Δηλώσεις ηγετών για το θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν - iefimerida.gr

Δηλώσεις ηγετών για το θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο επικεφαλής της αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με αμερικανικές δυνάμεις στο Πακιστάν και η σορός του είναι στην κατοχή των Αμερικανών, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

"Σήμερα το βράδυ είμαι σε θέση να ανακοινώσω στους Αμερικανούς και σε όλο τον κόσμο ότι οι ΗΠΑ ηγήθηκαν της επιχείρησης που οδήγησε στο θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, επικεφαλής της αλ Κάιντα, ένος τρομοκράτη που ευθύνεται για τη δολοφονία χιλιάδων αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών", δήλωσε ο Ομπάμα στο έκτακτο διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό από το Λευκό Οίκο.

Κανένας Αμερικανός δεν έχασε τη ζωή του στη διάρκεια της επιχείρησης, όπως επεσήμανε ο Ομπάμα, ενώ λήφθηκαν όλα τα μέτρα ώστε να μην υπάρξουν θύματα μεταξύ των πολιτών.

"Αποδόθηκε δικαιοσύνη", υπογράμμισε ο αμερικανός πρόεδρος.

Πλήθος κόσμου συγκεντώθηκε έξω από τον Λευκό Οίκο φωνάζοντας: "ΗΠΑ, ΗΠΑ".

Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους ο Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε σε μία έπαυλη στην πακιστανική πόλη Αμποταμπάντ, κοντά στο Ισλαμαμπάντ, ενώ η Ουάσινγκτον έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η σορός του ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν τυγχάνει της μεταχείρισης που ορίζει η μουσουλμανική παράδοση, δήλωσε στους δημοσιογράφους αμερικανός αξιωματούχος.

Πακιστανικά τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν εικόνες του παραμορφωμένου προσώπου του Μπιν Λάντεν, χωρίς να είναι σε θέση να αποδείξουν την αυθεντικότητά τους.

Η είδηση σχολιάστηκε σε όλο τον κόσμο.

Συγκεκριμένα τον θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν σχολίασε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ο νεότερος, ο οποίος ήταν πρόεδρος όταν σημειώθηκε η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο Τζορτζ Μπους χαρακτήρισε το γεγονός "κοσμοϊστορικό" και επεσήμανε σε ανακοίνωσή του: "Η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας συνεχίζεται, όμως σήμερα η Αμερική έστειλε ένα αδιαμφισβήτητο μήνυμα: Ανεξάρτητα με το πόσος χρόνος θα χρειαστεί, η δικαιοσύνη θα αποδοθεί"

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε σήμερα ότι ο θάνατος του μπιν Λάντεν αποτελεί "σημαντική επιτυχία" για την ασφάλεια των συμμάχων της Ατλαντικής Συμμαχίας και εκτιμά ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του στο Αφγανιστάν πρέπει να συνεχιστούν, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Σύμφωνα με τον Ράσμουσεν, το ΝΑΤΟ πρέπει να συνεχίσει την αποστολή του στο Αφγανιστάν για να διασφαλίσει ότι η χώρα αυτή "δε θα γίνει πάλι καταφύγιο του εξτρεμισμού".

"Είναι μια σημαντική επιτυχία για την ασφάλεια των συμμάχων του ΝΑΤΟ και όλων των χωρών, οι οποίες συνέβαλαν στις προσπάθειές μας να εξαλείψουμε τη μάστιγα της διεθνούς τρομοκρατίας ώστε να καταστεί ο κόσμος πιο ασφαλής για όλους εμάς", τόνισε ο Ράσμουσεν.

Δηλώσεις έκανε και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον που ανέφερε χαρακτηριστικά: "Η είδηση του θανάτου του Οσάμα μπιν Λάντεν είναι μια μεγάλη ανακούφιση για τους όλους τους ανθρώπους στον κόσμο. Ο Οσάμα μπιν Λάντεν ήταν υπεύθυνος για τις χειρότερες τρομοκρατικές ωμότητες: την 11η Σεπτεμβρίου (2001) και τόσες άλλες επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, ανάμεσά τους και πολλούς Βρετανούς" και πρόσθεσε: "Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία. Δεν θα μπορεί πλέον να συνεχίσει την εκστρατεία του με στόχο να σκορπίζει τον τρόμο. Ήρθε η στιγμή να θυμηθούμε αυτούς που σκοτώθηκαν από τον Οσάμα μπιν Λάντεν και όλους εκείνους που έχασαν τους αγαπημένους τους. Επίσης ήρθε η ώρα να ευχαριστήσουμε εκείνους που εργάζονται αδιάκοπα σε όλον τον κόσμο για να μας γλυτώσουν από την τρομοκρατία. Το έργο τους συνεχίζεται. Συγχαίρω τον πρόεδρο Μπαράκ Ομάμα και τους υπευθύνους της επιχείρησης αυτής".

Και η ισραηλινή ηγεσία εξέφρασε την ικανοποίησή της για το θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν : "Το κράτος του Ισραήλ συμμερίζεται τη χαρά του αμερικανικού λαού μετά την εξόντωση του μπιν Λάντεν", επισημαίνεται σε ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. "Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για τη νίκη αυτή της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και των κοινών αξιών των δημοκρατικών χωρών που μάχονται κατά της τρομοκρατίας", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες δήλωσε πως η εξόντωση του αρχηγού της αλ Κάιντα αποτελεί "μια μεγάλη επιτυχία, όχι μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά και για τον ελεύθερο κόσμο που αναπνέει πλέον καλύτερα μετά την τιμωρία που επιβλήθηκε με καθυστέρηση στον μπιν Λάντεν".

Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν τόνισε πως το Ισραήλ κερδίζει από τον θάνατο του μπιν Λάντεν. Επίσης ο ίδιος συμπλήρωσε ότι ενημερώθηκε για την εξόντωση του αρχηγού της αλ Κάιντα μισή ώρα μετά την επίσημη ανακοίνωση του προέδρου Ομπάμα.

"Μια νίκη για όλες τις δημοκρατίες που αγωνίζονται εναντίον της μάστιγας της τρομοκρατίας", χαρακτήρισε το γεγονός με δηλώσεις του σήμερα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ.

"Οι ΗΠΑ, η Γαλλία, όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες συνεργάζονται στενά στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Είναι λοιπόν μια είδηση που με χαροποιεί ιδιαίτερα", τόνισε ο Ζιπέ σε δηλώσεις του στο ραδιοσταθμό France Inter.

Ο γάλλος υπουργός προειδοποίησε εξάλλου ότι η εξόντωση του Οσάμα μπιν Λάντεν δε σημαίνει ότι παύει να υπάρχει η απειλή της τρομοκρατίας.

"Θα επαγρυπνούμε περισσότερο από ποτέ. Ο κίνδυνος της τρομοκρατίας είναι αυξημένος, δυστυχώς τον είδαμε πριν από μερικές ημέρες στο Μαρακές", πρόσθεσε.

"Ο αγώνας δεν έχει φυσικά τελειώσει εναντίον της χειρότερης μορφής ανανδρίας, της επίθεσης εναντίον αθώων", υπογράμμισε ο Ζιπέ.

Στην Αυστραλία, η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ τόνισε ότι η χώρα θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις της στο Αφγανιστάν μετά το θάνατο του μπιν Λάντεν.

"Η Αλ-Κάιντα επλήγη σήμερα, αλλά δεν έχει τελειώσει. Ο αγώνας μας κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί", τόνισε η Γκίλαρντ.

Η Αυστραλία είναι η μεγαλύτερη χώρα μη μέλος του ΝΑΤΟ, στρατεύματα της οποίας συμμετέχουν στον πόλεμο στο Αφγανιστάν από το 2001, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

Την ικανοποίησή της για το θάνατο του μπιν Λάντεν εξέφρασε μια από τις μεγαλύτερες μουσουλμανικές οργανώσεις στις ΗΠΑ, το Συμβούλιο για τις αμερικανο-ισλαμικές σχέσεις (CAIR), η οποία εκτιμά ότι η χώρα δεν αντιμετωπίζει πλέον απειλή.

Στην Καμπούλ, ο πρώην πρεσβευτής των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν Αμπντούλ Σαλάμ Ζαΐφ, δήλωσε ότι ο θάνατος του μπιν Λάντεν δεν θα επηρεάσει τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, γιατί είναι ένας αγώνας "υπό τους Αφγανούς".

Ο Ζαΐφ, ο οποίος είχε συλληφθεί στο Ισλαμαμπάντ από πράκτορες των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών μετά την ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν και είχε οδηγηθεί σε φυλακή του Γκουαντανάμο, τόνισε ότι ο θάνατος του μπιν Λάντεν δείχνει ότι η αμερικανική παρουσία είναι μια "άδικη κατοχή".

Ο Ζαΐφ αφέθηκε ελεύθερος το 2005 και πρόσφατα το όνομά του αφαιρέθηκε από τον αμερικανικό κατάλογο με τα ονόματα τρομοκρατών.

Ως "νίκη του καλού ενάντια στο κακό και της δικαιοσύνης ενάντια στην ωμότητα" χαρακτήρισε ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι το θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν.

"Πρόκειται για μια μεγάλη νίκη των ΗΠΑ και όλης της διεθνούς κοινότητας στον αγώνα κατά της αλ-Κάιντα και της τρομοκρατίας", δήλωσε ο ιταλός υπουργός εξαίροντας "την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ στις προσπάθειες εντοπισμού του υπεύθυνου για το πιο τραγικό γεγονός από τις αρχές του αιώνα", της επίθεσης εναντίον των Διδύμων Πύργων στη Νέα Υόρκη.

"Η νίκη αυτή ενθαρρύνει όλους εμάς οι οποίοι πολεμήσαμε και θα συνεχίσουμε να πολεμάμε την τρομοκρατία στο πλευρό των ΗΠΑ. Είναι μια νίκη του καλού ενάντια στο κακό, της δικαιοσύνης ενάντια στην ωμότητα. Είναι μια νίκη του ελεύθερου και δημοκρατικού κόσμου", τόνισε ο Φρατίνι.

Ο ιταλός υπουργός Αμυνας Ινιάτσιο Λα Ρούσα τόνισε από την πλευρά του ότι ο θάνατος του μπιν Λάντεν αποτελεί "προειδοποίηση προς όλους τους τρομοκράτες", αλλά επίσης "μια συμβολική πράξη που δείχνει ότι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας δεν είναι ανώφελος, μάταιος".

Στο Βερολίνο, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε τόνισε ότι ο θάνατος του μπιν Λάντεν είναι "μια καλή είδηση για όλους όσοι σκέφτονται ελεύθερα και είναι υπέρ της ειρήνης στρον κόσμο".

Στο Τόκιο, ο ιάπωνας υπουργός Αμυνας ανακοίνωσε ότι η Ιαπωνία θα ενισχύσει την ασφάλεια των στρατιωτικών της βάσεων για ν΄αντιμετωπίσει πιθανά αντίποινα μετά το θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν

Επίσης ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ δήλωσε σήμερα "Η δολοφονία του Μπιν Λάντεν δεν απαλύνει τον πόνο που ένιωσαν οι Νεοϋορκέζοι και οι Αμερικανοί εξαιτίας του, όμως είναι μία σημαντική νίκη για το έθνος μας και ένας φόρος τιμής για τους εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που μάχονται με όλες τους τις δυνάμεις για το έθνος μας", ανέφερε ο Μπλούμπεργκ σε ανακοίνωσή του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ