Ο Πολωνός κεντρικός τραπεζίτης προτείνει διπλό νόμισμα για την Ελλάδα - iefimerida.gr

Ο Πολωνός κεντρικός τραπεζίτης προτείνει διπλό νόμισμα για την Ελλάδα

Μάρεκ Μπέκλα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε μια ασυνήθιστη πρόταση προέβη ο κεντρικός τραπεζίτης της Πολωνίας Μάρεκ Μπέλκα ο οποίος συνιστά στην Ελλάδα να καθιερώσει ένα διπλό νομισματικό σύστημα, για να ξεπεράσει την κρίση.

Τη συνέντευξη φιλοξενεί η γερμανική έκδοση των Financial Times και ο κ. Μπέλκα διευκρινίζει πως δεν εισηγείται έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα αλλά την προσωρινή υιοθέτηση του διπλού συστήματος για να εξασφαλιστούν οι εσωτερικές πληρωμές.

«Δεν εισηγούμαι την εκδίωξη της Ελλάδας από το ευρώ. Αλλά για εσωτερικούς σκοπούς θα μπορούσε κανείς π.χ. να σκεφτεί την καθιέρωση ενός εργαλείου πληρωμών, το οποίο θα χρησιμοποιούνταν εντός της χώρας, ιδιαίτερα από τον δημόσιο τομέα. Η χώρα φαίνεται ότι χρειάζεται έναν ειδικό διακανονισμό, ίσως για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Μπέλκα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα η εν λόγω πρόταση σπάει ένα «ταμπού» καθώς μέχρι τώρα η Τρόικα δεν υιοθέτησε προτάσεις που αμφισβητούν τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Τέτοιες προτάσεις προέρχονται μέχρι τώρα μόνον από οικονομολόγους καθηγητές.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Πολωνίας τονίζει ότι η πρότασή του απορρέει από τη «μακρά πορεία του ως ακαδημαϊκού οικονομολόγου» ενώ χαρακτηρίζει «απέλπιδα» την μέχρι τώρα εφαρμοσμένη στρατηγική του δανεισμού και του κουρέματος του ελληνικού χρέους.

«Τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά με ένα διπλό νομισματικό σύστημα, όπως λέει. Σε αυτό οι τραπεζικές καταθέσεις των Ελλήνων πριν από την καθιέρωση του συστήματος, θα παραμείνουν σε ευρώ και δεν θα μειωθεί η αξία τους. Αλλά οι μισθοί θα πληρώνονται στη συνέχεια με το νέο, υποτιμημένο σε σχέση με το ευρώ, νόμισμα», επισημαίνει ο κ. Μπέλκα, τονίζοντας πως με αυτή τη «συγκεκαλυμμένη υποτίμηση» θα μπορέσουν να γίνουν φθηνότερα και ανταγωνιστικότερα τα αγαθά και οι υπηρεσίες στην Ελλάδα.

«Οι Έλληνες πρέπει να προετοιμαστούν για πρόσθετες θυσίες, αλλά έτσι θα ήταν πιο πολιτισμένα τα πράγματα. Πρέπει να κάνουν ελκυστικότερο τον τουρισμό και άλλες υπηρεσίες. Η Ελλάδα πρέπει να ανακαλύψει εκ νέου τον εαυτό της», καταλήγει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ