Μουσουλμάνα στη Σουηδία αποζημιώθηκε γιατί αρνήθηκε να κάνει χειραψία λόγω των πιστεύω της - iefimerida.gr

Μουσουλμάνα στη Σουηδία αποζημιώθηκε γιατί αρνήθηκε να κάνει χειραψία λόγω των πιστεύω της

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αποζημίωση 3.800 ευρώ επιδίκασε σουηδικό δικαστήριο σε μια μουσουλμάνα, που κατήγγειλε ότι εταιρεία μεταφράσεων αρνήθηκε να την προσλάβει επειδή αρνήθηκε να κάνει χειραψία με τον άνδρα που της έπαιρνε συνέντευξη λόγω των θρησκευτικών της πιστεύω.

Αντί να δώσει το χέρι της η 24χρονη Φαράχ Αλχατζέχ είπε ότι γέλασε κι έβαλε το χέρι της στην καρδιά της εξηγώντας ότι δεν της επιτρέπει η θρησκεία της οποιαδήποτε σωματική επαφή, ακόμη και τις χειραψίες.

Το περιστατικό έγινε τον Μάιο του 2016 όταν η Αλχατζέχ κατέθεσε αίτηση πρόσληψης ως μεταφράστρια στην εταιρεία Semantix στην Ουψάλα. Όπως λέει, μετά την άρνησή της το στέλεχος της εταιρείας της ζήτησε να αποχωρήσει τονίζοντας ότι «εδώ όλοι δίνουμε τα χέρια ο ένας στον άλλο».

«Ήταν σαν να δέχθηκα γροθιά στο πρόσωπο», είπε η 24χρονη. «Ήταν η πρώτη φορά που κάποιος αντιδρούσε [στην άρνηση της χειραψίας] κι ήταν πολύ σκληρή αντίδραση. Μόλις μπήκα στο ασανσέρ ξέσπασα σε κλάματα».

H Φαράχ Αλατζέχ (Φωτογραφία: BBC)

Ορισμένοι μουσουλμάνοι αποφεύγουν να αγγίζουν άτομα του αντίθετου φύλου, εκτός από στενά συγγενικά τους πρόσωπα.

Η εταιρεία είπε ότι υπερασπίζεται την ισότητα των φύλων και δεν μπορούσε να προσλάβει ένα άτομο που θα αντιδρούσε διαφορετικά απέναντι σε άνδρες και γυναίκες που θα έτειναν τα χέρια τους για χειραψία στις επαγγελματικές συναντήσεις. Αλλά το δικαστήριο έκρινε ότι η άρνηση της ενάγουσας είναι έκφραση θρησκευτικών πιστεύω που προστατεύεται από το άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Περιχαρής μετά την απόφαση η 24χρονη δήλωσε στο BBC: «Μπορώ να ζω με τους κανόνες της θρησκείας μου αλλά και με τους κανόνες της χώρας στην οποία διαμένω».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Σουηδία μουσουλμάνα χειραψία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ