Στα 940 δισ. ευρώ θα φθάσει, μάλλον, το ύψος του τείχους προστασίας της Ε.Ε. - iefimerida.gr

Στα 940 δισ. ευρώ θα φθάσει, μάλλον, το ύψος του τείχους προστασίας της Ε.Ε.

Στα 940 δισ. ευρώ θα φθάσει
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το πιθανότερο είναι το Eurogroup κατά τη σημερινή του συνεδρίαση στην Κοπεγχάγη, να αποφασίσει την άυξηση του αποθεματικού του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης στα 940 δισ. ευρώ, βάσει του προσχεδίου των συμπερασμάτων του Συμβουλίου.

Το προσχέδιο το οποίο ήρθε σε γνώση του Ρόιτερς, αναφέρει ότι η Ευρωζώνη θα μπορούσε, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης τους επόμενους 15 μήνες, να αυξήσει τη δύναμη πυρός των δύο ταμείων διάσωσής της στα 940 δισ. ευρώ από τα 500 δισ. ευρώ που είναι τώρα.

Αυτό, όμως, θα μπορούσε να γίνει, μόνο εάν κατά το διάστημα αυτό υπάρξει η ανάγκη για μία νέα διάσωση χώρας της Ευρωζώνης, η οποία δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από τους πόρους του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) - του ενός από τα δύο ταμεία, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιούλιο με προβλεπόμενους πόρους ύψους 500 δισ. ευρώ.

Στην περίπτωση αυτή θα χρησιμοποιηθούν και οι πόροι του προσωρινού Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), το οποίο έχει δυνατότητα δανεισμού 440 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 200 δισ. ευρώ προορίζονται για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Σημειώνεται ότι το ΕΤΧΣ θα παραμείνει σε λειτουργία έως τα μέσα του 2013.

Σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου, το ΕΤΧΣ θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τις υφιστάμενες υποχρεώσεις του, επιπλέον των 500 δισ. ευρώ των νέων κεφαλαίων που θα μπορεί να διαθέτει ο ΕΜΣ.

Με βάση ό,τι ισχύει έως τώρα, η δυνατότητα δανεισμού του ΕΜΣ δεν μπορεί να υπερβαίνει, μαζί με τον δανεισμό από το ΕΤΧΣ, τα 500 δισ. ευρώ. Οποιαδήποτε νέα πακέτα χρηματοδοτικής βοήθειας μετά τον Ιούλιο θα καλύπτονται από τον ΕΜΣ. Εάν αυτός δεν έχει επαρκή κεφάλαια, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα υπόλοιπα 240 δισ. ευρώ του ΕΤΧΣ, τα οποία δεν έχουν ακόμη δεσμευθεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ