Ρεπορτάζ iefimerida: Μαρτυρία για τον «Τάφο», τη μυστική φυλακή του Μαδούρο με τα κελιά 15 μ. κάτω από τη γη - iefimerida.gr

Ρεπορτάζ iefimerida: Μαρτυρία για τον «Τάφο», τη μυστική φυλακή του Μαδούρο με τα κελιά 15 μ. κάτω από τη γη

ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ

Ο «Τάφος» είναι μια από τις μυστικές φυλακές που χρησιμοποιεί ο Μαδούρο στη Βενεζουέλα, όπου εκατοντάδες πολιτικοί κρατούμενοι υποβάλλονται σε σκληρά βασανιστήρια.

Οι φυλακές αυτές βρίσκονται πέντε υπόγεια κάτω από τη γη στο κεντρικό κτίριο της Μπολιβαριανής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Βενεζουέλας (SEBIN) στο κέντρο του Καράκας. Το iefimerida φέρνει στο φως μια αποκαλυπτική μαρτυρία για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης και τα σκληρά βασανιστήρια στα οποία υποβάλλονται οι κρατούμενοι.

Η Γιαμίλε Σάλεχ, είναι η μητέρα του 28χρονου Λόρεντ Σάλεχ, ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο οποίος εδώ και 4 χρόνια βρίσκεται κρατούμενος στις φυλακές του καθεστώτος του Μαδούρο. Η συνέντευξη που μου έδωσε η μητέρα του εμβληματικού πολιτικού κρατούμενου, περιλαμβάνεται στο νέο μου βιβλίο για τη μεγάλη κρίση στη Βενεζουέλα, με συνεντεύξεις και μαρτυρίες – ντοκουμέντο, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Ελλάδα το φθινόπωρο. Η μαρτυρία της Σάλεχ είναι αποκαλυπτική.

Αποκαλυπτική μαρτυρία

  • Ποιες είναι οι συνθήκες στις φυλακές της SEBIN με την ονομασία ο «Τάφος»;

«Εγώ επισκεπτόμουν τον «Τάφο» για 26 μήνες. Αυτό το κτίριο προοριζόταν για να γίνει τράπεζα. Οι φυλακές βρίσκονται περίπου δέκα πέντε μέτρα κάτω από τη γη. Ο κλιματισμός λειτουργεί σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, ενώ υπάρχει συνεχώς ένα δυνατό λευκό φως αναμμένο μέρα και νύχτα. Υπάρχουν επτά κελιά δυο επί τρία. Για οκτώ μήνες δεν επέτρεψαν στον Λόρεντ να δεχθεί επισκέψεις ούτε από εμένα ούτε από τα αδέρφια του. Αυτό μοιάζει με ένα εργαστήριο, επιδιώκουν να εξαφανίσουν έναν άνθρωπο. Υπέστη «λευκά βασανιστήρια», τα οποία κατήγγειλε πολλές φορές. Μπορεί πολλές φορές να μην τον χτυπούν με φυσικό τρόπο αλλά τον χτυπούν με ψυχολογικούς τρόπους. Είναι κάτι πολύ σκληρό. Η ίδια η ονομασία το φανερώνει. Οι ίδιοι οι φρουροί που εργάζονται εκεί έδωσαν σε αυτές τις φυλακές την ονομασία ο «Τάφος».

  • Αυτά τα κελιά βρίσκονται πέντε επίπεδα κάτω από τη γη;

«Ναι ακριβώς. Βρίσκονται πέντε επίπεδα κάτω από τη γη. Οι κρατούμενοι δεν έχουν αίσθηση του χρόνου. Δεν υπάρχει ρολόι, το μόνο που ακούγεται είναι ο ήχος από το μετρό του Καράκας. Όταν σταματάει να ακούγεται ο ήχος οι κρατούμενοι καταλαβαίνουν ότι πέρασε ακόμη μια μέρα. Υπολογίζουν ότι στις έντεκα το βράδυ το μετρό σταματάει να λειτουργεί. Επί οκτώ μήνες ο Λόρεντ δεν είδε καθόλου τον ήλιο. Ο γιος μου έχει υποστεί και συμβατικά σκληρά βασανιστήρια».

Η μητέρα του κρατούμενου που μίλησε στο iefimerida.gr
Ο Λόρεντ Σάλεχ

Απάνθρωπα βασανιστήρια

Ο Λόρεντ Σάλεχ, που αγωνίστηκε για χρόνια για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων στη Βενεζουέλα, κατηγορήθηκε από το καθεστώς Μαδούρο για «συνωμοσία και κάλεσμα σε εξέγερση», «τρομοκρατική δράση» και «προπαγάνδα», χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο σε βάρος του, χωρις να έχει απολογηθεί και χωρίς μέχρι σήμερα να έχει δικαστεί! Βρίσκεται στη φυλακή από το 2014. Στη Βενεζουέλα σύμφωνα με ΜΚΟ, υπάρχουν περισσότεροι από 300 πολιτικοί κρατούμενοι. Πολλοί από αυτούς υποβάλλονται σε σκληρά βασανιστήρια. Τους κρεμάνε για ώρες από τα χέρια ή από τα πόδια και δέχονται χτυπήματα σε όλο τους το σώμα, μένουν για μέρες σε κελιά με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, έχουν πέσει θύματα βιασμού, υφίστανται εγκαύματα, εικονικές εκτελέσεις, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δέχονται τα λεγόμενα «λευκά βασανιστήρια», δηλαδή οι βασανιστές τους, καλύπτουν με υφάσματα τα χέρια και τα πόδια τους και τους χτυπούν με σίδερα, χωρίς όμως να αφήνουν πολύ έντονα σημάδια στο σώμα τους.

Όπως καταγγέλλουν οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βενεζουέλα, από το 2014 ο Νικολάς Μαδούρο προχώρησε στην κατασκευή ειδικών φυλακών για την κράτηση και τον βασανισμό των πολιτικών κρατουμένων. Ο «Τάφος» είναι η πιο γνωστή φυλακή για αυτήν την χρήση. Στο πέμπτο υπόγειο υπάρχουν επτά μικρά κελιά, δυο επί τρία, χωρίς παράθυρα και χωρίς μπάνιο. Εκεί δεν ακούγονται ήχοι, παρά μόνο ο ήχος του μετρό που περνάει πάνω από τα κεφάλια των κρατουμένων. Δεν υπάρχει ποτέ φυσικός φωτισμός, υπάρχει αναμμένο όλο το εικοσιτετράωρο ένα λευκό φως. Δεν υπάρχει ρολόι. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει χρόνος. Δύσκολα μπορεί κάποιος να αντιληφθεί αν είναι μέρα ή νύχτα. Πολλοί κρατούμενοι αντιλαμβάνονται ότι είναι νύχτα όταν δεν ακούνε πλέον τον ήχο του μετρό. Οι κρατούμενοι συνήθως μένουν σε πλήρη απομόνωση σε αυτή την φυλακή. Στα κελιά υπάρχει κλιματισμός ρυθμισμένος σε πάρα πολύ χαμηλή θερμοκρασία, πολλές φορές κάτω από το μηδέν για να λειτουργεί ως μηχανισμός βασανισμού.

«Θέλω να μάθει ο κόσμος στην Ελλάδα τι συμβαίνει στη Βενεζουέλα»

«Αυτά που συμβαίνουν στην Βενεζουέλα δεν είναι μια φαντασία. Είναι η αλήθεια. Είναι η αλήθεια. Είναι η απόλυτη αλήθεια. Εσείς που γνωρίζετε τι είναι η ελευθερία και η Δημοκρατία μην αφήσετε να χαθούν ποτέ. Δεν μπορείτε να φανταστείτε ποια είναι η αξία τους. Πόσο σημαντικά είναι» δηλώνει η μητέρα του εμβληματικού πολιτικού κρατούμενου της Βενεζουέλας Λόρεντ Σάλεχ και προσθέτει: «Ο γιος μου βρίσκεται στη φυλακή, εδώ και τέσσερα χρόνια, ενώ είναι αθώος. Γιατί, αν είναι ένοχος για κάτι, γιατί δεν τον δικάζουν; Γιατί δεν του ζητούν να απολογηθεί; Επειδή η κυβέρνηση γνωρίζει ότι είναι αθώος. Τον έχουν στη φυλακή επειδή κατήγγειλε τα βασανιστήρια, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις πολιτικές διώξεις στη Βενεζουέλα. Όμως, αυτός δεν είναι λόγος για να βρίσκεται στη φυλακή εδώ και τέσσερα χρόνια. Ζητάω την βοήθεια του κόσμου να με βοηθήσει. Να μάθει ο κόσμος στην Ελλάδα τι συμβαίνει στη Βενεζουέλα. Δεν σας λέω ψέματα. Εγώ δεν είμαι πολιτικός. Εγώ είμαι μια μητέρα Βενεζουελάνα, όπως οποιαδήποτε άλλη μητέρα που υποφέρει, όταν το παιδί της δεν έχει φάρμακα ή γάλα. Εμένα το μοναδικό παιδί μου βρίσκεται στη φυλακή. Είναι μια αδικία. Βασανίστηκε, ταπεινώθηκε. Αυτό που συμβαίνει είναι χειρότερο από μια δικτατορία».

Ο πρώην πρόεδρος της Κολομβίας Ανδρές Παστράνα ήταν ο πρώτος που το 2015 διαβεβαίωνε την διεθνή κοινή γνώμη πως «υπάρχουν 83 πολιτικοί κρατούμενοι και περιπτώσεις παρεκλίνουσες όπως ο “Τάφος”, που βρίσκεται πέντε ορόφους κάτω από την γη, με κλιματισμό που δημιουργεί θερμοκρασίες υπό του μηδενός, όπου ρίχνουν τους φοιτητές που διαδηλώνουν, και οι οποίοι δεν βλέπουν το φως του ηλίου για περισσότερο από τρεις και τέσσερις μήνες».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ τάφος Νικολά Μαδούρο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ