Ευχές Τσίπρα στους μουσουλμάνους που βρίσκονται στην Ελλάδα- Για την εορτή της Θυσίας

Ευχές στους Έλληνες μουσουλμάνους συμπολίτες μας και σε όλους τους μουσουλμάνους που βρίσκονται στη χώρα, εξέφρασε μέσω Twitter, ο Αλέξης Τσίπρας, με την ευκαιρία της Εορτής της Θυσίας.

Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός μέσω ανάρτησής του στο Twitter ανέφερε:

«Με την ευκαιρία της Εορτής της Θυσίας, Eid Al-Adha (Κουρμπάν Μπαϊράμ) θέλω να ευχηθώ σε όλους τους Έλληνες μουσουλμάνους και σε όλους τους μουσουλμάνους που βρίσκονται στη χώρα μας υγεία, χαρά και ειρήνη και να τονίσω για άλλη μια φορά την αξία της συνύπαρξης και της αλληλεγγύης».

Με την ευκαιρία της Εορτής της Θυσίας, Eid Al-Adha (Κουρμπάν Μπαϊράμ) θέλω να ευχηθώ σε όλους τους Έλληνες μουσουλμάνους και σε όλους τους μουσουλμάνους που βρίσκονται στη χώρα μας υγεία, χαρά και ειρήνη και να τονίσω για άλλη μια φορά την αξία της συνύπαρξης και της αλληλεγγύης.

Τι είναι η γιορτή της Θυσίας

Το Κουρμπάν Μπαϊράμ ή γνωστό και ως η γιορτή των θυσιών είναι ένα θρησκευτικό φεστιβάλ που γιορτάζεται από τους Μουσουλμάνους παγκοσμίως ως εορτασμός της προθυμίας του Αβραάμ να θυσιάσει το γιο του Ισμαήλ για τον Αλλάχ. Είναι ένα από δύο κύρια θρησκευτικά φεστιβάλ Μπαϊράμ τα οποία οι Μουσουλμάνοι γιορτάζουν. Όπως και το Ιντ αλ-φιτρ, το Κουρμπάν Μπαϊράμ αρχίζει επίσης μια σύντομη προσευχή που ακολουθείται από ένα κήρυγμα (khuṭba). Το Κουρμπάν Μπαϊράμ διαρκεί 3 ημέρες και αρχίζει τη 10η ημέρα του μήνα Dhul Hijja του σεληνιακού ισλαμικού ημερολογίου. Συμβαίνει να είναι περίπου 70 ημέρες μετά από το τέλος του μήνα με το Ραμαζάνι.

Κατά την διάρκεια της γιορτής και σύμφωνα με τις παραδόσεις θυσιάζονται ζώα (βόδια, αρνιά και πρόβατα) τα οποία νωρίτερα έχουν ευλογηθεί από τον χότζα. Το ζώο που θυσιάζεται χωρίζεται στα τρία και ένα μέρος προορίζεται για τους φτωχούς, το άλλο για συγγενείς και το τρίτο μένει στο σπίτι. Σήμερα η σφαγή-θυσία γίνεται από επαγγελματίες στα σφαγεία.

Στην Ελλάδα την ημέρα της γιορτής οι μουσουλμάνοι στη Θράκη συνεστιάζονται σε σπίτια και επισκέπτονται τάφους των αποθανόντων μελών της οικογένειας. Στους επισκέπτες προσφέρονται κολόνια, καραμέλες και καφές. Κατά την γιορτή τα παιδιά τριγυρνάνε τις μουσουλμανικές συνοικίες χτυπώντας τα κουδούνια των σπιτιών. Σύμφωνα με το έθιμο φιλάνε το χέρι του οικοδεσπότη λαμβάνοντας ευχές για το μπαϊράμι μαζί με γλυκά και χρήματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ