΒΕ για τη βιομηχανία τον Ιούλιο, όπου καταγράφεται βελτίωση των προσδοκιών.

«Ακόμη και αν δεν δημιουργείται ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική και η έξοδος στις διεθνείς αγορές φαίνεται πως θα γίνεται με πολλές επιφυλάξεις και περιορισμούς, οι αποφάσεις αφενός για μείωση της επιβάρυνσης από την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, αφετέρου η δέσμευση της οικονομικής πολιτικής εντός ενός αυστηρού δημοσιονομικού πλαισίου, περιορίζουν τους κινδύνους εκτροχιασμού της οικονομίας» αναφέρει.

Επιπλέον, παράγοντες με θετική επίδραση κατά τους προηγούμενους μήνες, δηλαδή το εξωτερικό εμπόριο και η τουριστική κίνηση διατηρούν τη δυναμική τους. Από την άλλη πλευρά, επισημαίνεται ότι η έρευνα κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος ολοκληρώθηκε πριν τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα στην Αττική και ενδεχόμενες επιδράσεις δεν έχουν ενσωματωθεί ως τάση στα στοιχεία του Ιουλίου.

Υπό τις συνθήκες αυτές ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία διαμορφώνεται τον Ιούλιο υψηλότερα έναντι του Ιουνίου, στις 105,9 μονάδες (από 103,1) , αρκετά υψηλότερα από τα περσινά επίπεδα (96,6 μον.). Το ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση βελτιώνεται, με το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα και τις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες να παραμένουν αμετάβλητα.

Οι εξαγωγές εξακολουθούν να στηρίζουν δυναμικά την εγχώρια μεταποίηση, καθώς εκείνες των βιομηχανικών προϊόντων τον Μάιο -χωρίς τα καύσιμα - κινούνται ανοδικά κατά 11,1% σε σχέση με τον περυσινό Μάιο. Οπως θυμίζει το ΙΟΒΕ και τον Απρίλιο η μεταβολή ήταν παρόμοια.

Οι εισαγωγές βιομηχανικών προϊόντων αντίθετα έχουν μειωθεί κατά την ίδια περίοδο κατά 5,7%, ενώ το εμπορικό έλλειμμα στα συγκεκριμένα προϊόντα έχει μειωθεί κατά 17%, όσο και το αρνητικό ισοζύγιο του συνόλου των εξαγόμενων προϊόντων.

Αναλυτικά:

Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, το σχετικό ισοζύγιο διαμορφώνεται στις +21 μονάδες, χωρίς να έχει επί της ουσίας μεταβληθεί για τέσσερις μήνες, με το 29% (από 33%) των επιχειρήσεων να προβλέπει άνοδο της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και ένα 8% (από 11%) μείωσή της.

Ως προς τις προβλέψεις για την απασχόληση, ο σχετικός δείκτης κινείται στα ίδια επίπεδα (στις +9 μον.), με το ποσοστό των επιχειρήσεων που προβλέπει άνοδο απασχόλησης στο προσεχές τρίμηνο να κινείται στο 15% (από 13%), έναντι ενός 6% που αναμένει κάμψη της.

Οι θετικές προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες κερδίζουν ελαφρά έδαφος (+26 από +23 μον. το ισοζύγιο), με το 34% των επιχειρήσεων να αναμένει άνοδο το προσεχές χρονικό διάστημα και το 8% (από 12%) μείωσή τους. Ανοδικά κινείται και ο δείκτης εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις , ο οποίος και αυξάνεται στις +22 (από+15) μονάδες.

Η καλή εξαγωγική εικόνα του τομέα επαληθεύεται και από τις προσδοκίες των επιχειρήσεων, όπως αυτές αποτυπώνονται στους δείκτες εξαγωγικής δραστηριότητας. Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο καταγράφονται και πάλι κυρίως ανοδικές τάσεις στους σχετικούς δείκτες: οι εκτιμήσεις για τις εξαγωγές κατά το τελευταίο τρίμηνο βελτιώνονται (+25 από +17 μον. ο δείκτης), όπως και το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού (+4 από -12 μον.), με τις προβλέψεις για εξαγωγές τους προσεχείς μήνες να παραμένουν σταθερές (+26 μον. ο δείκτης).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΙΟΒΕ βιομηχανία προσδοκίες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ