Ενεργειακά και πόλεμοι: Οι πονοκέφαλοι της Μέρκελ στη συνάντηση με τον Πούτιν στο Βερολίνο - iefimerida.gr

Ενεργειακά και πόλεμοι: Οι πονοκέφαλοι της Μέρκελ στη συνάντηση με τον Πούτιν στο Βερολίνο

H Γερμανίδα καγκελάριος υποδέχεται αύριο στο Βερολίνο τον Ρώσο πρόεδρο (Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί η Άνγκελα Μέρκελ να ήταν από τους δριμύτερους επικριτές του Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, αλλά αύριο ετοιμάζεται να τον υποδεχθεί για πρώτη φορά την τελευταία πενταετία επί γερμανικού εδάφους. Κι ένας από τους βασικούς λόγους μπορεί να ακούει στο όνομα: Ντόναλντ Τραμπ, λέει το Βloomberg.

Αναλυτές, όπως ο Γιόζεφ Γιάνινγκ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις Διεθνείς Σχέσεις στο Βερολίνο εκτιμούν ότι μετά τη συνάντηση των προέδρων ΗΠΑ και Ρωσίας στη Φινλανδία και τις επιθέσεις του Τραμπ κατά της Γερμανίδας καγκελαρίου και της οικονομίας της χώρας της, η Μέρκελ «χρειάζεται τις δικές της επαφές με τον Πούτιν. Δεν θέλει να χάσει την ευκαιρία να τον κρατήσει εντός ενός διαχειρίσιμου για τη Γερμανία πλαισίου».

Αν και έχουν συναντηθεί Μέρκελ και Πούτιν αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στο Βερολίνο, η πρώτη από το 2013, βγάζει σε κάποιο βαθμό τη χώρα του από την απομόνωση. Αξιωματούχοι στις δύο πρωτεύουσες υποβαθμίζουν κάπως τη σημασία της πρόσκλησης προς τον Πούτιν, αλλά η αλήθεια είναι ότι έγινε μετά την επίθεση τον περασμένο μήνα του Τραμπ κατά της Γερμανίας, ότι «ελέγχεται πλήρως από τη Ρωσία» λόγω της εξάρτησής της από το ρωσικό φυσικό αέριο. Τα έργα για τον νέο αγωγό Nord Stream 2, που θα συνδέει τις δύο χώρας, άρχισαν τον Μάιο, εν μέσω των απειλών της Ουάσιγκτον για κυρώσεις.

Ενεργειακά, Ουκρανικό, Συριακό, Ιράν στην ατζέντα

Κι ενώ εντείνονταν οι αμερικανικές πιέσεις η καγκελάριος έσπευσε να διασφαλίσει ότι θα συνεχιστεί ροή του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω των υφιστάμενων αγωγών στην Ουκρανία στέλνοντας την άνοιξη σε Μόσχα και Κίεβο το στενό συνεργάτη της, υπουργό Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ σε Μόσχα και Κίεβο, ώστε να μεσολαβήσει για μια συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, οι σχέσεις των οποίων βρίσκονται σε κρίση λόγω της Κριμαίας και της δράσης των ρωσόφωνων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

Στην κόντρα Ευρώπης-ΗΠΑ για το εμπόριο και τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν η Μόσχα διαβλέπει μια ευκαιρία να βελτιώσει τις σχέσεις με το Βερολίνο εμφανιζόμενη ως πιο αξιόπιστος εταίρος.

Μέρκελ και Πούτιν πιθανώς να συζητήσουν τρόπος παράκαμψης των αμερικανικών κυρώσεων όχι μόνον αναφορικά με τον Nord Stream 2, αλλά και το Ιράν, εκτιμά ο Ρώσος αναλυτής Βλάντισλαβ Μπέλοφ του «Ινστιτούτου της Ευρώπης» της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. «Οι περιορισμοί της Ουάσιγκτον δεν επηρεάζουν μόνον αυτό το πρότζεκτ αγωγού φυσικού αερίου, αλλά και τα συμφέροντα των ρωσικών και ευρωπαϊκών εταιρειών στο πλαίσιο της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μετά την απόσυρση των ΗΠΑ», λέει.

Στην ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνονται το Συριακό και το Ουκρανικό. «Η Μέρκελ αντιλαμβάνεται ότι τώρα είναι η ώρα αναζήτησης ευκαιριών με τη Ρωσία», εκτιμά ο Αλεξάντερ Ραρ, πρώην μέλος του Γερμανικού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων και νυν σύμβουλος του ρωσικού ενεργειακού γίγαντα Gazprom. «Αν μπορέσει να κάνει βήματα μπρος στο Συριακό, τα ενεργειακά θέματα ή την Ουκρανία θα είναι καλό για τη Γερμανία ως ηγέτιδα δύναμη της Ευρώπης».

Η καγκελάριος βρίσκεται υπό πίεση στη χώρα της λόγω της απόφασής της να ανοίξει τα σύνορα της Γερμανίας σε πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, ως επί το πλείστον από τη Συρία, ενώ δεέχεται πιέσεις και από γερμανικές επιχειρήσεις για άρση των ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Μόσχα. Μια πολιτική επίλυση του Συριακού θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις επιστροφής προσφύγων στη χώρα του, αν και κάτι τέτοιο απέχει ακόμη πολύ, όπως παραδέχθηκε προ ημερών ο εκπρόσωπος της Μέρκελ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ