Δημοφιλή φάρμακα φεύγουν από τις λίστες και δίνουν τη θέση τους στα γενόσημα - iefimerida.gr

Δημοφιλή φάρμακα φεύγουν από τις λίστες και δίνουν τη θέση τους στα γενόσημα

ασφαλιστικά ταμεία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μισό δισεκατομμύριο ευρώ... αλλάζει χέρια το αμέσως επόμενο διάστημα στο χώρο των φαρμάκων καθώς τα μέχρι τώρα δημοφιλή φάρμακα «εξοστρακίζονται» από τα συνταγολόγια των ασφαλισμένων, υπέρ των γενοσήμων.

Στο εξής λοιπόν οι γιατροί θα κληθούν να συνταγογραφούν μόνο τη δραστική ουσία και όχι την εμπορική ονομασία των φαρμάκων Οι ασθενείς θα πηγαίνουν στο φαρμακείο όπου ο φαρμακοποιός θα επιλέγει το φθηνότερο γενόσημο – δηλαδή αντίγραφο. Στόχος της πολιτικής αυτής είναι η δραστική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Με τον τρόπο αυτόν αλλάζουν χέρια τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ. Ήδη οι δέκα πρώτες δραστικές ουσίες έχουν «κλειδώσει» από την αρμόδια επιτροπή ενώ στη λίστα περιλαμβάνονται αντιβιώσεις, φάρμακα για τη γαστροπροστασία, αντιισταμινικά και αντιμυκητιασικά.

«Το μέτρο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται σταδιακά από την επόμενη εβδομάδα με τους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων αλλά και των συμβεβλημένων με τα ασφαλιστικά ταμεία», λέει στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας Αντώνης Δημόπουλος.

Υπενθυμίζεται πως στη λίστα δεν συμπεριλαμβάνονται φάρμακα χρονίων παθήσεων, ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στη θεραπεία των ασθενών. Έτσι, από τις 100 πρώτες σε δαπάνη δραστικές ουσίες επελέγησαν οι πιο «ανώδυνες» για τη θεραπεία των ασθενών.

Βασικό επίσης κριτήριο αποτέλεσε ο ικανοποιητικός αριθμός αντιγράφων (περισσότερα από τρία γενόσημα) για κάθε δραστική ουσία, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η κάλυψη των πληθυσμιακών αναγκών.

«Στη Γερμανία μόλις το 20% των συνταγολογιών αφορά πρωτότυπα φάρμακα. Το ποσοστό αυτό καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες των χρονίως πασχόντων και βαριά ασθενών, λαμβάνοντας υπόψη τους δείκτες νοσηρότητας. Αντίστοιχος εξορθολογισμός θα πρέπει να επιτευχθεί και στη χώρα μας,», προσθέτει ο κ. Δημόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι η κατανάλωση των αντιγράφων φαρμάκων στην Ελλάδα δεν ξεπερνά το 18%, ωστόσο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος έχει δηλώσει ότι η καθολική εφαρμογή του μέτρου θα γίνει μόνο στην περίπτωση που καταγραφεί υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης βάσει του «κλειστού προϋπολογισμού».

Οι ουσίες που θα χορηγούνται και πόσο κοστίζουν στα ασφαλιστικά ταμεία:

  • Ομεπραζόλη (στομάχι) - 95 εκ.
  • Κλαριθρομυκίνη (αντιβίωση) -44 εκ.
  • Φλουκοναζόλη (αντιμυκητιασικό) -27 εκ.
  • Κεφουροξίμη Αξετίλη (αντιβίωση) -23 εκ.
  • Λανσοπραζόλη (στομάχι) -18 εκ.
  • Κεφπροζίλη (αντιβίωση) -17 εκ.
  • Σιπροφλοξασίνη (αντιβίωση) -16 εκ.
  • Αζιθρομυκίνη (αντιβίωση) -15 εκ.
  • Μελοξικάμη (αντιρευματικό) -10 εκ.
  • Κετιριζίνη (αντιισταμινικό) - 5 εκ.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ