«Οδυσσέας» ο Τσίπρας, «Μνηστήρες» η ΝΔ -Ακραία πόλωση ενόψει - iefimerida.gr

«Οδυσσέας» ο Τσίπρας, «Μνηστήρες» η ΝΔ -Ακραία πόλωση ενόψει

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη σκληρή πόλωση επέλεξε ο πρωθυπουργός για να σηματοδοτήσει από την Ιθάκη την οριστική έξοδο από το τρίτο μνημόνιο.

Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής για την περίοδο Βαρουφάκη και τις «αυταπάτες» της πρώτης περιόδου, ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε κατά πάντων, στοχοποίησε τον Λουκά Παπαδήμο, τον Γιάννη Στουρνάρα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένους επιχειρηματίες, αποδεικνύοντας ότι η ακραία πόλωση θα είναι το αφήγημα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως τις εκλογές.

«Οι σύγχρονοι Μνηστήρες είναι εδώ και στέκονται ακόμα απέναντι, δεν πρόκειται να αφήσουμε την Ιθάκη στα χέρια τους», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή στο διάγγελμα του πρωθυπουργού από το Κάστρο της Ιθάκης.

Με άλλα λόγια, ο πρωθυπουργός βλέπει τον εαυτό του ως τον πολυμήχανο ήρωα του Τρωικού Πολέμου, ο οποίος υπερβαίνει όλα τα εμπόδια και τους κινδύνους και τελικά συντρίβει τους Μνηστήρες που απειλούν το βασίλειό του. Αφήγημα παρακινδυνευμένο, αν λάβει κανείς υπόψη του τη φθορά του κυβερνώντος κόμματος μετά την περιπέτεια του Σκοπιανού και τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, γεγονότα που θα αποτυπωθούν και στις επερχόμενες δημοσκοπήσεις.

Στην προκειμένη περίπτωση, «Μνηστήρες» είναι το κόμμα της ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και τα κυβερνητικά στελέχη ακονίζουν τα μαχαίρια ενόψει της νέας περιόδου που ξεκινάει ουσιαστικά με τις εμφανίσεις στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Η πόλωση αναμένεται ακραία, η μετωπική αντιπαράθεση ολική, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέει ότι έρχονται και πολιτικο-ποινικές διώξεις, καθώς «ωριμάζουν» υποθέσεις στην ελληνική Δικαιοσύνη.

«Ή εμείς ή οι Μνηστήρες» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της φιλοκυβερνητικής «Εφημερίδας των Συντακτών», με αναφορά στο σλόγκαν του ΣΥΡΙΖΑ «Ή εμείς ή αυτοί» των εκλογών του 2015.

Το αφήγημα του... Οδυσσέα και των Μνηστήρων επανέλαβε σήμερα και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος ετοιμάζει καλάθι παροχών για το προσεχές διάστημα.

«Δεν ξεχνάμε ούτε τον πόνο, ούτε τις ελπίδες αυτού του λαού. Πρωτίστως ξέρουμε ότι δεν θα καταφέρουμε να πετύχουμε τους στόχους μας χωρίς την κοινωνία δίπλα μας, χωρίς το κόμμα πλαισιωμένο από τους καλύτερους από μας. Ο Οδυσσέας έφτασε στην Ιθάκη, αλλά είχε αγώνα να δώσει. Τον παραμόνευαν οι Μνηστήρες. Τους νίκησε με τη βοήθεια των πιστών δικών του ανθρώπων», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Σε άνοδο Μητσοτάκης και ΝΔ

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το πρωθυπουργικό διάγγελμα δεν ήταν παρά η επιβεβαίωση μιας προαναγγελθείσας επιχείρησης πόλωσης από την κυβέρνηση, που θα κλιμακώνεται στην πορεία προς τις κάλπες. Αποτελεί, ωστόσο, και ένδειξη της δύσκολης θέσης στην οποία βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου, εκτιμούν στην Πειραιώς. Όπως όλα δείχνουν, η ΝΔ θα σημειώσει νέα άνοδο στις δημοσκοπήσεις, ενώ εκτιμήθηκε η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο στο Σκοπιανό όσο και στην τραγωδία που έπληξε την Ανατολική Αττική.

Ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας στο διάγγελμα Τσίπρα, έκανε λόγο για «θλιβερή παράσταση που προκαλεί θλίψη και οργή» και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «επιμένει να διχάζει τους Ελληνες».

«Σκηνοθετεί και πάλι ψεύτικα γεγονότα, όπως έκανε το βράδυ της 23ης Ιουλίου. Τότε που σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση ακούγαμε τις διαβεβαιώσεις των υπουργών του ότι όλα έβαιναν καλώς, ενώ την ίδια ώρα δεκάδες συνάνθρωποί μας καίγονταν στο Μάτι», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, για να προσθέσει ότι ο πρωθυπουργός «ακόμα δεν έχει ζητήσει συγγνώμη για αυτή την πρωτοφανή τραγωδία, έστω από ντροπή ή φιλότιμο. Ο,τι έκανε με τις φωτιές, το επαναλαμβάνει σήμερα με την οικονομία».

Φαρμακερά βέλη στη Γεννηματά

Αδίστακτο μνηστήρα της εξουσίας και όχι σύγχρονο Οδυσσέα, όπως θέλει ο ίδιος να φαντασιώνεται, αποκάλεσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, τον Αλέξη Τσίπρα.

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κυρία Γεννηματά, ο πρωθυπουργός μπορεί να μίλησε για «ημέρα λύτρωσης», αλλά είναι ο ελληνικός λαός που πληρώνει τα δυσβάστακτα λύτρα.

Το αχρείαστο και επώδυνο Μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έληξε, αλλά τα προβλήματα είναι εδώ, παραμένουν και ταλανίζουν τον λαό, τόνισε η κυρία Γεννηματά, μιλώντας παράλληλα για μεγάλο κόστος για την Ελλάδα και τους Ελληνες.

Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ γεύτηκε χθες μια πρωτοφανή επίθεση από το κυβερνητικό μέτωπο. Ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Νίκος Παππάς, σε δηλώσεις τους, κάλεσαν την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να επιλέξει μεταξύ... Οδυσσέα και Μνηστήρων.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ σταθερά τάσσεται υπέρ της συγκρότησης ενός νέου συνασπισμού εξουσίας με προοδευτικές δυνάμεις», είπε ο κ. Δραγασάκης, και πρόσθεσε: «Το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να εκφράσει τις ανάγκες των μεσαίων στρωμάτων. Απορώ αν η κυρία Γεννηματά νομίζει ότι αυτά μπορεί να τα κάνει με τον κ. Μητσοτάκη. Δεν μπορεί να είσαι και με αυτόν που θέλει να διαλύσει το κοινωνικό κράτος και θεωρεί φυσικό φαινόμενο τις ανισότητες και την ίδια ώρα να μιλάς για κοινωνική δικαιοσύνη».

Επιθετικός έως υβριστικός απέναντι στο κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη ήταν και ο Νίκος Παππάς: «Είναι προφανές ότι η κυρία Γεννηματά έχει κάνει μια επιλογή συμπληρωματικής ρητορικής προς τον κ. Μητσοτάκη. Προσωπικά εξεπλάγην και με τη θέση της για το Μακεδονικό και με το αίτημά της για εκλογές. Τώρα περνάμε σε μια νέα ιστορική φάση και τα διλήμματα θα είναι αμείλικτα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Οδυσσέας Τσίπρας μνηστήρες πόλωση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ